Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "Терпентина" с предстоящ нов албум

Снимка: Радио София

Какви са новите проекти на група "Терпентина" и каква е основата на тяхното творчество? Пред Радио София подробности разказаха музикантите Иван Юруков (композитор и текстописец) и Петко Славов. Двама от членовете на бандата се занимават с рисуване и оттук идва нейното име. По думите на Юруков, който е и актьор в Народния театър барабанистът Николай Димитров е също актьор, но в Театър "София".

"Основахме групата преди много време, но напоследък решихме чисто по тийнейджърски отново да разгърнем тази страница и да довършим идеи, които са започнати тогава и не са довършени. С нов заряд, с нова гледна точка и за щастие успяхме да попаднем на точните хора. Петко Славов е един от тях - изключително позитивен и много креативен човек, който абслютно се вписа в нашата група и Мартин Стоянов (Мартист), който също прие с охота да участва с нас", сподели Юруков. Той каза още:

"Винаги съмвярвал в това, че всяко изкуство съдържа в себе си всички изкуства. Въпрос на личен избор е коя форма да изберем, за да интерпретираме собственото си усещане за света. Всеки един от нас е своеобразен артист в пълния смисъл на думата".

"Музиката е най-висшето изкуство" - допълни Славов.

Юруков отбеляза, че е направен спектакъл по книгата на Димитър Воев "Поздрави от мен боговете", който ще бъде представен на 17 март 2023 г. от 19:30 ч. на сцената на Нов Театър НДК. Пиесата представя по комичен и саркастичен начин творчеството на бележития музикант. На 25 март в Пловдив предстои концерт, където творчеството на група "Терпентина" ще бъде представено пред пловдивска публика, а на 1 април в София предстои втори концерт в Студентския дом заедно с група "Ревю".

"Вече имаме три готови песни, докато идеите и песните, които свирим са поне 15", посочи Славов.

По думите на музикантите албумът, който предстои да бъде издаден се казва "Носталгия" и всички парчета в него са готови като идеи, но излизането му предстои да бъде около началото на лятото.

"Музиката ни дава възможност да отидем в тази "другост", в другия свят, в който да се почувстваме по-леки. Да живеем живота си по-леко. Тя дава тази лекота, а също така е и като анестезия, която ти дава почивка от съществуването. Музиката води до този екстаз, който те изкарва извън теб самия. Ти вече не си този и ти действаш без разсъдък, и можеш да направиш неща, които не са свойствени", сподели Славов.

Музикантите отбелязаха, че през 2023 година освен концерти им предстоят и участия на различни фестивали. Липсата на медии, които да дават сцена на независимите артисти, по думите им е един от големите проблеми, но пък от друга страна пандемията е дала нови полета за изяви на творците.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46