Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финалистите в конкурса "Пролет`23" вече са избрани, слушателите на БНР определят Наградата на публиката

Финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет" 2023 г. вече са известни. 76 заявки бяха получени за участие в категорията "Нова българска поп и рок музика" и 33 за категорията "Евросоник".

Поради нарушаване на регламента и подаване на декларация с невярно съдържание бяха дисквалифицирани 11 песни. Една беше изтеглена от нейния автор.

И така, за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" бяха допуснати 64 песни. Те бяха прослушани от селекционната комисия, която пусна напред 24 песни. След гласуване с точкова система номинираните останаха 12, като сред тях комисията определи и при кого ще отиде Наградата за дебют.  

Списък с 12-те песни – финалисти в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса "Пролет" можете да видите ТУК  

На церемония по връчване на наградите жури от изявени български творци ще определи носителя на Голямата награда на конкурса.

Слушателите на БНР могат да станат част от събитието "Пролет". На тях се пада задачата да определят Наградата на публиката. В рамките на месец (от 19 април до 19 май) на сайта bnr.bg/prolet ще бъде отворена платформата за гласуване. През този период по всички програми на БНР ще се излъчва и предаване, в което ще се представят песните - финалисти.

В категорията "Евросоник" журито селектира финалистите в два етапа. След обсъждане и разглеждане на подадените документи бяха одобрени 10 участници. След гласуване с точкова система останаха пет. Номинациите ще бъдат изпратени на организаторите на "Евросоник", които те ще изберат кой да участва с концерт на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика, който се провежда ежегодно в Грьонинген, Нидерландия. А кои са финалистите - прочетете ТУК.

Всички награди ще бъдат обявени и връчени на 31 май, сряда, от 20.00 часа в София лайв клуб. Входът е свободен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Задава се деветото издание на успешния проект "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 01.04.24 в 08:40

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25
Ерсин  Мустафов от

Всичко за новата песен на Jeremy? Gotta Know

Ерсин Мустафов от група Jeremy?  разкри в предаването "Радиокафе" новини за предстоящото в тяхната творческа дейност. Много неща планира групата, но съвсем готов е четвъртият им сингъл Gotta Know, преди следващият, а след него се очаква да се появи третият им албум . Новите им песни са различни по звучене, защото "ние в крайна сметка не..

публикувано на 12.03.24 в 17:35