Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Георгиева: От киви може да се прави всичко


Кивито не е традиционна българска култура, но тя все по-често се отглежда у нас. Албена Георгиева притежава 5 дка с киви близо до Петрич.

Тя разказва, че през 1978 година в Югозападна България са засадени 500 дка с киви. Локацията е съвсем съзнателно избрана, защото в този регион почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждане му.
Първите години то е било в оранжерии, докато се адаптира. Хората не са знаели за наличието на тази култура, тъй като дървото ражда плод чак на седмата година от засаждането си. В началото на 90-те семейството на Албена получава насаждения от киви, което вече е отгледано и готово. 

"Кивито е зимен плод за България. Това е много хубаво, защото през зимата чрез него си набавяме голямо количество витамин C", разказва особености за плода Албена Георгиева и добавя, че колкото повече време стои неоткъснато кивито, толкова по-добре зрее кафявият плод със зелена сърцевина.

Българското киви е дребно, но пък изключително вкусно, казва за своята продукция агрономката. Много полезен плод е - особено за децата.

"Ние преди три години решихме да спрем да възприемаме кивито като екзотичен плод и да започнем да го преработваме. Първите ни опити бяха вкъщи с мама. Всички, които я познаваха (Калинка) знаят, че тя беше страхотен кулинар", разказва Албена Георгиева за първите опити за създаването на сладко от киви, което се оказва много вкусно. Те продължават кулинарните експерименти с домашен оцет и ликьор.
Най-успешно и търсено обаче се оказва домашното плодово вино от киви и совиньон блан купаж.

"То е много приятно на вкус, леко, не е така сладко, както малиновото вино, тъй като совиньон бланът балансира тази сладост на плодовото киви", разказва изкусително Албена Георгиева. 

Освен в хранителни продукти семейството интегрира кивито и в серия от козметични продукти като сапуни, ексфолианти и балсами за устни. Но най-интересното е, че те създават и дизайнерски бижута от киви

Всъщност Албена Георгиева казва, че земеделците, които отглеждат само храна вече са отживелица и новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта.

"Трябва въображението да лети!"

В бъдеще семейството планира да отвори фермата за киви и за посещения. За целта е необходимо да подобрят достъпността на стопанството, за което имат нужда и от подкрепата на Община Петрич.

Освен кивито Албена Георгиева има и друга страст и това е точенето на юфка.

Повече за отглеждането на киви и за неговите приложения чуйте в звуковия файл.


Вижте още:

По публикацията работи: Мария Бояджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Николова и Данаил Конов

Невена Николова и Данаил Конов пред и зад микрофон

Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..

публикувано на 16.02.25 в 12:00

Кукленият театър бе най-подходящ за мен

Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.

публикувано на 16.02.25 в 11:20
Мирослав Цеков

Нерешените проблеми в младежката политика се превръщат в проблеми на цялото общество

Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..

публикувано на 16.02.25 в 10:38

За пети път "Станция Иновация" в АУБ

Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..

публикувано на 16.02.25 в 10:03
Темз Арабаджиева и Антон Биров

Кажи ми какво четеш за да ти кажа кой си

В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората?  Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..

публикувано на 15.02.25 в 20:00
Борис Илиев

Учениците с удоволствие четат Оруел

Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас?  Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..

публикувано на 15.02.25 в 19:35

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо и второ

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 15.02.25 в 16:00