Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва:

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

Снимка: unsplash.com

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме. Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“.

През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г.

Имаме чувството, ч сме нещастни, ама цифрите говорят за друго, коментира пред Радио София Гергана Иванова – управител на The Smarts, създатели на пратформата Praktika.

„Щастието е въпрос на личен избор и субективни критерии. То е индивидуално усещане, обусловено от много фактори и компоненти. За разлика от други измервания, по които има сигурни метрики, ние търсихме самооценката на българите за това как те виждат своето щастие. От 2018 г. насам имахме доста трудни и интересни години, включително и т. нар. ковидни. Очакванията бяха, че има страхотни промени в ценности в поведение.

Проучването, което реализирахме, изследва нагласата към щастието на българина, пречупена през призмата на различните социални групи, в които той съществува. Резултатите показват, че щастливият човек е в най-голяма степен здрав, обичан и се радва на малките неща. Хармонията и спокойствието, в противовес на динамиката в ежедневието, препраща към щастливите хора“, коментира Юлиан Добрев, управител и директор Анализи в „BluePo!nt“. 

По думите му, за българите щастието се свързва с изконни ценности - здравето (неизменно на първо място), близките хора, семейството, окръжаващия кръг, усещането за свобода, за хармония, за баланс, възможността да имаш професионалната реализация, да се развиваш, любовта.


Числата говорят:

  • В топ 3 на спонтанните отговори, изследващи дефиницията за щастие, част от проучването, се подреждат здраве (27,3%), спокойствие (16,9%) и здраво семейство (15,5%).
  • Най-ключовите приоритети отново са насочени към осигуряване на добро бъдеще за децата (95,2%), както и постигането на финансова независимост.
  • За 70,6% от българите е все по-важно да отделят време за благотворителност. Едва след това по степен на важност се подреждат високата работна позиция (60,1%), новите придобивки – автомобил (22,2%), дрехи (25,6%), и пътуванията в чужбина (19,8%).
  • 43,6 на сто от респондентите твърдят, че щастието им зависи както от тях самите, така и от други фактори извън собственото влияние. 42% вярват, че държат в щастието си в свои ръце.

„Щастието наистина отново минава през работната среда, но вече не се застоява толкова там. Щастливите получават и дават любов, но също така са и тези, които въпреки случващото се, намират място за усмивката си, изправят се и успяват да продължат“, коментира още Добрев.

Количественото проучване е реализирано с онлайн анкета сред 521 души (спрямо 512 през 2018 г.). Данните са събрани сред градско население в периода 1-28 февруари 2023 г. С цел максимална сравнимост на резултатите, въпросите, зададени на респондентите преди 5 години, са запазени непроменени, за да очертаят промените в нагласите за щастието на българите днес. 

Резултатите от това проучване са съзвучни с данните от Световното изследване на ООН, което подрежда България на 77-о място в класацията за най-щастлива нация между 150 държави – 8 места по-напред, в сравнение с 2022 г., отбеляза Гергана Иванова: „Така че – да, по-щастливи сме от това, което ни внушават“.

Чуйте разговора на Катя Василева.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент . Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС...

публикувано на 26.02.24 в 19:05

"Форум", 26.02.24: Политическото говорене, което руши

Последната седмица на февруари започваме с новите коментатори - Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов, сред темите, върху които днес те фокусираха вниманието и думите си, са: Напрежението във властта преди ротацията. Говорене, което срива в калта. Медии и олигарси. Демокрация и овладяна демокрация. Последните..

публикувано на 26.02.24 в 18:15
Мария Янкова

Едва 20% от украинските деца са приобщени към българската образователната система

Две години след началото на агресията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и семействата продължават да се интегрират в българското общество. От около 53 300 украински граждани в България приблизително 40 на сто са деца, изтъкна БНР-Радио София Мария Янкова , директор "Образование" в УНИЦЕФ. В..

публикувано на 26.02.24 в 16:35

Yva и Zhaklin ще представят съвместен аудио-визуален проект - "Gambit - изкуството да победиш"

Gambit- сърцето има правила като в шахмата, направиш ли ход, не можеш да го върнеш. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка. "Gambit – изкуството да победиш". Всички рискуваме нещо, за да спечелим друго и в крайна сметка няма връщане назад. Няма някой, който да не го е страх...

публикувано на 26.02.24 в 16:18
Много домакинства смениха печките с твърдо гориво с екологични и по-чести

София и други 5 общини се възползват от финансовата помощ на програмата LIFE

Европейската комисия обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекти в 10 държави членки по   в подкрепа изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по  . Освен България , от финансирането ще се възползват и Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и..

публикувано на 26.02.24 в 14:57

Концерт ще представи творчеството на Дворжак

На 26-ти февруари 2024 година в Зала "България" ще се състои концертът на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Петко Димитров, където ще бъде представено творчеството на Антонин Дворжак. Солист ще бъде българският виолончелист Лъчезар Костов. Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред..

публикувано на 26.02.24 в 13:45
Емблематичната спирка Вишнева е по проект на арх. Ненов

Димитър Ненов като архитект в голяма изложба в Съюза на архитектите

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.02.24 в 12:46