Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да се научим да живеем със стреса?

Снимка: Радио ВИДИН

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има своите както приложни, така и фундаментални приноси и е сериозна заявка за промяна на начина, по който се гледа на здравеопазването и се осъществява здравната превенция. С приключването на проектния срок и защитата на интелектуална собственост се планира готовност за предлагане на услугата на българския и международния пазар. Икономическото влияние от стреса на работното място е огромно, защото както компаниите, така и държавите губят много средства за това, че техните служители боледуват. Подробности пред Радио София разказа психологът Силвия Куманова, ръководител на проекта.

"Понякога ние не разбираме какво точно представлява стреса и как той въздейства на нашето тяло. Точно в момента, в който сме в най-големия стрес, ние като че ли се дистанцираме от тялото си, стоим някъде встрани и го наблюдаваме, или тотално не се сещаме за него. Ние се сещаме за неговите сигнали в момента, в който то вече толкова е увредено, че на нас ни трябва доста сериозна интервенция за да можем да продължим да живеем пълноценно", отбеляза Куманова.

По думите й работата под стрес е хубаво нещо, защото изважда най-доброто от нас, но много е важен балансът. "Когато ние нямаме отговор на въпроса какво точно става с нас, то ние изпадаме в дебрите на безпомощността, която пък от друга страна увеличава и количеството кортизол в нашето тяло", посочи специалистът.

"Дори нивото на субективен стрес да е намаляло, тоест усещанията ни от събития, които са минали през нас две години назад, те ни се отразяват в сегашния етап от живота. Ние не можем да кажем, че сме се справили със стреса защото той остава в нас, остава в нашия мозък и за съжаление се отразява върху физиологичните функции на нашето тяло", каза Куманова. Тя добави, че колко бързо остаряваме зависи от това, доколко ние можем да се справим със стреса.

Когато стресът се натрупа, той носи голямо натоварване – от една страна върху финансите на компанията, защото има много болнични дни, а от друга страна - върху самата икономика на държавата и върху здравната ѝ система. Със стрес е свързано развитието на автоимунни, онкологични, диабетни и други заболявания.

"Най-стресовите професии са тези, които са свързани с отговорност за много хора и с работа за хора. Но иначе погледнато няма професия, която да не е стресираща", отбеляза психологът. Относно твърдението, че е добре човек да сменя попрището си на няколко години тя каза:

"Това е нов рестарт за мозъка като цяло. Дори се счита, че на 45 години ако човек реши да завърши някакъв тип образование, то той ще удължи живота си поне с още 10-15 години. Мозъкът по принцип е орган, който трябва да бъде натоварван, а натоварването идва точно от това - от новото предизвикателство, от смяната на попрището. Естествено това нещо трябва да стане плавно, а не супер стресиращо, както се получава в нашето ежедневие заради икономическата обстановка".

Тя отбеляза, че темата за менталното здраве е табу в нашето общество и отношението към хората, които са стресирани и депресирани бива осъдително. Специалистът посъветва да обръщаме внимание на малките неща в живота и да се радваме на всичко, които природата ни дава и да се научим да живеем в хармония с нея.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Апостол Миленков, Александър Александров и Ружа Семова

Основният проблем на съвремието е диалогът

Акцент от Софийски музикални седмици: Апостол Миленков и Ружа Семова, както и Александър Александров, които представят съвременни австрийски песни в един специален проект. Кои са поетите и композиторите - в разговора с тях: "Имахме съвместен проект във Виена, този е вторият. 450 хиляди там са всяка вечер на представление. Но имаме своята публика...

публикувано на 28.05.23 в 12:15
Ясен Зердев

Всичко се случва, когато човек е в движение

Ясен Зердев представя в студиото новия си албум: "Албумът е нещо емоционално, бележи труден период, който мина. Не съм вярвал, че ще съм доволен. Най-важното във форматите, където съм участвал, са срещите."  Кои са хората, с които прави албума, колко от тях е срещнал по различните формати и какво е да работи с тях - още преди първото му парче, "Тук..

публикувано на 28.05.23 в 10:54

Да отключим всяка една семейна памет

Юлия Спиридонова е една от най-добрите и награждавани български детски писателки, превеждана е на английски и френски. Тя идва от Англия, където живее, на Панаира на книгата. Предстои ѝ среща с децата и представяне на книгата ѝ „Ножицата“ за пътя на една ножица през българската история: "Книгата е необичайна, не е нещо, което ще откриете в детска..

публикувано на 28.05.23 в 09:44
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29