Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 май отбелязваме Деня на библиотекаря

530 000 книги са заели читателите от Столичната библиотека през миналата година

Обмислят се варианти за откриване на филиали в "Младост“ и в "Дружба“

Столична библиотека
Снимка: Ани Петрова

На 11 май отбелязваме Деня на библиотекаря. По този повод, Столичната библиотека е подготвила богата програма за своите посетители.

Известни поети и писатели ще отправят свои послания за книгите, четенето, библиотеките и библиотекарите. Вокален ансамбъл „Елици“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ ще изпълни автентични църковнославянски песнопения за читателите и посетителите на библиотеката и гостите на столицата.

Посетителите могат да разгледат и документалната изложба „Жажда за знание – поход към образование. Образът на българското училище – края на XIX – началото на XX век“, която представя старопечатни учебни издания.

В библиотеката са представени и тематични постери, посветени на празника на първоучителите – 11 май, на техните ученици и последователи.

През миналата година, Столичната библиотека е подновена с 21 000 нови заглавия, каза пред Радио София д-р Светослава Тончева – началник сектор “Обществени, естествени и точни науки“ в Столичната библиотека.

„В приоритетите за следващите две години сме си поставили амбициозни цели – инвестиране в нови технологии и услуги, но и разширяване влиянието на Столичната библиотека с откриване на нови филиали. На този етап се обмислят варианти за „Младост“ и „Дружба“, добави д-р Светослава Тончева.

По думите й, през миналата година Столичната библиотека е отчела най-високи резултати от десетилетия по отношение на регистрирани читатели и взети книги.

„Ние достигнахме 530 000 заети книги за 1 година. За първото тримесечие на тази година, ние вече сме постигнали резултатите от шестмесечието на миналата година, т.е. ние вече имаме 50 000 повече раздадени книги от миналата година за същия период“, сподели д-р Светослава Тончева.

Тя добави, че тази вечер ще бъдат връчени и награди за най-активни участници в доброволческата кампания „Библиотекар за един ден“, както и традиционните награди на Директора на Столичната библиотека „Библиотекар на годината“.

През целия ден за децата в Детския, Американския център и Тийн лабораторията ще има интересни stem игри, арт ателиета, видео прожекции, атрактивни занимания с ботове и 3D писалки.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00