Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект ще смени бизнес моделите

Снимка: Радио София

През април 2023 г. в столицата ще се проведе събитие посветено на изкуствения интелект озаглавено: "Изкуственият интелект: бъдещето на бизнеса е тук". То е първото събитие от поредицата Business Tree на БАСКОМ и е част от серия събития с практичен характер, в които лидери от технологичния сектор се събират и споделят за проблеми, предизвикателства и това, какво се случва в нашето ежедневие. Подробности пред Радио София разказаха Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ, СЕО и съосновател на една от най-големите гейминг компании и Марина Шидеров - член на Управителния съвет на БАСКОМ.

"С изкуствения интелект ситуацията, която се случва в последните пет месеца, тъй като оттогава е общодостъпна, е такава, че правилата се смениха стотина пъти. В момента ако не си сред първите ще си от последните, средно положение няма. Това важи на индивидуално ниво, на корпоративно фирмено и на държавно ниво. Единственият начин, по който можем да осъзнаем какво се случва и да успеем да навлезем в темата е ако си говорим помежду си и споделяме максимално информация и кой докъде е стигнал", посочи Димитров.

"Ние от IT сектора искаме да бъдем първите, които са активни и помагат на останалите с повече информация, защото ние сме основополагащ и критичен сектор за всички останали сектори в икономиката и всичко започва от нас", сподели Шидеров. Софтуерният сектор наброява около 50 хиляди души, което не е много на фона на три милиона работещи, но тези хора са критична част от всеки един бизнес.

"Хората трябва да се притесняват не от изкуствения интелект, а от естествения. Не роботът ще заеме мястото на тези хора, които се притесняват, а някой, който използва изкуствения интелект ще заеме техните работни места.", поясни Димитров.  

По думите на Шидеров бизнес моделите ще се сменят, поради навлизането на изкуствения интелект. На събитието ще присъстват много лектори, като основен участник в дискусията ще бъде един от най-влиятелните международни експерти в прилагането на изкуствен интелект - българинът д-р Артур Кордон. Освен това участие ще вземат Георги Шарков, Мони Дочев, Райчо Райчев и Виктор Данчев.

По думите на Димитров технологиите се развиват много бързо и в момента изкуственият интелект обучава изкуствен интелект. Той добави, че:

"Киберсигурността вече е наравно с отбраната на една държава, тя да има армия и защита от най-фундаментално значение. Всичко така се цифровизира, че ако се обърка нещо буквално цивилизацията може да спре".

"Според мен е твърде рано за регулация. Следващата нормална стъпка, тази, която всички търсим и искаме е да се сложи някакъв ред в това нещо, но е твърде рано, прекалено е непознато. То не е изучено, не може да му се види приложението и да се калкулират стотиците сценарии, които то може да генерира като поведение", отбеляза Шидеров.

Събитието ще се състои на 3 април 2023 г. от 18.00 ч. в зала The Venue – Инкубатор в София Тех Парк.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45

Един поглед на опитния журналист е достатъчен, за да усети зловонието на манипулацията

Българският интернет портал Dir.bg за седми път проведе конкурса за чиста журналистика Web Report 2024. Сред наградените тази година са Мая Димитрова от БНТ, Райко Байчев от Actualno.com и Константин Мравов – БНР. Мая Димитрова получи наградата в категория „Технологии и иновации“, Райко Байчев е новият „Майстор на словото“, Константин..

публикувано на 07.06.24 в 13:56

"Отражения" - изложбата, която задава въпроси

"Отражения" е инсталация върху стената в атриума в Националната галерия Квадрат 500. Тя е дело на художничката Филипина Стаменкова. Подробности разказа авторката й, Филипина Стаменкова. "Инсталацията е дълга 27 метра, висока е един метър, това е най-голямото произведение в Националната галерия", отбеляза тя. И добави: "Огледалата дават..

публикувано на 07.06.24 в 12:27