Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София има всички предпоставки за градско пчеларство

Петър Петров с кошер - тип „Top bar”
Снимка: Личен архив, стоп-кадър

Срещаме ви с Петър Петров - „инженер по образование и пчелар по душа“
Живее в града, но се запалва толкова по живота и продуктите на пчелите, че поставя 5 кошера в „Княжево“. Още помни първия си мед, който споделил с приятели като пълнеж на палачинки.

В София има всички предпоставки за развитие на градско пчеларство. Най-хубавият мед в столицата е акациев или липов, твърди Петров.

В момента той се грижи за 30 кошера на три различни локации. 
От 2022 г. прави видеоуроци за начинаещи пчелари. Към тримесечните му курсове вече има явен интерес. С Лесотехническия университет са създали учебен пчелин в Студентския град. Работи и по проект със „Софийска вода“ до пречиствателната станция в „Панчарево“.

Проследява състоянието на пчелните семейства, прави периодични измервания в кошерите.

Разказва, че един от първите проекти за градско пчеларство е от 2011 г. на покрива на столичен хотел, след това и над НДК.

Пчелите се развиват по един и същ начин. Целта на пчеларят е да оптимизира живота и дейностите, за да се увеличи добивът им“, обясни пред БНР-Радио София Петров.

По думите му, България е с благоприятен климат за отглеждане на пчели. Но докато преди години е имало 70-80 хиляди пчелари, в момента те са едва около 10 хиляди. Общият брой кошери у нас са около 800 хиляди.

Тенденцията показва, че бизнесът се окрупнява.

В Европа хората, които се грижат за пчели като хоби, имат средно по 28 кошера.


Снимки: Петър Петров

Вече са разработени и софтуерни програми, които помагат за дистанционно проследяване на температурното разпределение в кошера. Но ако изключим дигитализацията, при добра организация един пчелар може да отглежда от 150 до 300 кошера.

„Ключово е да чувстваме удоволствие от общуването с пчелите - категоричен е в съветите си Петър Петров. – Те жилят в краен случай. Няма да ви нападнат, ако сте внимателни, не ги стресирате и застрашавате. Човек трябва да се намесва в живота им минимално, само когато се налага. И да не взема всичкия им мед, да им оставя и за храна.“

Най-иновативният тип кошер е от вида „Top bar”, разясни още Петров. При него се изграждат натурални пити, без восъчни основи, без тел и без центрофуга. Добивът не е висок, на пчелите отнема време да си изградят клетките, но са подходящи и за жени (няма вдигане на тежко), а качеството е възможно най-високо.

Медът наистина е полезен, но все пак е въглехидрат, допълни пчеларят. И препоръча да се консумира по 50-100 грама на ден.

Най-полезен е направо от питата, защото не е минал през никаква обработка.


В разговора се включи и Марта Стоилова, която от близо година се занимава с пчели, и то с „Top bar” кошери.

Тя отбеляза, че много хора имат романтични идеи и представи за пчеларството, но си има и предизвикателства.

„С тези къщички за пчелите („Top bar”)  е много по-удобно - потвърди Стоилова. - Не е необходимо да имаме центрофуги, помещение с инвентар. Когато искаме, можем да отидем, да вземем една пита, да я пресоваме и да използваме меда.
Ние се учим с пчелите. Важно е и нашето участие. Осъществимо, всеки може да се занимава с благородните пчели.“

Чуйте разговора на Лили Големинова.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05