Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо

6
С млади учени на ИДП
Снимка: радио София

Днес в предаването говорим за предизвикателствата пред младите учени от Института за държавата и правото към Българската академия на науките, тяхната реализация и бъдещи научни перспективи.

Доколко политиката на държавата е насочена към развитието на науката? Каква е ползата от правенето на наука? Каква е дейността на Института за държавата и правото като изследователски център?

Разговаряме с Георги Бакьов – доктор по специалността Международно право и международни отношения: какво е за него Институтът за държавата и правото? Какви са предизвикателствата пред младите учени и за хората, което е срещнал тук и за бъдещето на науката:

"Подпомагаме правоприлагането у нас, ние сме сред малките институти на БАН. Акад. Баламезов е първият директор на ИДП. В началото сътрудници са му учени от СУ. До момента са многобройни министрите и членове на съдебната власт, излезли от института.

За мен това е островът на академичната свобода, мястото, където всеки може да се радва на пространство и простор при определяне на своите бъдещи проекти и научни търсения.

Тук се подкрепя смелия подход, независимо дали ще доведе до очакваните резултати, защото и грешната стъпка е все пак стъпка напред. Средата е изключително подкрепяща и приобщаваща.
Част от тези изследвания, които извърших, често и с прогностичен характер, съм публикувал в различни сборници и научни списания, отново подкрепян от своите ментори.
Според рецензентите, някои от темите, които съм разглеждал, представляват научна новост не само за България, но и в световен мащаб. Сред тях са тези за употребата на изкуствения интелект и дигиталната комуникация в правото на международните договори, мястото на soft law в договорите на международните организации, понятието за международно върховенство на правото и връзката му с универсалните международни организации.
Аз и консултантът ми доц. Тони Димов, изработихме и първото по рода си пилотно изследване „България по пътя на присъединяване към организацията за икономическо сътрудничество и развитие: препоръки, предизвикателства и перспективи“. В идеологическата основа на ОИСР са закрепени принципите на
представителната демокрация и пазарната икономика.
В продължение говорим за предизвикателствата пред младите учени и техните постижения с д.ю.н. Маргарита Балабанова:
"От студент проявявам интерес към търговското право. Исках темата за дисертацията ми да е практически насочена. Дисертацията ми прерастна в монография за ООД. Застрахователното право е също мой интерес. Съпричиняването на вреди при ПТП е последният ми труд. На практика това е непоставяне на предпазен колан, при пешеходци - неправилно пресичане. При водачите - несъобразената скорост.
Има развитие за младите учени, тук имаме голяма свобода за научните ни изследвания. Надявам се да настигнем по-развитите в търговското право страни като Австрия и Германия."
...и гл.ас. д.ю.н. Огнян Велев
"Имах шанса да бъда стипендиант на френското правителство за докторантурата ми във Франция. Предизвикателствата пред всеки докторант и тук, и във Франция са в изготвянето на докторския труд, което не е лесно, с риск да звучи клиширано. Голям шанс бе да попадна в престижен научен институт в Бордо, много научих от колегите си там както в професионален, така и в човешки план. Интересите ми са в наказателните санкции, отговорност, престъпленията като тероризъм. 
Когато говорим за т.н.приложни науки, там лесно може да се обясни защо тя е нужна за подобряване живота на хората. На другия край са хуманитарните науки. Правото има подчертан практически интерес в законодателната дейност и правоприлагането. Качествената наука създава качествени специалисти в дадена материя. Образованият човек е мислещ човек. Обществото от мислещи хора е по-трудно манипулируемо. Това е опосреденият път от науката към благоденствието на обществото.
Заповедта за задържане на Путин от МНС е по-скоро политически акт. Нито Русия, нито Украйна са страни по МНС. Но Украйна е признала компетентността му и това прави допустим акта. Не си представям как и къде Путин би бил задържан."

Финалният час е за дейността на института за държавата и правото с проф. Ирена Илиева - директор на института, председател на бюджетния комитет на Агенцията на Европейския съюз за основните права, член на бюрото на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа.

В предишно свое гостуване в БНР, проф. Илиева подчерта: "Експертната дейност и потенциалът на ИДП не се използват пълноценно от Народното събрание, Министерския съвет, министерства и други централни ведомства, както и от местната власт. За съжаление правото върви след политикатаБи трябвало много внимателно да се реформира, защото и правото, и съдопроизводството са консервативни изначално. Всяка реформа трябва да е много внимателна и добре обмислена с допитване до магистратите

Тематиката на колективните проекти засяга особено актуални проблеми като тези на правната регламентация на изкуствения интелект, която е в процес на формиране в ЕС."
Ето и мнението ѝ сега:
"Постоянният ми приоритет е приемствеността и съм щастлива и горда с младите колеги, които спечелиха конкурси за млади учени на БАН и МОН. Освен работа и любов, е необходимо финансиране. Добре оборудвани сме, планирали сме събития на живо - традиционната национална конференция на докторанти и млади учени, които захранват кадровия ни потенциал. Ще има съвместна конференция с колеги от Китай през септември. Оформи се и кръгла маса по темата за домашното насилие - планираме точното време на провеждането ѝ.
Фактите говорят: при недофинансирането и ниския социален статус, имаме огромен интерес към докторантура в областта на правото - по 2-3 души се борят за едно място. Съчетаваме фундаменталните с приложните изследвания. Защитата на дисертация ще бъде отплатена и в бъдеще."
Срещаме ви и с Росица Рогова - доктор по административно право и административен процес:
"Работата ми в държавните болници ми показа липсата на комуникация между лекари и пациенти, липсва и добра организация. Администраторите трябва да упражняват ежедневен контрол, да създават правила там, където липсват. Нито лекарите, нито пациентите си знаят правата, лекарите се сблъскват с лошо отношение, понякога и пациентите са нарушители. Присъствието на социален работник би подобрило нещата.
Дисертацията ми изследваше отговорността и нарушенията на лекарите. Следващият ми труд ще е за удовлетвореността на пациентите. Лекарите трябва да са добре запознати с нормативната уредба и да бъдат подпомагани от администрацията.
Законът за публичните предприятия уреди нов начин на управление на лечебните заведения. Създават се много отговорности, практика почти няма. Споровете се прехвърлят между гражданския и административния съд. Делата се разглеждат след 5-6 години, съдилищата са претоварени и арбитраж би бил по-успешен."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36