Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Емил Христов: Гражданите са най-добрият партньор на общината за управлението на София

Емил Христов

Когато говорим за градски решения, за участие в управлението, за инициативност, гражданската активност става все по-силна през последните години. Има сдружения и други организации по квартали, по райони и ние се опитваме да бъдем медиатори между тях.

Констатацията и признанието е на урбаниста Емил Христов от „Екипът на София.

По думите му, у нас не сме свикнали властта да чува гласа на гражданина за каквото и да е било. Процесът винаги е бил чисто информативен, не толкова включващ и дискусионен. Единственият формат, използван до момента, е така нареченото обществено обсъждане.

„Каквито и пари да се вземат от Европейския съюз, какъвто и да бъде бюджетът, Столичната община пак няма да има ресурса сама да направи всичките промени във всичките планове. Тоест тя има нужда от партньори. Един от основните партньори са именно гражданите“, разсъждава Христов.

В „Екипът на София“ са събрани ентусиасти, вече са 100-тина, но не достигат хора, защото работата е много. Участието е на доброволен принцип, всеки има и друга (основна) работа. Събрали са се ентусиасти и мотивирани хора, които искат да променят градската среда и качеството на живот в града към нещо много, много по-добро, с модел на управление, който е много по-различен от досегашния и основно е базиран на данни и анализи, на работа с гражданите.

„Винаги сме залагали на екипна работа, на мултидисциплинарност.

При нас има социолози ландшафтен архитект, културолог, инженери – по строителство и по ВиК, урбанисти, архитекти, специалист по дигитален маркетинг, графичен дизайнер, еколог. Ние не измисляме топлата вода, не започваме всичко от нулата, опитваме да стъпим и да рециклираме голяма част от направеното до момента, което не е никак малко“, каза още Емил Христов.

В момента една от целите на Екипа е да изграждат доверие и да приобщят тези от гражданските организации, които са апатични, да ги активизират за нови идеи и действия. Искат да създадат мрежа от съмишленици, да поддържат връзка между централната община, районните администрации, кварталната общност, дори с етажните собствености, да има верига, по която гласът и сигналът на най-обикновения гражданин да стигат до когото трябва.

В момента основните писти, по които работят от „Екипът на София“, са свързани със секторни политики за града като цяло – транспорт, качество на въздуха, зелена система, както и взаимодействие с граждански организации с планове за действия по квартали и райони.

Поредна акция има тази вечер.

За влизане/участие на гражданите в управлението на града, без да са политическа партия, Христов даде примери от Братислава, Загреб, Валенсия, дори Ню Йорк.

И пожела София да бъде зелена, уютна и приятна, балансирана и приобщаваща.

„Потенциалът на града е голям и има още доста територии за действие. Може да стане игрално поле за всички възрасти“, допълни още Емил Христов.

С него разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи виждат бъдещето си в в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40