В „Радиокафе“ обичаме да говорим с хора, които са „уловили“ София в думи, които са пътували, видели са свят и пак откриват хубавото в нашата столица. И които обичат кафе, разбира се…
Именно такава е вихрената ни гостенка Албена Ненкова. Живяла е в Париж и Виена, но обича София – „най-малкото защото си е наша“, казва тя с усмивка.
Има и издадена книга с корица на жълти павета, която носи чудното заглавие „Софиянката слага още от всичко в тигана“. За това говорим на радиокафе с нея – за софиянките, за софийските кътчета и за космополитния поглед към нея.
„Обичам да говоря за София – с тези думи започва диалога ни тя, - а пък защо всичко трябва да е в един тиган?! Ами защото когато една домакиня е поканила гости и трябва 30 пъти да стане и да седне, донасяйки и отнасяйки, тя загубва магията на срещата. Затова ми харесва идеята да сготвиш всичко (например паеля или рататуй) в един тиган, но красив, който става за поднасяне и да го сложиш на масата и да споделиш вкуса, смеха и разказите с гостите“.
Албена Ненкова говори увлекателно, така и пише. В книгата има и рецепти, и срещи, и истории, и любов, и чудни софийски места като някогашната пекарна на „Иван Асен“, защото „щастието на живота около тази улица е голямо“.
Често си мисли за София, крачейки из Париж или Виена:
„За разлика от повечето хора, когато съм там, аз търся делника. А делника виждаш, когато спреш да се държиш като турист. Ако си в Париж и искаш да се почувстваш парижанин, си купи една багета (франзела) – 200 грама съвършенство, както е описана при вписването й в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Истинският парижанин не си купува 3 багети, той си купува една. По това можеш да преброиш колко хора живеят в Париж – по броя на продадените багети“ – разказва с усмивка Албена Ненкова.
По думите ѝ, въпреки че парижаните задължително закусват, те са в добра форма, защото „тайната е в количеството. Една или две филийки от багетата, с масло (французите на всичко слагат масло) и - това е, ако има някоя много съвестна майка, ще има и сварено яйце. Това е утрото в Париж – кучето, багетата, вестника… Иначе може да са къде капризни, къде високомерни, но се държат на ниво. И ние трябва да го правим – нали сме от София!“
На въпроса ми не са ли кроасаните най-френската закуска, Албена категорично казва „не“. Но веднага добавя една парижка история за улицата покрай Операта, по която в момента всички се редят на огромна опашка именно за да хапнат кроасан: „Голямо чудо, ще кажеш – да правиш кроасани в Париж, но е факт. И аз отидох, почаках доста, едни големи кроасани прави човекът, изключително популярна е пекарната му в Инстаграм – французите харесват модата и са модерни дори в традициите“.
Следва продължение – за Виена, какво е виенско кафе, каква е историята на най-емблематичното кафе там и какво закусват виенчани. И не само….
С Албена Ненкова, разбира се.
Чуйте целия разговор на Лили Големинова.
Има какво да научите, и то по най-приятния начин.

В Париж (във Версай) исках да познавам Луи IV, на Ролан Гарос исках да прегърна Григор Димитров, а Сена сравнявах с Марица (като Силви Вартан). Днес искам да съм с “моите хора”, да плувам в свои води, а и да имам по-хубави домати от всички на света! Обичайте, пейте и грейте! - това пише във фейсбук профила си Албена Ненкова.

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..
Георги Белстойнев, освен самоковски художник, е първият уредник на музея на Димчо Дебелянов в Копривщица. С помощта на уредника на самоковския музей Любомир Николов. Слушаме Елена Белстойнова, дъщеря на художника: "Историята започва от белия (хубавия) Стойне, шивач. Бяга от Самоков в Панагюрище, може би е изработвал дрехите на Бенковски. Синът му..
Чл.-кор. проф. Владко Панайотов и житейската му и научна половинка проф. Маринела Панайотова са женени от 40 години и когато човек ги наблюдава изглеждат като скачени съдове. В студиото на Адресите на любовта присъства само по-силната половинка от семейството, но това пък му даде възможност безконтролно да хвали съпругата си. Специалистът по..
Димитър Ганев представя Game awards - еквивалентът на Оскарите в индустрията на видеоигрите: "Най-хубавото на нас, възрастните геймъри е, че навремето всичко бе на кабел и не можеше да го хвърлиш надалеч. Сега най-номинираната игра не може да се играе с клавиатура. Има връщане и към игрите с история, но и към уменията на геймъра. Модулите..
Иляна Мирчева от Фондация „Запази Доброто“ представя Коледните им кампании : „Стани таен Дядо Коледа“ е паралелна с „Подари коледна вечеря“, и двете са за Северозападна България. Добри хора влизат в ролята на Дядо Коледа и купуват подарък на дете, което ни е написало от какво има нужда и какво ще го зарадва. Имаме в нашата платформа..
След първото издание в Тбилиси през есента на 2024 г., България е домакин на второто издание на Френския филмов фестивал, с фокус върху анимационното кино. Весела Данчева (Компот колектив) ни го представя, заедно с включената в него международна обучителна програма за развитие на късометражни анимационни филми. В Black Sea Animation Workshop участват..
16-метрова коледна елха ще грейни със стотици празнични лампички на централния площад в гр. Елин Пелин на 29 ноември от 18:00 ч. Заедно с празничното настроение местната администрация се е погрижила и тази година за каузата под мотото „По Коледа се случват чудеса: Пожелаваме си бебе!“. Подкрепени от Община Елин Пелин двойки с..