Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Йосифов и млади джаз музиканти представят "Новините в джаза"

Михаил Йосифов и Велека Цанкова гостуваха в "Радиокафе"

Снимка: Радио София


Михаил Йосифов и Велека Цанкова донесоха в студиото на предаването "Радиокафе" "Новините в джаза".

"Това е моят най-успешен бъдещ проект, защото е с млади хора, които са много запалени по тази музика и все още намират време да идват да свирят", сподели с нескрита радост Михаил Йосифов.

"Видях, че това са едни хора с много качества - страхотни, смислени млади хора и реших, че не мога да изпусна това удоволствие да направя една група, с която да свирим. И до ден днешен не съжалявам нито за секунда за това решение", заяви той.

По думите му всичко, което правят заедно се случва с много лекота и красота, същевременно всеки един е индивидуалист в това да бъде различен и много добър играч.

Една от тях е талантливата певица Велека Цанкова, за останалите ще чуете представени поименно в разговора от Мишо Йосифов.

Проектът е наречен "Новините в джаза", защото представя новите лица на джаза, за мен те са новини, каза още Йосифов. "В албума сме дали свобода на всеки да бъде себе си, защото исках да ги представя такива, каквито са. Някъде са по експериментални, някъде по-традиционни", твърди той. И допълни: “Албумът стана доста шарен, но такъв е и света, в който живеем".

Певицата Велека Цанкова е автор на музиката и текста на песента "Околосветско пътешествие", която също е част от албума.

"От името на всички мога да кажа, че за нас е изключително удоволствие да работим с Мишо, наистина е една голяма забава, но и отговорност. Да се представим добре, първо пред хората, но най-вече заради Мишо, защото никой от нас не иска да го разочарова", категорична е младата певица.

"Новините в джаза" е подкрепен от НФ "Култура" - както записа на албума, така и турне, което музикантите ще направят в рамките на годината, във всички градове, в които има музикални училища, където ще има и майсторски класове, съобщи още Михаил Йосифов.

Албумът съдържа 11 пиеси, някои от които инструментални и всичките авторски на музикантите от групата, отбеляза той.

На 18 април 2023 г. Михаил Йосифов и "Новините в джаза" ще бъдат в Пловдив, а на 29 април в София. Можете да следите дейността им и в тяхната фейсбук страница.

Чуйте още подробности  от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00