Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да имаш право на избор е основно човешко право. Забраната за аборт в Полша


Само 107 законни аборта са извършени в Полша, страна с население от 40 милиона души, през 2021 г., първата година на почти пълна забрана на абортите. Масови протести обединиха хиляди хора, а причината  е правото на избор на жените върху техните собствени тела. Забраната за аборт е голяма дискусия. Дискусия, която накара граждани да излязат по улиците както в Полша, така и в Щатите. Тези, които са против аборта, твърдят, че медицинската процедура отнема човешки животи. Но можем да кажем и обратното. В Полша има данни, че жени губят живота си заради усложнения по време на бременността и се оказва, че абортът е единственият начин за тях да останат живи. Днес ще чуем какво точно се случва в една от европейските държави през 21 век и защо един живот си отива заради закон.

По тази тема разговаряме с Антонина Левандовска от FEDERA и полския политик и евродепутат Робърт Биедрон.

Преди да се задълбочим в проблема в Полша, нека да разгледаме темата за абортите в исторически план и в световен мащаб. Според Световната здравна организация около 73 милиона медицински аборти се извършват всяка година по света. Комплексните грижи за тази процедура са включени в списъка на основните здравни услуги, публикуван от Световната здравна организация през 2020 г. А според СЗО абортът е здравна интервенция, която може да бъде ефективно управлявана от широк кръг здравни работници, използващи медикаменти или хирургическа процедура. Но защо тази здравна услуга може да бъде забранена?

Ако погледнем исторически, ще видим, че около първата половина на 19-ти век абортът е бил легален, но голяма част от процедурите са извършвани от жени, които не са били истински лекари. По това време е нямало много медици, които да се занимават със здравето на жените. Поради тази причина пациентките са се обръщали към този тип "фалшиви" доктори за такъв вид помощ. Около средата на 19-ти век това се превръща в проблем за истинските лекари и има теории, според които законът забраняващ абортите, е бил инициирани именно от тях по това време, други теории казват, че причина да се забранят медицинските процедури е бизнес план, който включва така популярното днес "хапче за аборт". Независимо от тази информация, реалността в момента е, че дори 2 века по-късно някои държави все още са на същата страница.

Интересен факт е, че Съветският съюз е първата държава, която отново легализира абортите и това се случва около 1920 г., три години след като Ленин идва на власт. Но това за съжаление продължава само до 1936 г., когато този вид здравна служба отново е криминализирана.

И може би това е основният въпрос – защо се криминализира? Защо животът на хората е застрашен? Според някои източници, както споменах, една от основните мотивации в миналото е била бизнес конкуренцията. Но защо абортът все още е забранен в някои части на света и днес?

Преди да разберем защо, е важно да разберем какъв всъщност е законът против абортите в Полша. Антонина Левандовска ще ни разкаже с подробни какво е положението в Полша и лесно ли е да си сексолог, който работи във фоднация, посветена на сексуалното и репродуктивното здраве.

Миналата година комисиите по правата на жените и гражданските свободи проведоха изслушване с експерти и с близка роднина на първата жертва на забраната, за която стана ясно. Членовете на двата европейски парламента изслушаха пряко засегнатите, както и представители на европейски и полски организации, защитаващи сексуалното и репродуктивно здраве и права. Робърт Биедрон е член на Европейския парламент и председател на комисията FEMM по правата на жените и равенството между половете.

Цялата разработка по темата можете да чуете в разговорите на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Елена Пъневска
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Безопасността на детските площадки ще бъде обсъдена в София Тех Парк

На 17 юни 2023 г. от 10 до 16 часа в "София Тех Парк" ще се проведе събитието "Ваканцияда", което е инициирано от Сдружение "Безопасни детски площадки". Подробности в ефира на Радио София разказа Мая Цанева. "Идеята е, че искаме да съберем на едно място различни дейности и организации, които предлагат възможност на градските деца да прекарат..

публикувано на 09.06.23 в 17:26

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14

Спортът "Водна топка" се завръща с предстоящо Европейско първенство

В предаването „Радиокафе“ на гости бяха две дами – Свобода Михайлова , която е част от УС на Федерацията по водна топка, и Цветелина Бижева – капитан на българския отбор по водна топка, преподавател в Националната спортна  академия и се състезава за швейцарски клуб. Защо спортът „Водна топка“ не е на повърхността? „Много се радвам,..

публикувано на 09.06.23 в 13:48