Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „Fusion Ethno Percussion Jam Session“ на 23 март вечерта е само като за вас.

На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях, вложен от организаторите. Сред тях, а и водещ, е Пламен Мандаджиев.

В студиото на Радио София той разказа, че този вид преживявания не са без прецедент. Драган Милев-Дари участва в подобни колаборации още от края на 80-те години. В основната група има двама художници, татуист, IT специалист – хора, които нямат етикети на музиканти, но това не ги ощетява от музикалното изживяване.

По думите на госта, музиката е изкуство, в което се опитваме да вкараме в себе си, дори да станем участници. От друга страна, има някаква граница, някаква бариера, която не всеки може да преодолее.


„Нашият джем сешън се стреми да привлече точно такъв тип хора, които нямат или имат малко познание в музиката, стремим са да им донесем това прекрасно изживяване, което донася на нас – обясни Пламен Мандаджиев (). И подчерта – Ние не измисляме джем сешъна. Това е световна традиция. Опитваме се да създадем такава среда, която да е благоприятна за хората да се включат в него. Усещането да си пред публика, да си говориш с други хора на музикален език, усещането да се слушаш с тях, да им въздействаш - това е изключително обогатяващо изживяване, което смятаме, че несправедливо е запазено само за музикантите. То трябва да бъде по-популярно и в някаква степен по-достъпно.“

На джем сешъна всеки посетител не само може, а и е желателно да дойде със своя собствена перкусия (ако нямате - донесете туба от минерална вода, две парчета дърво) а може и да пляскате в такт или да кимате с глава - все е (съ)участие.

Основно на сцената ще присъства „The Full Moon Fig Jam Band“ в състав: Драган Милев-Дари (перкусии и хармоника), Николай Димчевски (кахон и хандпан), Алекс Волокин (бас), Панайот Мустакерски (ирландско бузуки) и Пламен Мандаджиев (китарен синтезатор).

Темата за импровизации ще бъде определена „дори не в последния момент, а на самия момент“.

Ще я подаде Мандаджиев.

Чуйте още подробности от самия него. 

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33

Фестивалът "КООП Банкя 2023" продължава до 11 юни с богата програма

Четиридневният фестивал „КООП Банкя 2023” продължава до неделя, 11 юни, съобщи пред БНР-Радио София Александра Александрова, зам.-кмет на едноименния район. Основната цел на станалия вече традиционен за Банкя фестивал е създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени прояви...

публикувано на 09.06.23 в 17:51

Проектът "Бебе.бг" с призив за информираност и превенция на репродуктивното здраве

Таня Генова е инициатор и организатор на проекта "Бебе бг" и инициатор на панелна дискусия "Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора“ В разговор с нея в предаването "Радиокафе", говорим за популяризирането на темата за репродуктивното здраве, както и за превенцията при младите хора "Най-сложната задача в..

публикувано на 09.06.23 в 17:18

Яница Петкова: Започна избистряне и преформатиране на политическите сили

Тези, които съставляваха двата основни опозиционни лагера през последните 2 години в българската политическа система, се принудиха от обстоятелства да съставят тази странна за нашите ширини коалиция. Но все още не може да се каже със сигурност, че политическата криза е приключила. Това смята и изрази в коментар пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.06.23 в 17:05
Румяна Коларова

Румяна Коларова: Още не виждаме как ще се раздели властта и дали ще се споделя отговорността

Още не сме видели пълната конструкция на правителството , за край на политическата криза е рано да се говори, но със сигурност са направени първи стъпки към постигане на някакво разрешение. „Желанието на ГЕРБ беше да има споделена отговорност за действията на това правителство , но до този момент фактически основната се носи от..

публикувано на 09.06.23 в 15:57

Уъркшоп по уличен театър за деца ще обучава и забавлява малките палавници

Безплатен уъкшоп по уличен театър за деца, едно събитие, което ще се случи в утрешния ден, 10 юни 2023 г. и включва в себе си различни инициативи. Дамяна Коева, един от организаторите на инициативата, разказа повече в предаването "Радиокафе". "Това е една нова инициатива на нас, артистите от Пътуващ театър "Скрин", които в последните години..

публикувано на 09.06.23 в 15:14