Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартират годишните награди "Златна ябълка"

Снимка: Fb/ Национална мрежа за децата

Националната мрежа за децата (НМД) обяви началото на номинациите за 13-те годишни награди "Златна ябълка", които се връчват за принос към благосъстоянието на децата и семействата у нас. Антоанета Баева, част от екипа на Национална мрежа за децата разказа подробности пред Радио София. По думите й всеки желаещ може да предложи участници на сайта на конкурса, а номинациите са в 7 категории.

"Любопитен и малко тъжен факт е, че от три години няма номинация за болница, което потвърждава факта, че е необходимо сериозно подобряване на здравните грижи за децата в България. Номинациите са отворени до 24 април, след което започва онлайн гласуване от широката публика, като тук вече определянето на наградите в повечето категории е комбинирано - с жури и гласовете на публиката", поясни Баева.

Тя отбеляза, че в последно време хората стават все по-чувствителни по темите свързани с правата на децата. Миналата година в категория "детска организация" победител е била Фондация "За доброто", която обединява хиляди доброволци и дарители от страната и чужбина, а в категория "училище" е спечелило СУ "П. Р. Славейков" гр. Кърджали.

"Организацията Националната мрежа за децата е огромна мрежа от над 120 граждански организации от цялата страна, които се занимават с темите за децата и семейството. Това е една стабилна организация, която много последователно в годините следи работата на управляващите и на институциите. Тя играе ролята на корекция на слабите моменти в законодателството. Развитието на детските политики е много динамично и като цяло може да се каже, че в моменти на кризи, като момента, в който се намираме сега те остават малко на заден план. И точно тук е нашата роля непрекъснато да фокусираме общественото внимание върху темите за децата и семейството, и да изискваме от политиците и институциите да изпълняват своя ангажимент към децата", отбеляза Баева.

Тя сподели, че диалогът с министерствата се развива през годините с положителен знак. По думите й интересна тема, която се застъпва е тази, че трябва да бъде заменен медицинският модел на грижа в детските ясли с по-съвременен, в който фокусът не е толкова върху физиологичните нужди на децата, а по-скоро да се развиват техните когнитивни, емоционални и социални способности. За целта е не обходимо с тях да работят педагози.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40

Завладяващ 360-градусов концерт с младата брас сензация BRASS SQUAD на финала на "Заслушай се"

Финалът на проекта "Заслушай се" ще бъде на 24 юни в залата на Националния студентски дом с групата BRASS SQAUD, стартирали своя път в академията при Мишо Йосифов и Вили Стоянов. Младата група BRASS SQAUD – Кристиян Кръстев и Иван Петков и Никул от Lampa Collective бяха гости в предаването "Радиокафе", за да разкажат за финала на проекта..

публикувано на 08.06.23 в 12:34