Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеологът Цветан Паров: Пещерите са библиотеките на Земята

Новата най-дълга пещера у нас ревниво крие своите тайни

Снимка: Радио София

Пещерите са последните девствени кътчета на планетата и като такива са истински съкровищници за изследователите. С микроклимата, който създават и изолацията си от външния свят, те често са дом на изключително редки и дори ендемични видове. Освен красотата си отвътре, те са безценни и заради ясната информация, която дават за формирането на земната повърхност и геоложките процеси, които са протичали милиони години назад.

В резултат на четири десетилетия експедиции пещерата „Колкина дупка“ край Своге вече се води най-дългата пещера в България. Със своите над 19 км дължина, които бяха разкрити миналата година, тя измести пещерата „Духлата“ край Боснек от първото място. 

Това разказа в ефира на БНР Радио София Цветан Паров спелеолог и магистър по аерокосмическо инженерство, докторант в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Със сигурност обаче има и още много километри, които още не са картирани. А иначе от години „Колкина дупка“ е известна и като най-дълбоката пещера в България. Със своята над половин километър вертикална дълбочина (или точно 543 м) тя е изключително труднодостъпна.

За разлика от върха, който можеш да видиш отдалече и знаеш, че неговата височина е фиксирана и не се променя, пещерите крият ревниво своите параметри, своята дължина, своята дълбочина. Необходими са изключително много експедиции, които да ги проучват с различна цел и това не е постижение само на един човек или клуб, разказа спелеологът. Той допълни, че най-деен по отношение на "Колкина дупка" е пещерен клуб "Под ръба" с. Церово, доайен в изследванията й, с най-много експедиции и постижения. Интересен факт е, че проучванията върху тази пещера продължават от 40 години насам.

Тя се намира в Понор планина, Западна Стара Планина. Събира изключително много подземни реки и е на 3 етажа с 3 подземни лагера. За да се стигне от входа до най-крайната точка са необходими понякога 2-3 дни. Населена е с прилепни колонии.

Как се отразяват експедициите в пещерите върху човешкия организъм?

"Ти зависиш от храната, която си си занесъл, а междувременно малко ти се обърква циркадния ритъм. Някъде бях чел, че пещерите са прозорците, през които човек наднича в подземния свят. В пещерата след няколко дневен престой се установява, че си трудоспособен 20 – 25 часа и 10 часа спиш", каза още Цветан Паров.

Всичко, което може да се срещне в една световна пещера се среща в "Колкина дупка", твърди спелеологът.

„ Пещерите са библиотеките на земята. Те акумулират и записват информация от както са създадени – за температурата на земята, за водните количества, които са се излизали на повърхността, за Ледниковия период и Големия потоп, описан в Библията. Всички тези знания са записани в образуванията на пещерите за тези, които могат да ги „прочетат“, категоричен е спелеологът.

Проучвания предстоят

Тепърва ще се правят проучвания на „Колкина дупка“ – на биоразнообразието в нея, геоложки, всякакви.

 „Вече започнахме да изследваме влиянието на слънчевата активност върху атмосферни процеси в карстови следи. В края на миналата година разположихме сензори, които измерват влажност, температура, атмосферно налагане и скоро ще изнесем информацията отвътре и ще я сравним с тази от метео станциите над земята.“ 

Паров обясни, че този подход може да се приложи и в ледникова среда и да даде ценно знание за връзката между слънчевата активност и скоростта на топене на ледниците. С тази мисия спелеологът и понастоящем докторант към БАН, изследващ слънчевата активност, обмисля и експедиция в българската база на о-в Ливингстън, Антарктида.

Чуйте още от разказа му за за неговите експедиции в пещерите, и още интересни детайли от разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.




По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45