Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартират годишните награди "Златна ябълка"

Снимка: Fb/ Национална мрежа за децата

Националната мрежа за децата (НМД) обяви началото на номинациите за 13-те годишни награди "Златна ябълка", които се връчват за принос към благосъстоянието на децата и семействата у нас. Антоанета Баева, част от екипа на Национална мрежа за децата разказа подробности пред Радио София. По думите й всеки желаещ може да предложи участници на сайта на конкурса, а номинациите са в 7 категории.

"Любопитен и малко тъжен факт е, че от три години няма номинация за болница, което потвърждава факта, че е необходимо сериозно подобряване на здравните грижи за децата в България. Номинациите са отворени до 24 април, след което започва онлайн гласуване от широката публика, като тук вече определянето на наградите в повечето категории е комбинирано - с жури и гласовете на публиката", поясни Баева.

Тя отбеляза, че в последно време хората стават все по-чувствителни по темите свързани с правата на децата. Миналата година в категория "детска организация" победител е била Фондация "За доброто", която обединява хиляди доброволци и дарители от страната и чужбина, а в категория "училище" е спечелило СУ "П. Р. Славейков" гр. Кърджали.

"Организацията Националната мрежа за децата е огромна мрежа от над 120 граждански организации от цялата страна, които се занимават с темите за децата и семейството. Това е една стабилна организация, която много последователно в годините следи работата на управляващите и на институциите. Тя играе ролята на корекция на слабите моменти в законодателството. Развитието на детските политики е много динамично и като цяло може да се каже, че в моменти на кризи, като момента, в който се намираме сега те остават малко на заден план. И