Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отношенията между властта и интелектуалеца днес в романа "Не ви познавам"

Теодора Димова – за думите, с които превързваме раните от омразата

"Комунистическата идеология се превърна в манталитет и избликна навън по зловещ начин"

Фотография на Теодора Димова от Цочо Бояджиев

"Моята мечта е литературата да бъде писана така, че никога да не позволява повече да има война или дори един-единствен човек да бъде убит. Но литературата няма тази сила. Има силата обаче да променя отделния човек". Тези думи на писателката Теодора Димова, специален гост в "Късното шоу" на Световния ден на театъра, 27 март, сякаш най-добре описват духа, изпълнил студиото. 

В разговора, почерпил вдъхновение от новия роман на авторката "Не ви познавам", своеобразно продължение на романа "Поразените", по който Варненският драматичен театър създаде постановка, изкуството начертава път, по който да се осмислят актуалните събития от живота ни и да се открият решения за проблемите. 

"Омразата много лесно се посява и трябва да минат години, за да отшуми и да се забрави, за да се превърже тази кървяща рана, която тя нанася на обществения организъм. Вероятно литературата и изкуството е един от начините на подаване на ръка помежду ни. Другият начин е да говорим и много прецизно да артикулираме тази рана, да я превързваме, да я почистваме с думи", каза Теодора Димова.

Романът "Не ви познавам" стъпва върху злободневни теми като пандемията, войната и изборите, които ни се налага да правим, но на тяхна база се разгръща произведение извън времето – по въпросите, засягащи всички хора във всички епохи.

"Ако попаднем по пътя на изкушението, което се появява във всеки човек, може да зачеркнем Божия образ в себе си, към който сме предназначени да вървим и да се стремим. Но на всеки може да се случи. Тук е чувството на състрадание – да не презираме тези, на които се е случило. Защото това бихме могли да бъдем самите ние", напомни писателката.

Какво каза още тя за предисторията на новия си роман, за главната героиня в него, за паметниците и паметта, за политиката, изборите, властта и дълга на цялото общество да брани териториите на изкуствата от властолюбци и хора с нечисти помисли – чуйте:


Във втората част на предаването темата е Джон Клийз и неговата биографична книга "Както и да е…", в която комикът разказва по забавен начин за своя път към комедийни върхове като "Монти Пайтън", "Фолти Тауърс" и "Риба, наречена Уанда". Преводачът Або споделя кои насоки за комедията на Клийз са го впечатлили и коментира любими моменти от кариерата на британеца. Освен това Або повдига завесата над автобиографията на принц Хари, която предстои да излезе на български. 

Третата част на "Късното шоу" също е посветена на изкуството, което ни изправя пред въпроса как живеем живота си и ни помага да открием смисъла в него – изложбата "Memento mori" на Калоян Илиев-Кокимото. Едно вдъхновено напомняне за преходността на материята и вечността на душата.
По публикацията работи: Виктор Чулев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33