Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как може да се противодейства на бомбените заплахи?

Снимка: Reuters

Защо зачестяват сигналите за бомби в столични училища? Коментар по темата пред Радио София направи Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски". По думите му програма за действие в такъв мащаб на бомбени заплахи все-още не е изработена. Преди години е имало почти разработен план от ГДБОП и други специализирани звена за едно конкретно училище, но при сегашната ситуация нещата са се случили много изненадващо, сподели Стоянов.

"Усещам една несигурност по отношение на това, какво трябва да се случи, както и липса на комуникация между отделните органи", отбеляза той и допълни:

"Аз в понеделник не затворих училището, подписах декларация, че е на моя отговорност въпреки препоръките на МВР да го затворя за 24 часа. Във вторник обаче го затворих. Идеята ми беше, че между понеделник и вторник отнякъде нещо конкретно ще бъде спуснато като насока, как да действаме точно в такъв мащаб на конкретната ситуация. Уви, нямаше нищо такова".

Според думите му това вероятно е някакъв спам бот. Той изрази тревога, че по всички медии се показва адрес на телеграм канал:

"Този телеграм канал имаше двама члена, днес те са 230. И в него се пускат всякакви клипчета възхваляващи масови убийци на ученици от Щатите, от Беслан, включително се качват и наръчници как да си направиш бомба и всякакви такива. Телеграм групи и канали трудно се затварят, но ако може нашите органи когато си свършат оперативната работа да го затворят този канал, защото всякакви хора влизат и не е никак добре това да е общодостъпно".

Относно иновативните училища и stem програмите Стоянов отбеляза, че 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" е иновативно и в момента се очаква стартирането на програма за изграждане на stem центрове.

По темата за киберпрестъпленията се включи и Васил Величков, IT специалист и бивш съветник по електронното управление. Той отбеляза, че телеграм е немодерирана и неадминистрирана платформа, при която не се изисква никакво доказване на идентичността на потребителите, като е достатъчно само притежанието на мобилен номер дори с предплатена карта.

"Този споменат канал е създаден на 25 март и първата публикация в него е на 26 март. Освен всякакви снимки и призиви за "бомбене" на училища има и пуснати най-различни документи как да си сглобиш бомба, как да си направиш базука, като това са материали и клипчета, които по принцип циркулират из интернет, които възхваляват подобни терористични атаки. Доколко това е дело на някой психически нестабилен човек и доколко е хибридна операция, това вече е интересното", посочи Величков. Той добави, че:

"Светът е пълен с достатъчно психически нестабилни хора, които особено от една такава информационна кампания могат да решат да направят някоя глупост. Най-малкото има примери за това как език на омразата и призиви за насилие в социалните мрежи водят до физически актове в реалния живот и нападения над хора".

Величков посочи, че единственият шанс да не се провалят предстоящите избори е да се преразгледат протоколите за действие при такива заплахи, тъй като това нещо може да продължи като тормоз още дълго време.


Асен Александров от Сдружение на директорите в средното образование в Република България и директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" също изказа коментар по темата. Относно моделът на реагиране при бомбена заплаха той сподели, че в тяхното училище това, което тренират поне три пъти годишно е евакуацията. Тя може да бъде както за сигнал за бомба, така и за пожар, земетресение или др. Александров  уточни, че няма разписани отделни протоколи как да се действа за различните ситуации.

"Не мога да си представя, че в някаква друга държава директорът трябва да прецени дали учениците да се връщат, след колко време да се връщат и т. н. След това тези 24 часа, които използват някои директори нямат логика. 24 часа е било преди 40 години, когато часовниковият механизъм е могъл да бъде най-много 24 часа. За мен по-голямата логика е да мине някаква стандартна проверка, която да продължи определено време, но това трябва да ни го кажат от полицията", каза Александров и добави:

"Искаме решението какво да става с учениците да се взема от полицията, а не от директорите".Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" на Симона Панова разкрива красотата на българския фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40

Завладяващ 360-градусов концерт с младата брас сензация BRASS SQUAD на финала на "Заслушай се"

Финалът на проекта "Заслушай се" ще бъде на 24 юни в залата на Националния студентски дом с групата BRASS SQAUD, стартирали своя път в академията при Мишо Йосифов и Вили Стоянов. Младата група BRASS SQAUD – Кристиян Кръстев и Иван Петков и Никул от Lampa Collective бяха гости в предаването "Радиокафе", за да разкажат за финала на проекта..

публикувано на 08.06.23 в 12:34