Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как да се научим да живеем със стреса?

Снимка: Радио ВИДИН

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има своите както приложни, така и фундаментални приноси и е сериозна заявка за промяна на начина, по който се гледа на здравеопазването и се осъществява здравната превенция. С приключването на проектния срок и защитата на интелектуална собственост се планира готовност за предлагане на услугата на българския и международния пазар. Икономическото влияние от стреса на работното място е огромно, защото както компаниите, така и държавите губят много средства за това, че техните служители боледуват. Подробности пред Радио София разказа психологът Силвия Куманова, ръководител на проекта.

"Понякога ние не разбираме какво точно представлява стреса и как той въздейства на нашето тяло. Точно в момента, в който сме в най-големия стрес, ние като че ли се дистанцираме от тялото си, стоим някъде встрани и го наблюдаваме, или тотално не се сещаме за него. Ние се сещаме за неговите сигнали в момента, в който то вече толкова е увредено, че на нас ни трябва доста сериозна интервенция за да можем да продължим да живеем пълноценно", отбеляза Куманова.

По думите й работата под стрес е хубаво нещо, защото изважда най-доброто от нас, но много е важен балансът. "Когато ние нямаме отговор на въпроса какво точно става с нас, то ние изпадаме в дебрите на безпомощността, която пък от друга страна увеличава и количеството кортизол в нашето тяло", посочи специалистът.

"Дори нивото на субективен стрес да е намаляло, тоест усещанията ни от събития, които са минали през нас две години назад, те ни се отразяват в сегашния етап от живота. Ние не можем да кажем, че сме се справили със стреса защото той остава в нас, остава в нашия мозък и за съжаление се отразява върху физиологичните функции на нашето тяло", каза Куманова. Тя добави, че колко бързо остаряваме зависи от това, доколко ние можем да се справим със стреса.

Когато стресът се натрупа, той носи голямо натоварване – от една страна върху финансите на компанията, защото има много болнични дни, а от друга страна - върху самата икономика на държавата и върху здравната ѝ система. Със стрес е свързано развитието на автоимунни, онкологични, диабетни и други заболявания.

"Най-стресовите професии са тези, които са свързани с отговорност за много хора и с работа за хора. Но иначе погледнато няма професия, която да не е стресираща", отбеляза психологът. Относно твърдението, че е добре човек да сменя попрището си на няколко години тя каза:

"Това е нов рестарт за мозъка като цяло. Дори се счита, че на 45 години ако човек реши да завърши някакъв тип образование, то той ще удължи живота си поне с още 10-15 години. Мозъкът по принцип е орган, който трябва да бъде натоварван, а натоварването идва точно от това - от новото предизвикателство, от смяната на попрището. Естествено това нещо трябва да стане плавно, а не супер стресиращо, както се получава в нашето ежедневие заради икономическата обстановка".

Тя отбеляза, че темата за менталното здраве е табу в нашето общество и отношението към хората, които са стресирани и депресирани бива осъдително. Специалистът посъветва да обръщаме внимание на малките неща в живота и да се радваме на всичко, които природата ни дава и да се научим да живеем в хармония с нея.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират публична беседа "Транспортната бедност в един град"

Сдружение “За земята“ организира п ублична беседа на 7 декември, на тема “Транспортната бедност в един град“. Събеседници в предаването “Радиокафе“ бяха Драгомира Раева и Даниел Попов  от екипа на сдружението. Транспортната бедност е фактор, който засяга по различни начини всеки от нас, макар че дълго време в България за нея е..

публикувано на 04.12.23 в 13:39
Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за..

публикувано на 04.12.23 в 12:48

"Зелените" решения в София и Виена

Огнян Атанасов е журналист, който от дълги години живее във Виена. Пред Радио София той направи съпоставка на живота в австрийската столица и София. По думите му, т.нар. „зелени решения“ в Австрия са изключително популярни. Според него, решението в центъра на София да не влизат стари автомобили, не би могло да бъде взето във Виена. „Във Виена..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Доц. Дурхан Салиев: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава влизането в центъра на София на най-старите автомобили. Забраната важи за колите с бензинов двигател, произведени преди 1996 г. и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година. Въглеродният отпечатък, който оставят автомобилите е огромен, ако се счете периода от производството..

публикувано на 04.12.23 в 09:08

Дъждът спира, но идва застудяване

Днес в югоизточната половина на страната все още ще вали, в Североизточна България, Източна Стара планина и Странджа -  сняг, в останалите райони - предимно дъжд. До около обяд валежите почти навсякъде ще спрат, от северозапад облачността ще продължи да се разкъсва и да намалява, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще..

публикувано на 04.12.23 в 07:35

Инструмент за развитие на фантазията

Зорница Христова за обновеното издание на творческата игра   „Направи си сам приказка “: "Започна всичко с "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Прииска ми се да го използвам като инструмент за развитие на фантазията. Играхме тази игра 13 години и си дадох сметка какви са елементите, които могат да направят приказките по-интересни за децата...

публикувано на 03.12.23 в 10:48

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат  и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"): "Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал..

публикувано на 03.12.23 в 10:33