Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велопоход в подкрепа на хората страдащи от хемофилия

Снимка: БГНЕС

Велопоход, озаглавен "ЗАЕДНО" ще се проведе в подкрепа на хората засегнати от хемофилия. Той се организира в София, Пловдив, Бургас и Варна. Това съобщиха от Българската асоциация по хемофилия. Инициативата ще се проведе на 22 април 2023 г., а велопоходите ще тръгнат едновременно - в 11:00 ч.

"То е социално-спортно събитие, от което ще се види,че хората с хемофилия са абсолютно равни на останалите членове на обществото", това увери Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия. Той допълни, че колоезденето и плуването са едни от препоръчителните спортове с които могат да се занимават хората с този проблем. Те укрепват мускулите и ставите и намаляват риска от сериозни травми.

Обединяването на много хора във велопоходите цели да се привлече вниманието на обществото, както и здравните и социалните институции отговорни за осигуряване на по-добро лечение и условия за живот на пациентите, добавиха от организацията.

В рамките на информационната кампания е и осветяването на различни сгради и забележителности. И тази година сградата на Националния дворец на културата беше осветена в червено. Предстои кръгла маса, посветена на иновативни терапии, на която ще бъдат обсъдени най-новите постижения в лечението на заболяването и тяхното място в България. 

Ще бъдат разгледани постиженията на съвременната медицина и възможностите, които се представят пред бъдещето на българските пациенти. 

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта. Болестта води до по-продължителни кръвоизливи при нараняване или синини, както и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Засегнатите от по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. Кръвоизливите в ставите могат да доведат до постоянно увреждане, но мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуба на съзнание и припадъци.

Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Лекарствата се произвеждат на базата на човешка кръвна плазма, или чрез рекомбинантни методи. Около 20 % от хората развиват антитела към съсирващите фактори, което прави лечението по-трудно.

Чуйте повече подробности от разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35