Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 28 април, бул. "Цариградско шосе" на Орлов мост

Видео-арт експозиция "Неочаквана грижа" се открива в подлез "Царевец"

Калин Серапионов - директор на Института за съвременно изкуство и Васил Владимиров - куратор
Снимка: Радио София

В предаването „Радиокафе“ представяме един красив, градски проект на тема „Неочаквана грижа“. Той ще се случи в подлеза "Царевец", където ще бъдат представени видео-арт произведения. 

За него разказват събеседниците Калин Серапионов – директор на Института за съвременно изкуство, които организират и реализират събитието и Васил Владимиров – куратор на проекта.

"Първото издание на този проект осъществихме през 2018 година, по време на Европредседателството, тогава проекта се казваше „Видео Европа за всеки“ и бе фокусиран изцяло върху видео арта, съвременното видеоизкуство представено на публично място“, споделя Серапионов. 

Той разказа как при вида на 3 изоставени магазина в близост до мястото където живее, му хрумва, че те биха могли да бъдат преобразени, чрез показване на изкуство и по този начин да се осмисли мястото.

Много по-добре е, когато икономически те не функционират и са отживелица, просто да се предоставят за други цели и изкуството е една прекрасна възможност да се усвояват тези публични пространства, смята Калин Серапионов.

Така идеята се развива и същата година се оказва много успешна за този проект. 

„Ние тогава представихме 18 артисти, световни имена във видео арта“, разказва той. С известна пауза, заради пандемията, 5 години по-късно, проектът е одобрен от Министерството на културата.

“Поканихме Васил Владимиров като млад куратор да работи върху селекцията, а проектът е изцяло на Института за съвременно изкуство, като другите двама души, които са въвлечени пряко в организирането са Аксиния Пейчева и Мариела Бантова“, уточни Серапионов.


Снимка: ica-sofia.org

Защо „Неочаквана грижа“?

Кураторът Васил Владимиров обясни, че това е свързано тематично с някои от творбите, които ще бъдат представени.

Показвайки изкуство на необичайно място, където не се очаква да бъде видяно, то идва при хората неочаквано, без да подозират. 

„Формата на изложбата по някакъв начин е свързана и със самата й концепция“, поясни той.

„Покрай пандемията бяхме свикнали да обръщаме поглед предимно към грижата за човека, здравето на човека, но е добре да си дадем сметка, че тя не е само в тази посока – тя е повсеместна и е насочена и към общото пространство, което обитаваме. Грижата не е само тема, тя в случая става контекст", категоричен е Калин Серапионов.

От 28 април, в продължение на 30 дни, ще бъдат представени 9 видеопроизведения в три сегмента, всеки с продължителност по 10 дни. Ще бъде изложено както чуждестранно, така и българско изкуство, така че да се постави в европейски и глобален контекст.  

В първия сегмент, с който се открива експозицията ще бъдат представени творби на Елжбета Бачикова, Полин-Корние Жартин и Адриан Дзанели

Чуйте още подробности от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти, което не само приковава и увлича своите слушатели, но и носи смислени послания, които доказват силата..

публикувано на 24.05.24 в 16:20

Ще окаже ли влияние върху избирателите делото срещу Тръмп?

Тази седмица приключи изслушването на свидетели в делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за плащане на пари за купуване на мълчание с цел повлияване на изборите през 2016-а. В залата на съда в Манхатън продължи разпита на ключовият свидетел – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, като защитата се опита да постави под съмнение..

публикувано на 24.05.24 в 15:25
Дамян Дамянов, художник, илюстратор, автор на

"Шекспир за деца", стикери за Вайбър и "Под езика" представи художникът Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник и писател. Автор на проекта “Под езика“, на стикери за Вайбър, посветени на 24 май, художник на книгата "Шекспир за деца“. Освен всичко това, Дамян Дамянов е баща на 12-годишната Яна, която е от поколението изключително свързано с дигиталните устройства, поколение, за което целият свят минава през екрана. Но Яна..

публикувано на 24.05.24 в 14:29

Васил Терзиев: Деца, обичайте книгите, не спирайте да търсите знанието!

По случай 24 май столичният кмет Васил Терзиев поздрави софиянци пред паметника на Кирил и Методий и Народната библиотека с думите: "Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност,..

публикувано на 24.05.24 в 14:14