Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проучване показва:

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

Снимка: unsplash.com

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме. Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“.

През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г.

Имаме чувството, ч сме нещастни, ама цифрите говорят за друго, коментира пред Радио София Гергана Иванова – управител на The Smarts, създатели на пратформата Praktika.

„Щастието е въпрос на личен избор и субективни критерии. То е индивидуално усещане, обусловено от много фактори и компоненти. За разлика от други измервания, по които има сигурни метрики, ние търсихме самооценката на българите за това как те виждат своето щастие. От 2018 г. насам имахме доста трудни и интересни години, включително и т. нар. ковидни. Очакванията бяха, че има страхотни промени в ценности в поведение.

Проучването, което реализирахме, изследва нагласата към щастието на българина, пречупена през призмата на различните социални групи, в които той съществува. Резултатите показват, че щастливият човек е в най-голяма степен здрав, обичан и се радва на малките неща. Хармонията и спокойствието, в противовес на динамиката в ежедневието, препраща към щастливите хора“, коментира Юлиан Добрев, управител и директор Анализи в „BluePo!nt“. 

По думите му, за българите щастието се свързва с изконни ценности - здравето (неизменно на първо място), близките хора, семейството, окръжаващия кръг, усещането за свобода, за хармония, за баланс, възможността да имаш професионалната реализация, да се развиваш, любовта.


Числата говорят:

  • В топ 3 на спонтанните отговори, изследващи дефиницията за щастие, част от проучването, се подреждат здраве (27,3%), спокойствие (16,9%) и здраво семейство (15,5%).
  • Най-ключовите приоритети отново са насочени към осигуряване на добро бъдеще за децата (95,2%), както и постигането на финансова независимост.
  • За 70,6% от българите е все по-важно да отделят време за благотворителност. Едва след това по степен на важност се подреждат високата работна позиция (60,1%), новите придобивки – автомобил (22,2%), дрехи (25,6%), и пътуванията в чужбина (19,8%).
  • 43,6 на сто от респондентите твърдят, че щастието им зависи както от тях самите, така и от други фактори извън собственото влияние. 42% вярват, че държат в щастието си в свои ръце.

„Щастието наистина отново минава през работната среда, но вече не се застоява толкова там. Щастливите получават и дават любов, но също така са и тези, които въпреки случващото се, намират място за усмивката си, изправят се и успяват да продължат“, коментира още Добрев.

Количественото проучване е реализирано с онлайн анкета сред 521 души (спрямо 512 през 2018 г.). Данните са събрани сред градско население в периода 1-28 февруари 2023 г. С цел максимална сравнимост на резултатите, въпросите, зададени на респондентите преди 5 години, са запазени непроменени, за да очертаят промените в нагласите за щастието на българите днес. 

Резултатите от това проучване са съзвучни с данните от Световното изследване на ООН, което подрежда България на 77-о място в класацията за най-щастлива нация между 150 държави – 8 места по-напред, в сравнение с 2022 г., отбеляза Гергана Иванова: „Така че – да, по-щастливи сме от това, което ни внушават“.

Чуйте разговора на Катя Василева.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци

Ботунец: уважение и приемственост

Днес гостуваме на район Кремиковци.  Разказваме повече за развитието на региона, работата по проекти, традициите и обичаите. И  още – ще разберете какво ще се случи днес на тазгодишния събор в кв. Ботунец.  В първия час на Радиокафе гостува Лилия Донкова – кмет на район Кремиковци: "Училището е добре направено, сега се прави спортна..

публикувано на 04.06.23 в 10:38

Вдъхновяващи млади хора

На 10 юни е най-мащабното младежко стартъп събитие в страната – форум „ Изгряващи звезди “ - с ъбеседници: Васил Димитров и Ирина Илиева, JA България: "Свързано е с предприемаческата ни програма за гимназиален етап. Младите представят идеите, продуктите и услугите, които предлагат. Даваме началото на 25-а ни годишнина с 25 екипа финалисти с..

публикувано на 03.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Йордан Йовков

Виктор Топалов представя човека зад твореца Йордан Йовков в спомените на Спиридон Казанджиев: Приятелството им е от Първата световна война. "По-тясна стана дружбата след 1927, когато Йовков дойде да живее у мен. Не се огледа да види квартирата. Йовков пишеше в кухнята.. Той говореше тъй увлекателно, че у мен се зароди идеята да записвам тези..

публикувано на 03.06.23 в 15:00
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58