Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучителят Анита Гергова в Късното шоу:

"Губя себе си в ролята на майка" - да се изгубим, за да се намерим

Снимка: osuznatiroditeli.com

"Губя себе си в ролята на майка" – разговор в Късното шоу с Анита Гергова, майка на 4 деца.

Как жената, майката, успява да запази себе си?

Кога се губи и как да се намери?

"Бих казала, че това е един цикличен процес. Ключовото е, че когато се изгубя, докато се губя, имам нужда да стигна до едно мое "дъно" и когато го достигна си казвам о, Слава Богу! Защото повече "надолу" няма. Единственият път е нагоре…", споделя младата жена. "И винаги, след всяка моя криза на изгубване се ражда нещо. Така се роди тази среща с родители - "Губя себе си в ролята на майка", в която вярвам, че ще подкрепя тези дами, които в момента са в "дъното" си.

Има ли етап, в който усещаш, че се губиш, но не си го позволяваш?

Според Анита, на ниво този етап започва тогава в душата, когато си легнат всички – приспиваш децата и усещаш, че нещо се случва..

Тя споделя с нас методите, които ѝ помагат да се справи:

"Вземам един лист и започвам всичко да пиша. Или в телефона. Без значение какво ще излезе", казва тя и добавя:

"Двама-трима души разбират какво се случва с мен, но аудиторията, обществото в по-голям кръг, там ти не се губиш – не можеш!"

За срещата "Губя себе си в ролята на майка", която предстои да се случи в края на май Гергова споделя:

"Ще бъде много различно. Защото точно по време на моята криза ми дойде идея, че аз няма да говоря, а другите да слушат, както са свикнали, а съм подготвила 3 практически упражнения", разкри тя. Ето какво ще се случи:

Брейнсторминг - "С помощта на бял лист хартия ще се поровим в себе си, на ниво "мозък. След това ще навлезем в дълбок анализ, аз ще ги водя с въпроси, ще има споделяне. Ще направим упражнения по двойки на по-лично ниво, с предварително подготвени от мен въпроси. Всичко зависи от това, което ще си отговорим сами за себе си, защото те решенията са в нас, никой няма да дойде да ни изведе от нашата си дупка", категорична е Анита Гергова.

"Накрая срещата ще завърши с една обща дейност – ще ги фокусирам да направим стъпки", казва тя и допълва, че след разговорите е добре участниците в събитието да следват действията.

"Ако нямаме конкретно действие, след работата, която сме свършили, все едно нищо не сме направили", подчерта тя.

 Търсенето и намирането -  в децата, родителите, възприятията, възпитанието:

Вината – как да се справим, какво си "взимаме" от нея.

Съветът на експерта: "Приеми я като приятел, не като съдник. Вината е чувство, което прилича на гнева. Ако се поровим откъде идва и защо се появява, ще разберем какво стои зад нея. Това биха могли да бъдат очаквания, представата за това какъв родител трябва да бъдеш, или какви трябва да бъдат твоите деца".

Амбицията - най-честата причина да се изгубваш в ролята на майка.  

"С амбицията да дадем на детето максимално всичко, това, което ние не сме имали, това, което искаме като на-добро, всъщност ние го лишаваме от много умения само да се справи, само да постига нещата в живота. Пример: Когато играем, или правим неща заедно, нека то бъде инициатор, а не ние, като му помогнем да покаже идеите си, да задействаме вътрешната мотивация в детето", съветва експертът.

Ролята на бащата:

"В цялото родителство и майката и бащата са на пиедестал, имат еднакво важна роля в живота на детето. Таткото също се отдава – той работи, грижи се за семейството. Когато липсва комуникация, бащата също губи себе си в ролята си на баща", категорична е Анита Гергова.

"В комуникацията нека бъдем зрели, мъдри, пораснали хора а не деца", съветва тя.

Чуйте разговора на Диана Костова, за да разберете какво още би ни помогнало в осъзнатото родителство, а на 28 май 2023 г. не пропускайте да се включите в срещата със самата Анита Гергова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25