Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант 1 на матурата по БЕЛ, до изпита са допуснати 47 654 зрелостници

4
Генериране на изпитния вариант за задължителния зрелостен изпит по български език и литература.
Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен вариант номер 1 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Преди това ресорният министър проф. Сашо Пенов каза:

"Ще пожелая успех, спокойствие и разум за зрелостниците, също така и спокойствие за техните родители и за всички заинтересовани около тях, които заедно с тях преживяват днешния ден. Убеден съм в техните умения, убеден съм, че те ще се представят добре, защото дългия период на наслояване на знания ще даде своите резултати. На добър час на всички!".

47 654 са зрелостниците, допуснати на днешната матура, която се състои се от три модула и е с продължителност четири астрономически часа.

Изпитът ще се проведе в 750 училища в страната и ще започне в 8:30 часа.

Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 9 юни.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути преди началото на изпита. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът ще се смята за издържан при изкарани минимум 30.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Последният - 41-ви въпрос, включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 отделни теми.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се проведе втората задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Вариантът за изпита бе изтеглен от журналист в присъствието на служебния министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов. Снимка:БГНЕС


867 са зрелостниците, които се явяват на държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Тази година учениците, които полагат матура по Български език и литература са с над сто по- малко в сравнение с миналата година, а сред тях са и тези, които на са издържали матурата от предходни години. Затова е разликата в броя на учениците, заявили участие на първата и втората матура, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Стойко Стойков. За втората матура на предмет по избор заявления са подали 843 зрелостници, като от тях 464 – за изпит по професионална квалификация. При зрелостниците с профилирана подготовка най-много са желаещите за изпит по английски език, следвани от тези, които са избрали география и биология. За третата матура, която е по желание, са заявили участие 16 ученици. Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 18 училища, а квесторите ще са 260, уточни Стойков.



По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35