Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "По-силни от думите" в подкрепа срещу речта на омразата

Снимка: Яна Лозева

"Думите на доброто са по-достойни и словото не трябва да служи за разделение" – твърди един от участниците във фотографската акция "По-силни от думите" в която 54 души застават с лицата си срещу речта на омразата. Експозицията беше открита на 2 май 2023 г., в парковото пространство на НДК, пред кино "Кабана", където ще остане до 9 май. Неслучайно е избрано мястото – целта е всеки, който минава оттам, да се замисли върху видяното и прочетеното, защото освен прекрасните фотографии, част от изложбата са и кратки цитати от хората снимани в нея.

Инициативата е част от мащабна кампания за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи, дело на глобално креативно студио за социално въздействие – Fine Acts.

В предаването "Радиокафе", повече за събитието разказа Светла Баева, директор "Кампании" на Fine Acts и София Хусейн, специалист социални медии.

"Речта на омразата е тенденция, която се засилва като цяло в България. Групите, най-често засегнати от слово на омразата са ромската общност,  ЛГБТИ хора и бежанците.

В акцията се включват представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници. Те застават срещу ненавистта с усмивка, за да покажат, че да мразиш някого, защото просто е различен от теб, е смешно.

"Беше изключително вдъхновяващо когато се свързахме с тези хора и начинът, по който те откликнаха, когато ги поканихме да се включат  в изложбата, бих казала доста смело. Защото когато лично си бил мишена на омраза, дали чрез реч, или по някакъв друг начин, може да ти коства доста усилия да застанеш срещу проблема публично и чрез лицето си", споделя София Хусейн.

По думите й много често омразата идва от непознаване и от това, че не приемаме другия като равнопоставен човек.

"Чрез силата на портретната фотография и солидарността, изложбата има за цел да допринесе за изграждане на разбиране, както и за преодоляване на стереотипите към групи, които често са заклеймявани или отхвърляни”, казват от Fine Acts.

"Ние работим на пресечната точка – между активизма и изкуството", посочи Баева.

"Много често работим с най-различни артисти, така че да намерим по-ефективен подход за да комуникираме върху най-различни социални проблеми", допълни тя.

В разговора тя разказа какво постигат в съвместната си работа с хора от артистичните среди.

Портретите в акцията са делo на талантливия фотограф Яна Лозева и са вдъхновени от проекта Inside Out на световноизвестния артист JR, където чрез въздействаща портретна фотография и широкоформатни плакати поставени в градска среда, се визуализират различни социални проблеми. 

Нужно е да се пречупят стереотипите, но как да стане това, какво трябва да се промени?

Чуйте повече от интервюто на Христина Иванова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Софийското село Буново пази от векове традициите в отглеждането на рози и тайните в производството на славното българско розово масло. За хората тук брането на рози не е просто събиране на цвят, а зареждане с положителна енергия, празник за сетивата и душата. Може би не знаете, но в Буново е започнало за първи път отглеждането на рози у нас преди..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20