Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Всеки е засегнат съществено по темите в Доклада на Държавния департамент на САЩ

Снимка: БГНЕС

Докладът на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в света (през 2022-ра), който се появи тази седмица, се прави всяка година.

Това е рутинен доклад за човешките права и защитата им, но с това свързан въпросът какво прави държавата по тази тема – коментира пред Радио София адвокат Александър Кашъмов, директор на Програма "Достъп до информация" 

Основните проблемни области са борбата с корупцията и (не)успеха на българските институции в тази борба, както и състоянието на съдебната система.

Проблеми, фиксирани в Доклада съответстват на констатации, описани в редица други документи, изтъкна Кашъмов:

„Трябва са си научим уроците, да приемем сериозно констатациите, те не са от полза за тези, които правят доклада, а за българските граждани – ако държавници и политици предприемат необходимите подобрения.“

  • За България Докладът констатира

▪ жестоко или унизително отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени и настанени в институции деца; 
▪ произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; 
▪ сериозна корупция в държавната администрация; 
▪ престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; 
▪ престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към ЛГБТ общността. 

По думите на Александър Кашъмов България стъпи накриво още през 2017 г., когато се прие закон и се регламентира статутът и функциите на КПКОНПИ. Комисията не може да се похвали с ефективност, тя трябва да се прекрои, да се раздели на две – за противодействие на корупцията и отделно - за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Освен борбата с корупцията, най-съществената промяна, която трябва да последва Доклада, е свързана със съдебната система и ролята на главния прокурор и Прокуратурата.

„Всеки пряко или непряко е засегнат съществено по тези проблеми теми. Колкото повече се допуска престъпления и корупция по високите етажи, толкова повече се отнема възможността хората да усетят повишаване на стандарта на живот“, подчерта адвокатът.

Противодействието срещу корупцията в частта конфликт на интереси трябва да обхваща цялата държавна администрация, а не само лицата на висши длъжности, смята още Кашъмов.

Колкото до въпроса за мигрантите, адвокатът е убеден, че в нормална страна може да има контрол и в същото време - подходящо отношение към хората, които търсят по-добро бъдеще.

Експертът обърна внимание и на вълната от т.нар. „дела шамари“ от големи компании, от политици, от други публични фигури към журналисти и последствията от затварянето на устата на медиите – реалната опасност гражданите да останат неинформирани.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Китинска

Човек със светнал поглед към света

Вече можем да четем „Дневник на една изгубена обич“ от Ерик-Еманюел Шмит Не се случва често един преводач да е превел 20 книги на един писател. Освен ако не става дума за Ерик-Еманюел Шмит и Зорница Китинска, която гостува в Радио София. „ Малко се чувствам като стара семейна двойка с автора “ – споделя с усмивка тя. А последната..

публикувано на 29.05.23 в 00:14
С Апостол Миленков, Александър Александров и Ружа Семова

Основният проблем на съвремието е диалогът

Акцент от Софийски музикални седмици: Апостол Миленков и Ружа Семова, както и Александър Александров, които представят съвременни австрийски песни в един специален проект. Кои са поетите и композиторите - в разговора с тях: "Имахме съвместен проект във Виена, този е вторият. 450 хиляди там са всяка вечер на представление. Но имаме своята публика...

публикувано на 28.05.23 в 12:15
Ясен Зердев

Всичко се случва, когато човек е в движение

Ясен Зердев представя в студиото новия си албум: "Албумът е нещо емоционално, бележи труден период, който мина. Не съм вярвал, че ще съм доволен. Най-важното във форматите, където съм участвал, са срещите."  Кои са хората, с които прави албума, колко от тях е срещнал по различните формати и какво е да работи с тях - още преди първото му парче, "Тук..

публикувано на 28.05.23 в 10:54

Да отключим всяка една семейна памет

Юлия Спиридонова е една от най-добрите и награждавани български детски писателки, превеждана е на английски и френски. Тя идва от Англия, където живее, на Панаира на книгата. Предстои ѝ среща с децата и представяне на книгата ѝ „Ножицата“ за пътя на една ножица през българската история: "Ножицата“ е необичайна, не е нещо, което очаквате откриете..

публикувано на 28.05.23 в 09:44
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55