Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 и 30 април в зала "Триадица"

България е домакин на финала на Баскетболната лига за колички

Камен Алипиев със специалните гости Офелия Кънева и Владимир Искров

Специални гости в  предаването "Спортна среща" бяха Офелия Кънева - председател на БКХУ (Баскетболен клуб за хора с увреждания) "Левски" и Владимир Искров - президент на Балканската баскетболна лига.

Те ни въведоха в света на един по-различен баскетбол, този, в който духът е по-важен от постиженията. 

Повод за гостуването е предстоящият финал на Балканската  баскетболна лига за инвалидни колички, който ще се проведе на 29 и 30 април в зала "Триадица".
Ще участват 4 отбора  от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Освен емоцията и силния дух, става въпрос и за много фини умения, които трябва да се прилагат. Ние с Владо сме ентусиасти в това да създаваме условия за полупрофесионален и професионален спорт за хора с увреждания, което в България отскоро се случва, но за сметка на това сме се събрали съмишленици и много добре ни се получава", уточни Кънева и допълни: 

"Пред нас, около нас и зад нас са едни невероятни млади спортисти – "алфа" мъже ги наричам аз в моите среди."

По думите ѝ, те много трудно се овладяват, но тук идва решаващата подкрепа на треньора – той строява редиците, мотивира екипа, и за много кратко време успяват да постигнат присъствие на Европейски шампионат, на Балканско първенство, а на Балканите има много силни традиции в баскетбола, посочи още Офелия Кънева и увери, че най-добре би се убедил в думите ѝ всеки, който дойде да наблюдава играта на момчетата на живо. В разговора стана дума за спецификите в играта на баскетбол на инвалидни колички.


"Ние бяхме планирали то да се случи на шестата или седмата година от старта, а се случи на втората, първото постижение. Сега сме вече на третата година, вече мечтаем за специална спортна база, която да е мулти спорт за хора с увреждания и действително да развива полупрофесионален и професионален терен за  спорт – всякакви спортове не само в баскетбола, макар той да ни е много на сърце, затова сме и тук днес", поясни тя.

Тук е уместно да споменем, че през годините наставниците на баскетболния тим са се преборили за основни неща в полза на спортистите – подходящи за спорта инвалидни колички и микробус, с който да могат да пътуват. Друг важен момент от успехите им е подмладяването на отбора.

Владимир Искров отбеляза, че България вече се очертава като един център за развитие на баскетбола:

"Заради Балканската лига, която създадохме, защото в нея участват най-добрите играчи от Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, а също и от България", твърди той.

"Ние сме хора, които сме си поставили много висока цел – да създадем база за хора с двигателни и интелектуални дефицити, защото такава база не съществува в България, а може би и на Балканите", каза още Владимир Искров.

"Това което ще се случи следващия уикенд, действително е уникално като събитие. Като емоция съревнованието е на много високо ниво, летвата е вдигната високо – имаме амбициите да станем Балкански шампион, но истината е, че вероятността за това е 25%, а не 100“, разкри още Офелия Кънева. Домакини сме, трябва да окажем обединен български дух с нашите момчета, допълни тя.

Такова първенство да се домакинства в България въобще не е лесна работа.

Ние не се борим кампанийно за хората с увреждания, а за възможността да се реализира личността на един човек, категорична е Офелия Кънева.

"Личен избор на всеки човек е дали ще се концентрира да развие своите лични качества или върху дефицитите си и ще търси да събуди съжаление. Нашата работа продължава с години, тя не се показва всеки ден, но резултатите от нея носят полза на хората", поясни още Владимир Искров.

Чуйте още от разговора на Камен Алипиев, за да разберете повече за тяхната настояща и бъдеща дейност и планове.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40