Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Информационна кампания срещу киберпрестъпленията

Снимка: Архив

"Киберпрестъпност" към ГДБОП и КиберКлуб провеждат съвместна инициатива, която цели да повиши обществената осведоменост по повод киберпрестъпленията. Целта на КиберКлуб още от създаването му е да създаде мрежа за обмен на информация, опит, контакти в областта на нововъзникващите технологии, както и опасностите, които те крият. Антон Пулийски от КиберКлуб разказа подробности пред Радио София. По думите му идеята има за цел ежемесечно или по-често да се обменя информация, да се обсъжда кои са най-често срещаните измами в интернет и да бъдат обяснявани под някаква разбираема форма на хората, за да може те да се предпазят от тях.

"Искам да се присъединя към адмирациите към ГДБОП. Не бих казал, че беше трудно да ги убедим, общо взето те също очакваха по някакъв начин някакъв канал. Имаха какво да споделят, припознаха идеята и видяха нещо, от което наистина има нужда", отбеляза Пулийски.

Той посочи, че основните киберпрестъпления са по отношение на разплащателните операции, както и при въвеждането на лични данни:

"Всеки би могъл да бъде въвлечен в някаква форма на измама, стига да бъде подходено добре психологически към него. Да бъде заблуден и да бъдат снижени неговите защити, преди да се досети, че е част от някаква измамна схема. Смятам, че измамите в своя генезис са едни и същи, просто променят средата, в която се случват. Има нещо, което забелязвам и което е тревожно като статистика - хората не си дават сметка, че всъщност не са защитени зад екрана и зад телефона. И ако аз ви попитам в прав текст: ще ми дадете ли вашата парола и вашата банкова сметка, вие ще кажете "чакай, има някакъв проблем". Учудващото е, че същите тези хора с високите познания и високия социален статус не се съпротивляват толкова много, когато използват някаква платформа за да наберат тези данни в писмен вид от клавиатурата на телефона".

Пулийски заяви, че децата също трябва да знаят как да използват безопасно електронните устройства, а не да им бъде забраняван достъпът до тях. Освен това каза, че акцията няма да е само с ГДБОП, като от КиберКлуб започват активно да работят с училища. Той отправи покана към преподаватели и представители на учебни заведения от средните училища и университети ако имат интерес да участват в съвместни дейности:

"Опитваме се да направим една голяма мрежа, на която в момента расте предимно доброволческата й част и която да увеличи осведомеността посредством различни форми на лекции и демонстрации. Всичкото това е с ясната цел, че ние няма как да променим света, който е около нас, но можем да направим по-информирани хората, за да може да бъдат по-подготвени за опасностите от утрешния ден.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи виждат бъдещето си в в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40