Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният филм "С бетон на море" апелира за опазването на природата в странджанския край

Снимка: Радио София

В предаването "Радиокафе" гостува част от египа на късометражния филм "С бетон на море" - режисьорът Виктория Павлова и Йоана Чомпалова от сдружение "Спаси Странджа". Жанрът на филма е игрален. По думите на Йоана Чомпалова, екипът се събира преди 1 година.

"Филмът цели да подготви публиката за диалог, който искаме да започнем с местните жители в Синеморец и района, както и с всеки заинтересован от проблемите със застрояването и опазването на околната среда по Черноморието", уточни тя.

Чомпалова допълни, че заедно със свои партньори и експерти са в начален етап по няколко проучвания, свързани с градоустройствените, екологичните и социалните проблеми на района. Ценно за екипа е и мнението на местните жители, тези които имат бизнес там или редовно посещават района като туристи, отбеляза още Йоана Чомпалова.

Конфликтът във филма е между сън и реалност, които се преплитат в кошмарите на главната героиня Катрин, която е на море, разхождайки се сред прекрасна природа, но  в съня си се озовава на грозни, презастроени места, които се оказват реалност. Същностната идея на филма подчертава необходимостта от действия, за да се запазят магията и очарованието на малките места, в които всички ние търсим спокойствие, когато искаме да избягаме от големия град, разкри режисьорът Виктория Павлова. Така  сплотеният екип от съмишленици, познати и приятели се събира и разпределя своите задачи.

"Сработихме се изненадващо добре. Тази връзка прерасна в приятелство и в последващи проекти, в които и в момента работим. Филмът ще има своята премиера през месец април в Дома на киното, разкри още режисьорът. Локациите, на които е заснет, са основно в Синеморец, плажът "Липите", плажът на Велека, девствената природа в околността, изгревът на нос "Ахтото".

Имало ли е взаимодействие между екипа на филма и държавните институции, и какви са причините, предизвикали реакцията на еколози, природозащитници и на местните жители в странджанския край, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20

"Златната палма" от 77-ия кинофестивал в Кан отива за САЩ

Филмът "Анора" със сценарист и режисьор американецът Шон Бейкър спечели "Златната палма" на 77-ия кинофестивал в Кан. " Бейкър се слави като режисьор на нишови филми. Той представя маргинализираните хора от американското общество", разказа пред БНР-Радио София киноведът Лазар Хрисимов. И добави, че това е първият американски режисьор от 13..

публикувано на 28.05.24 в 12:55

100 години мода в България, аксесоари и прически – в снимки и документи

С над 120 снимки и оригинални артефакти изложбата "Модата в огледалото на едно столетие" проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история – от средата на XIX в. до средата на XX в. Експозицията е подредена в Държавна агенция "Архиви". Куратор е Адриана Попова , главен специалист..

публикувано на 28.05.24 в 12:18

Планинският спасител Ивайло Човиков: Витоша не е градски парк

Няма увеличение на инцидентите, свързани с липсата на лифтови съоръжения , които да правят достъпа до Витоша по-лесен, съобщи пред БНР-Радио София Ивайло Човиков от Планинската спасителна служба към БЧК : "Нагоре – до 1800-1900 м., има добре маркирани пътеки и алеи. Хората, които практикуват пешеходен туризъм, са добре запознати. Но има и..

публикувано на 28.05.24 в 09:29
Снимката е илюстративна

Асфалтираме улични дупки всякакви

Все по-често столичани поръчват ремонтиране на улични дупки със собствени средства.  "Те поемат инициативата, събират пари, аз изпълнявам.“ Това коментира пред БНР-Радио София г-н Димитров, собственик на фирма за асфалтиране. Случвало се е богаташ да извади сам парите и да плати цялата сума. По принцип за всяко действие трябва..

публикувано на 28.05.24 в 08:27