Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човек трябва да вярва в доброто

6
отец Василий Топузлиев
Снимка: Румяна Николова

На Цветница - седмица преди Великден, гостуваме на район Банкя - Столична община. В трепетно очакване на Великден, повече за традициите и обичаите, свързани с Лазаровден и Цветница, от отец Василий Топузлиев от Банкя:

"Св.Лазар е приятелят Божий, само него той така нарича и по име. След няколкогодишни сериозни усилия, това е само началото. Надяваме се да стане център на местната духовна общност. 

Цветница е по-народностното понятие за Вход Господен в Йерусалим. Освещаваме върбови клонки. Дните до Възкресение са Страстната седмица, страст значи мъчение. Народът има нужда от своите духовни пастори, и тогава и сега."

Ще научим и за новия параклис в кв. Михайлово. Гостува Нина Иванова - жената, благодарение на която вече отвори врати храмът Свети Лазар в кв. Михайлово - район Банкя:

"Много съм щастлива, осъществих моя мечта и идея. Човек трябва да вярва в доброто, за да постигне мечтите. Идеята се роди към 2000 г., в кв. Михайлово нямаше храм. Искам да благодаря на район Банкя, на Рангел Марков, Ана Стойкова, Милена Будинова, Пламен Симеонов и на многото дарители, те дадоха и физически труд в построяването му.

В българина продължават да съществуват вярата и духовността. Живущите в кв.Михайлово имаха нужда от такъв храм. Ас съм за възстановяването на вероучението като предмет в училищата, то крепи нашия дух и възпитава положителни качества. Децата трябва да израстват с вяра в духовното и доброто.

В Банкя се отбелязват различни традиции, духовни празници. Спазваме постите, ходим на църква и запалваме свещ за здраве. Благодаря от името на църковното настоятелство на Роберт Цанев, който изгради иконостаса и на Атанас Атанасов за иконоизписването. Получи се прекрасно място, усеща се светлина и положителна енергия."

С Пламен Симеонов - доскорошен зам. кмет на район Банкя говорим за религиозния туризъм и предлагаме един неделен празничен маршрут:

"Маршрутът е до Дивотинския манастир. Там на Петдесетница има голям празник. Новият храм в кв.Михайлово е по маршрута, може да се тръгне от централната църква в Банкя "Св.св. Кирик и Юлита". Тръгва се по Пътеката на здравето, минава се покрай "Св.Лазар", върви се по ул.Китка и след 35 минути сте на Дивотинския манастир. Течението носи 10% повече кислород, всяко вдишване е здраве.

Трябва да се знаят празниците и ритуалите, да се знае езика на тялото като се влиза в църква. Ние не сме учили вероучение и ни липсват тези познания. Вярвам в силата на религията, но държанието ми в църква не е много както трябва."

Проф. Лазар Копринаров е философ и дипломат. Темата ни е за смъртта и възкресението, за образа на Свети Лазар във философски аспект и за пролетта и възраждането на новото:

"Отнасям се с голяма почит към Лазаровден. Името ми е като асансьор на времето, корени, които ме свързват с дядо ми. Лазар идва от Божията помощ. Знанието за смъртта и желанието да не идва скоро, е част от двойнствеността. Лазаровден и Цветница са възкресение на природата, най-вълнуващ е птичият концерт. Възстановява се великолепието на природата. Тя е неуморима.

Св.Лазар е евангелски сюжет. Лазар е съхранил връзката с Божия свят. Възкресяването на Лазар е буквалната причина за преследването на Исус Христос. Светската власт се страхува от духовната. Разпятието е тяхната идея, на фарисеите, че духовната може да бъде унищожена. Но никаква светска власт не може да унищожи силата на духа. Четвъртата власт е между светската и духовната."

Рангел Марков е кмет на район Банкя, Зам. председател на УС на Българската федерация по тенис:

"Аз съм част от хората, които се включиха в инициативата за храма Св.Лазар. Важното е, че успяхме да направим нещо заедно. Коства ни 10 години, но е факт.

Опитваме се районът да се развива като утвърден национален и международен курорт. Ние сме близко до големия град, но тук битува дух на курортно място, опитваме се да го запазим и развием в епохата на урбанизация. Като идват тук, хората трябва да имат усещане за природа, за релакс.

Най-важното нещо, което ни костваше 12-13 годишен труд, бе банята в Банкя - символът на нашия град. Градът се формира около нея. Минахме целия път от нулата, под нулата. Имахме късмет да намерим средства и да направим реставрация, от септември банята може да се ползва. Успяхме да оправим и двата пътя към Дивотинския и до Клисурския манастири. Много различни, интересни и свети места, има и туристически пътеки до тях.

Добавихме още 240 места за безплатно паркиране. Тук ценното е да можеш да се разходиш. Предстои ни следващия етап от водния цикъл - двайсетина км, ще станем отново строителна площадка, моля за разбиране. Имаме и проект за стадион. До 1999 имахме спортно-възстановителен център, който бе разрушен до основи. Банкя е единственото място с футболен отбор без стадион.

Работим по два социални проекта - "личен асистент" и "топъл обяд". Работим и с ЦС ТПК - вече две години правим Коопфест. Имаме и Клуб на дълголетника. След определена възраст социалните контакти ти държат духа здрав."

Арх. Цветанка Разсолкова или трябва ли да бъде вярващ един архитект, който строи църкви: 

"Най-ценното са хората. В миналото, когато предците ни са строели храмове, благодатта извира отвсякъде. Храмът трябва да внушава православно-молитвено настроение. Личи си дали архитектът му е вцърковен. Клисурският манастир е една от големите ми любови. В началото беше разграден двор, нямаше нов храм. Най-напред направихме навес за поклонници, ограда, камбанария и реконструирахме стария храм. Сега като застана пред новия храм си казвам, че не съм го правила аз.

Има значение благодатта на Светия Дух. Имам усещане, че хората стават по-отворени, по-духовни. Ако си богат материално, а в сърцето си нямаш любов, няма как да построиш къщата."


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20