Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се предава знание, как се формират авторитети и ценности

Финалистът в "Стани богат" Любомир Лазаров и психологът д-р Пламен Димитров за изборите и стойностите

Любомир Лазаров и д-р Пламен Димитров
Снимка: Даниел Ненчев

"Когато се вгледаш в лицата на децата си и те станат големи, имат деца и се видиш и там, си се приближил до възможно най-близкото разстояние до безсмъртието и си разбрал, че смисълът, който си влагал в ежедневни неща, вече има и върховен такъв".

Тези думи на Ървин Ялом, цитирани от психолога д-р Пламен Димитров, подчертават щастието и отговорността, която дядовците имат към внуците си. Но как се предава знанието между поколенията? Как се формират авторитетите и ценностите в днешната хаотична и несигурна среда?

По тези и други важни и интересни теми споделиха личното си отношение и опит д-р Димитров и Любомир Лазаров - филолог, журналист и финалист в играта "Стани богат". Двамата бяха гости в първата част на "Късното шоу" в началото на Страстната седмица.

"Навремето ние придобивахме информацията, четейки. Докато сега, ако искаш да научиш нещо, пишеш в "Гугъл" и то веднага ти излиза", каза Любомир Лазаров, който е посветил голяма част от професионалния си път на БНР.

Д-р Димитров пък изтъкна, че когато работят непрекъснато с обема си от знания, хората не просто запазват своите интелектуални нива, а ги развиват с напредване на годините. Той посочи, че това е същността на активното стареене.

"Активната работа със знанието ни прави живи, паметта става и до късни години услужлива. Стареенето може да бъде активно в интелектуалната сфера, ако ежедневно човек се занимава с това", обясни психологът.

Като журналист с дългогодишен опит, Любомир Лазаров постави акцент върху важната роля на журналистическата професия за формирането на авторитети и ценности. Във връзка с това той цитира устава на основаното през 1905 г. Дружество на столичните журналисти: "Член на Дружеството може да бъде само журналист, който никога няма да продаде истината заради хляба си и е готов да загуби хляба си заради истината".

По отношение на изграждането на авторитети, и двамата гости подчертаха ключовото значение в този процес на честността - както към другите, така и към самия себе си.

Какво казаха още по темата в контекста на игрите на знанието, изборите, корупцията, войната - чуйте в звуковия файл:

Втората част на "Късното шоу" беше посветена на книгата "Етаж 13" с фотографии на Веселин Боришев и текстове на Стефан Иванов. Представянето ѝ е на 20 април (четвъртък) от 19:00 часа в Клуба на фоторепортера под Ларгото пред Министерски съвет, а в интересния разговор двамата автори дадоха своята гледна точка по значими въпроси и теми.

Стефан Иванов и Веселин Боришев

Как се произвежда оптимизъм чрез изображения и думи? Кога от една снимка става фотография? И още - за фоторепортерството и за художествената фотография; за визуалните образи, които заслужават по-специфично внимание. За честността, бунта, непримиримостта, с чиято помощ формираме ценности и авторитети - чуйте:

Речта на писателя Георги Господинов по време на конференцията "Замъгляване на истината. Дезинформацията в Югоизточна Европа" беше в центъра на третата част на "Късното шоу". Вълнуващото слово, произнесено от автора на "Времеубежище" по темата за борбата с фалшивите новини, можете да чуете ето тук.

По публикацията работи: Виктор Чулев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48