Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „Fusion Ethno Percussion Jam Session“ на 23 март вечерта е само като за вас.

На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях, вложен от организаторите. Сред тях, а и водещ, е Пламен Мандаджиев.

В студиото на Радио София той разказа, че този вид преживявания не са без прецедент. Драган Милев-Дари участва в подобни колаборации още от края на 80-те години. В основната група има двама художници, татуист, IT специалист – хора, които нямат етикети на музиканти, но това не ги ощетява от музикалното изживяване.

По думите на госта, музиката е изкуство, в което се опитваме да вкараме в себе си, дори да станем участници. От друга страна, има някаква граница, някаква бариера, която не всеки може да преодолее.


„Нашият джем сешън се стреми да привлече точно такъв тип хора, които нямат или имат малко познание в музиката, стремим са да им донесем това прекрасно изживяване, което донася на нас – обясни Пламен Мандаджиев (). И подчерта – Ние не измисляме джем сешъна. Това е световна традиция. Опитваме се да създадем такава среда, която да е благоприятна за хората да се включат в него. Усещането да си пред публика, да си говориш с други хора на музикален език, усещането да се слушаш с тях, да им въздействаш - това е изключително обогатяващо изживяване, което смятаме, че несправедливо е запазено само за музикантите. То трябва да бъде по-популярно и в някаква степен по-достъпно.“

На джем сешъна всеки посетител не само може, а и е желателно да дойде със своя собствена перкусия (ако нямате - донесете туба от минерална вода, две парчета дърво) а може и да пляскате в такт или да кимате с глава - все е (съ)участие.

Основно на сцената ще присъства „The Full Moon Fig Jam Band“ в състав: Драган Милев-Дари (перкусии и хармоника), Николай Димчевски (кахон и хандпан), Алекс Волокин (бас), Панайот Мустакерски (ирландско бузуки) и Пламен Мандаджиев (китарен синтезатор).

Темата за импровизации ще бъде определена „дори не в последния момент, а на самия момент“.

Ще я подаде Мандаджиев.

Чуйте още подробности от самия него. 

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20