Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10% надценка за 17 храни предвижда проектозакон

Снимка: БГНЕС

Продукти от 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10%. Това предвижда Проект на Закон за надценките на хранителните продукти, който е публикуван на 11 април 2023 г. за предварително обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на икономиката и индустрията. Димитър Маргаритов – бивш зам.-министър на икономиката и бивш шеф на КЗП разказа подробности в ефира на Радио София.

Повишаването на цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина се дължи на няколко причини. Едната от тях е инфлацията, но по думите на Маргаритов някои действия или бездействия на сегашните управляващи са увеличили тежестта на този процес върху всички български потребители.

"Големите търговски вериги, включително и на официални пресконференции показаха, че без особени усилия могат документално да докажат, че и към момента те работят с доста малки надценки. В стойността на продуктите се включват най-различни елементи на ценообразуване, вкл. складови разходи, обучение на персонал, транспорт и всякакви от този род. Те чисто документално могат да покажат на всеки един контролен орган, че и към момента повечето хранителни стоки, които се продават на новите цени в търговските обекти се търгуват с не много голям процент надценка. Това определено бих могъл да кажа, че в някаква степен е аномалия, защото това означава, че не са изградени достатъчно добри контролни механизми, които да проследят доколко релевантни са всички тези елементи на ценообразуването и пера във формирането на цената на всеки един продукт", коментира Маргаритов.

Той допълни, че има опит да се въведе закон, който да държи сметка за крайната стойност и то под формата на ограничения по отношение на надценката. Това няма да доведе до някаква сериозна промяна в начина, по който и сега се ценообразува. По думите му се съдържа изричен текст, в който се посочва, че имитиращите продукти са забранени за приложното поле на този закон.

"Един друг голям проблем е свързан с начина, по който в този закон се предвижда всичко това да бъде контролирано. Просто анкетно се препраща към Комисията за защита на потребителите, която трябва да намери начин и ресурс да извършва този контрол. Това от моя гледна точка и то като човек, който наистина познава каква е работата на тази институция и нейния капацитет мога да кажа, че ще бъде едно пожелание, което няма да се сбъдне. Първо, защото става въпрос за десетки хиляди търговски обекти. Второ, защото става въпрос за нещо, което собствено не подлежи на контрол, включително складовите наличности, изчерпването, преминаването на друг продукт от същата продуктова група в случай, че складовата наличност се изчерпи. И разбира се най-вече 150-те души в комисията, които работят на територията на цялата страна ще бъдат в обективна невъзможност да осъществяват този контрол", посочи Маргаритов.


Той отбеляза, че евентуалното приемане на закона ще засегне принципите на свободното ценообразуване, тъй като се въвеждат тавани. Относно проверките в магазинната мрежа от страна на БАБХ, КЗП и НАП Маргаритов коментира:

"Не искам да се подигравам с труда на колегите от КЗП, които съм сигурен, че максимално съвестно са си свършили работата, а по-скоро бих отправил своята критика към онези, които ги накараха да се юрнат без цел и посока, според мен донякъде и с предварително зададени числа за това, какви трябва да бъдат постигнатите резултати".

По думите му въпросният проектозакон, поради причини свързани с порочни елементи на ценообразуването, които няма да доведат до свиване на надценката и цената, а ще доведат до раздуване на административните разходи по никакъв начин не върши работа на производителите. Той посочи, че според статистика пазарът у нас се държи 50% от големите търговски вериги:

"Ако говорим за картел на големите производители да държат високи цени, то това логически не дава ли възможност на по-малките да държат по-ниски цени и по този начин да привличат повече клиенти?"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00