Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва:

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

Снимка: unsplash.com

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме. Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“.

През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г.

Имаме чувството, ч сме нещастни, ама цифрите говорят за друго, коментира пред Радио София Гергана Иванова – управител на The Smarts, създатели на пратформата Praktika.

„Щастието е въпрос на личен избор и субективни критерии. То е индивидуално усещане, обусловено от много фактори и компоненти. За разлика от други измервания, по които има сигурни метрики, ние търсихме самооценката на българите за това как те виждат своето щастие. От 2018 г. насам имахме доста трудни и интересни години, включително и т. нар. ковидни. Очакванията бяха, че има страхотни промени в ценности в поведение.

Проучването, което реализирахме, изследва нагласата към щастието на българина, пречупена през призмата на различните социални групи, в които той съществува. Резултатите показват, че щастливият човек е в най-голяма степен здрав, обичан и се радва на малките неща. Хармонията и спокойствието, в противовес на динамиката в ежедневието, препраща към щастливите хора“, коментира Юлиан Добрев, управител и директор Анализи в „BluePo!nt“. 

По думите му, за българите щастието се свързва с изконни ценности - здравето (неизменно на първо място), близките хора, семейството, окръжаващия кръг, усещането за свобода, за хармония, за баланс, възможността да имаш професионалната реализация, да се развиваш, любовта.


Числата говорят:

  • В топ 3 на спонтанните отговори, изследващи дефиницията за щастие, част от проучването, се подреждат здраве (27,3%), спокойствие (16,9%) и здраво семейство (15,5%).
  • Най-ключовите приоритети отново са насочени към осигуряване на добро бъдеще за децата (95,2%), както и постигането на финансова независимост.
  • За 70,6% от българите е все по-важно да отделят време за благотворителност. Едва след това по степен на важност се подреждат високата работна позиция (60,1%), новите придобивки – автомобил (22,2%), дрехи (25,6%), и пътуванията в чужбина (19,8%).
  • 43,6 на сто от респондентите твърдят, че щастието им зависи както от тях самите, така и от други фактори извън собственото влияние. 42% вярват, че държат в щастието си в свои ръце.

„Щастието наистина отново минава през работната среда, но вече не се застоява толкова там. Щастливите получават и дават любов, но също така са и тези, които въпреки случващото се, намират място за усмивката си, изправят се и успяват да продължат“, коментира още Добрев.

Количественото проучване е реализирано с онлайн анкета сред 521 души (спрямо 512 през 2018 г.). Данните са събрани сред градско население в периода 1-28 февруари 2023 г. С цел максимална сравнимост на резултатите, въпросите, зададени на респондентите преди 5 години, са запазени непроменени, за да очертаят промените в нагласите за щастието на българите днес. 

Резултатите от това проучване са съзвучни с данните от Световното изследване на ООН, което подрежда България на 77-о място в класацията за най-щастлива нация между 150 държави – 8 места по-напред, в сравнение с 2022 г., отбеляза Гергана Иванова: „Така че – да, по-щастливи сме от това, което ни внушават“.

Чуйте разговора на Катя Василева.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34