В „Радиокафе“ обичаме да говорим с хора, които са „уловили“ София в думи, които са пътували, видели са свят и пак откриват хубавото в нашата столица. И които обичат кафе, разбира се…
Именно такава е вихрената ни гостенка Албена Ненкова. Живяла е в Париж и Виена, но обича София – „най-малкото защото си е наша“, казва тя с усмивка.
Има и издадена книга с корица на жълти павета, която носи чудното заглавие „Софиянката слага още от всичко в тигана“. За това говорим на радиокафе с нея – за софиянките, за софийските кътчета и за космополитния поглед към нея.
„Обичам да говоря за София – с тези думи започва диалога ни тя, - а пък защо всичко трябва да е в един тиган?! Ами защото когато една домакиня е поканила гости и трябва 30 пъти да стане и да седне, донасяйки и отнасяйки, тя загубва магията на срещата. Затова ми харесва идеята да сготвиш всичко (например паеля или рататуй) в един тиган, но красив, който става за поднасяне и да го сложиш на масата и да споделиш вкуса, смеха и разказите с гостите“.
Албена Ненкова говори увлекателно, така и пише. В книгата има и рецепти, и срещи, и истории, и любов, и чудни софийски места като някогашната пекарна на „Иван Асен“, защото „щастието на живота около тази улица е голямо“.
Често си мисли за София, крачейки из Париж или Виена:
„За разлика от повечето хора, когато съм там, аз търся делника. А делника виждаш, когато спреш да се държиш като турист. Ако си в Париж и искаш да се почувстваш парижанин, си купи една багета (франзела) – 200 грама съвършенство, както е описана при вписването й в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Истинският парижанин не си купува 3 багети, той си купува една. По това можеш да преброиш колко хора живеят в Париж – по броя на продадените багети“ – разказва с усмивка Албена Ненкова.
По думите ѝ, въпреки че парижаните задължително закусват, те са в добра форма, защото „тайната е в количеството. Една или две филийки от багетата, с масло (французите на всичко слагат масло) и - това е, ако има някоя много съвестна майка, ще има и сварено яйце. Това е утрото в Париж – кучето, багетата, вестника… Иначе може да са къде капризни, къде високомерни, но се държат на ниво. И ние трябва да го правим – нали сме от София!“
На въпроса ми не са ли кроасаните най-френската закуска, Албена категорично казва „не“. Но веднага добавя една парижка история за улицата покрай Операта, по която в момента всички се редят на огромна опашка именно за да хапнат кроасан: „Голямо чудо, ще кажеш – да правиш кроасани в Париж, но е факт. И аз отидох, почаках доста, едни големи кроасани прави човекът, изключително популярна е пекарната му в Инстаграм – французите харесват модата и са модерни дори в традициите“.
Следва продължение – за Виена, какво е виенско кафе, каква е историята на най-емблематичното кафе там и какво закусват виенчани. И не само….
С Албена Ненкова, разбира се.
Чуйте целия разговор на Лили Големинова.
Има какво да научите, и то по най-приятния начин.
В Париж (във Версай) исках да познавам Луи IV, на Ролан Гарос исках да прегърна Григор Димитров, а Сена сравнявах с Марица (като Силви Вартан). Днес искам да съм с “моите хора”, да плувам в свои води, а и да имам по-хубави домати от всички на света! Обичайте, пейте и грейте! - това пише във фейсбук профила си Албена Ненкова.
Повече от 200 000 деца и подрастващи от над 800 учебни заведения (училища и детски градини) от цялата страна се включиха в разнообразните програми, посветени на спорта и здравословния начин на живот, отчитат националните координатори от сдружение "BG Бъди активен" . Организацията за 10-а година беше инициатор на кампанията "Ден на..
В края на ноември в Националния исторически музей беше официалното представяне на новата монография „ Червенофигурна керамика от некропола на Аполония Понтика (Созопол) от фонда на Националния исторически музей“ . Публикацията, чийто автор е д-р Любава Конова , е посветена на една от най-богатите колекции от антична рисувана керамика в България,..
През втората половина на 2024 година цената на кафето продължава да се повишава . Сортът "Арабика" поскъпна рекордно – връх от 1977 г., като причината е тазгодишната суша в Бразилия . (Половин килограм "Арабика", търгуван в Ню Йорк, достигна 320,10 щатски цента, при максимум от 337,50 щ. цента през 1977 г.) Според анализаторите..
Социалните мрежи са ново явление, което улеснява, преодолява граници - време и разстояния, но поставят и предизвикателства, защото обществото не беше напълно подготвено за тях. Еуфорията от свободата, която те дават, се сблъска с нуждата от правна регулация, коментира пред БНР-Радио София проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право..
Журналистите от БНР - Гергана Хрисчева и Мая Данчева са сред номинираните за годишните награди "Даниела Сеизова - В името на живота" 2024 г. Организатор на традицоинното събитие е Федерация "Български пациентски форум". Гергана Хрисчева, журнарист в Дирекция "Дигитални програми" на БНР е номинирана за подкаста на БНР "В центъра на..
Кой ще те спаси, когато целият ти свят отива на кино? Кой ще те обожава? Кой ще те вълнува? Три млади жени търсят отговорите на тези въпроси в новия филм на режисьора Димитър Коцев – Шошо - "Отговор на всички въпроси". Остава отворен въпросът и какво да правим с хората, които имат отговор на всички въпроси. “С тях разговорът е излишен. Те могат..
По-скъпа вода ще плащат перничани през новата 2025 година. Увеличението ще бъде с около 9.5%, което се равнява на около 0.40 лв. на 1 кубик вода. Предстоящото увеличение е залегнало в бизнес-плана на ВиК-Перник, който е одобрен от КЕВР, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов: "Така че, то е планово. В тази цена са включени всичките компоненти,..