Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Емил Христов: Гражданите са най-добрият партньор на общината за управлението на София

Емил Христов

Когато говорим за градски решения, за участие в управлението, за инициативност, гражданската активност става все по-силна през последните години. Има сдружения и други организации по квартали, по райони и ние се опитваме да бъдем медиатори между тях.

Констатацията и признанието е на урбаниста Емил Христов от „Екипът на София.

По думите му, у нас не сме свикнали властта да чува гласа на гражданина за каквото и да е било. Процесът винаги е бил чисто информативен, не толкова включващ и дискусионен. Единственият формат, използван до момента, е така нареченото обществено обсъждане.

„Каквито и пари да се вземат от Европейския съюз, какъвто и да бъде бюджетът, Столичната община пак няма да има ресурса сама да направи всичките промени във всичките планове. Тоест тя има нужда от партньори. Един от основните партньори са именно гражданите“, разсъждава Христов.

В „Екипът на София“ са събрани ентусиасти, вече са 100-тина, но не достигат хора, защото работата е много. Участието е на доброволен принцип, всеки има и друга (основна) работа. Събрали са се ентусиасти и мотивирани хора, които искат да променят градската среда и качеството на живот в града към нещо много, много по-добро, с модел на управление, който е много по-различен от досегашния и основно е базиран на данни и анализи, на работа с гражданите.

„Винаги сме залагали на екипна работа, на мултидисциплинарност.

При нас има социолози ландшафтен архитект, културолог, инженери – по строителство и по ВиК, урбанисти, архитекти, специалист по дигитален маркетинг, графичен дизайнер, еколог. Ние не измисляме топлата вода, не започваме всичко от нулата, опитваме да стъпим и да рециклираме голяма част от направеното до момента, което не е никак малко“, каза още Емил Христов.

В момента една от целите на Екипа е да изграждат доверие и да приобщят тези от гражданските организации, които са апатични, да ги активизират за нови идеи и действия. Искат да създадат мрежа от съмишленици, да поддържат връзка между централната община, районните администрации, кварталната общност, дори с етажните собствености, да има верига, по която гласът и сигналът на най-обикновения гражданин да стигат до когото трябва.

В момента основните писти, по които работят от „Екипът на София“, са свързани със секторни политики за града като цяло – транспорт, качество на въздуха, зелена система, както и взаимодействие с граждански организации с планове за действия по квартали и райони.

Поредна акция има тази вечер.

За влизане/участие на гражданите в управлението на града, без да са политическа партия, Христов даде примери от Братислава, Загреб, Валенсия, дори Ню Йорк.

И пожела София да бъде зелена, уютна и приятна, балансирана и приобщаваща.

„Потенциалът на града е голям и има още доста територии за действие. Може да стане игрално поле за всички възрасти“, допълни още Емил Христов.

С него разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20