Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как може да се противодейства на бомбените заплахи?

Снимка: Reuters

Защо зачестяват сигналите за бомби в столични училища? Коментар по темата пред Радио София направи Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски". По думите му програма за действие в такъв мащаб на бомбени заплахи все-още не е изработена. Преди години е имало почти разработен план от ГДБОП и други специализирани звена за едно конкретно училище, но при сегашната ситуация нещата са се случили много изненадващо, сподели Стоянов.

"Усещам една несигурност по отношение на това, какво трябва да се случи, както и липса на комуникация между отделните органи", отбеляза той и допълни:

"Аз в понеделник не затворих училището, подписах декларация, че е на моя отговорност въпреки препоръките на МВР да го затворя за 24 часа. Във вторник обаче го затворих. Идеята ми беше, че между понеделник и вторник отнякъде нещо конкретно ще бъде спуснато като насока, как да действаме точно в такъв мащаб на конкретната ситуация. Уви, нямаше нищо такова".

Според думите му това вероятно е някакъв спам бот. Той изрази тревога, че по всички медии се показва адрес на телеграм канал:

"Този телеграм канал имаше двама члена, днес те са 230. И в него се пускат всякакви клипчета възхваляващи масови убийци на ученици от Щатите, от Беслан, включително се качват и наръчници как да си направиш бомба и всякакви такива. Телеграм групи и канали трудно се затварят, но ако може нашите органи когато си свършат оперативната работа да го затворят този канал, защото всякакви хора влизат и не е никак добре това да е общодостъпно".

Относно иновативните училища и stem програмите Стоянов отбеляза, че 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" е иновативно и в момента се очаква стартирането на програма за изграждане на stem центрове.

По темата за киберпрестъпленията се включи и Васил Величков, IT специалист и бивш съветник по електронното управление. Той отбеляза, че телеграм е немодерирана и неадминистрирана платформа, при която не се изисква никакво доказване на идентичността на потребителите, като е достатъчно само притежанието на мобилен номер дори с предплатена карта.

"Този споменат канал е създаден на 25 март и първата публикация в него е на 26 март. Освен всякакви снимки и призиви за "бомбене" на училища има и пуснати най-различни документи как да си сглобиш бомба, как да си направиш базука, като това са материали и клипчета, които по принцип циркулират из интернет, които възхваляват подобни терористични атаки. Доколко това е дело на някой психически нестабилен човек и доколко е хибридна операция, това вече е интересното", посочи Величков. Той добави, че:

"Светът е пълен с достатъчно психически нестабилни хора, които особено от една такава информационна кампания могат да решат да направят някоя глупост. Най-малкото има примери за това как език на омразата и призиви за насилие в социалните мрежи водят до физически актове в реалния живот и нападения над хора".

Величков посочи, че единственият шанс да не се провалят предстоящите избори е да се преразгледат протоколите за действие при такива заплахи, тъй като това нещо може да продължи като тормоз още дълго време.


Асен Александров от Сдружение на директорите в средното образование в Република България и директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" също изказа коментар по темата. Относно моделът на реагиране при бомбена заплаха той сподели, че в тяхното училище това, което тренират поне три пъти годишно е евакуацията. Тя може да бъде както за сигнал за бомба, така и за пожар, земетресение или др. Александров  уточни, че няма разписани отделни протоколи как да се действа за различните ситуации.

"Не мога да си представя, че в някаква друга държава директорът трябва да прецени дали учениците да се връщат, след колко време да се връщат и т. н. След това тези 24 часа, които използват някои директори нямат логика. 24 часа е било преди 40 години, когато часовниковият механизъм е могъл да бъде най-много 24 часа. За мен по-голямата логика е да мине някаква стандартна проверка, която да продължи определено време, но това трябва да ни го кажат от полицията", каза Александров и добави:

"Искаме решението какво да става с учениците да се взема от полицията, а не от директорите".Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
С Методи Кръстев

Музиката да върви преди моженето

Методи Кръстев, китарист и вокалист на No More Many More за концерта и новия клип: "Избрахме песента за клипа инцидентно - тя е необявената 11-а песен от албума, изненада малко, свиря на укулеле. Имаше голям стол на сцената на спектакъла "Виновни", където свирихме на живо. Направихме клипа на стола, искахме да направим по-смешно видео. Премиерата е..

публикувано на 01.03.24 в 20:12