Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрират къщата на Райна Княгиня

Снимка: sofia.bg

Тече ремонт по реставрация на къщата на Райна Княгиня на ул. Софроний Врачански в столицата. Повече подробности разказа кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

"Основната цел беше да възстановим тази сграда. На това място е била къщата на Райна Княгиня, която през годините след това е била надстроявана. Целта е да се запазят всички автентични елементи на сградата и съответно след това артефактите, които да бъдат в музейната експозиция", отбеляза кметът.

Тя подчерта, че очаква през лятото да бъдат извършени изцяло строителните дейности, както на сградата, така и на околното пространство и Музея на София да бъде разширен с още един филиал - къщата на Райна Княгиня. До момента са гласувани да бъдат отпуснати около 400 хиляди лева, а проектът е над 700 хиляди лева.

"Наш дълг е градът да възстанови и да запази този музей", каза градоначалникът.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10

Художникът Петър Лазаров със самостоятелна изложба, повлияна от Китай

От днес (14 май) до 6 юни 2024 г., в галерия „Графикарт“, художникът Петър Лазаров представя новата си самостоятелна изложба. Вдъхновен от Китай, където живее и твори от почти 20 години, той залага на комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав. Определя изложбата си като „една от най-цветните си експозиции“,..

публикувано на 14.05.24 в 12:21

Романът "Живей бързо" излезе на българския книжен пазар

През 1999 г. Брижит Жиро загубва съпруга си, който загива при фатален инцидент, докато кара свръхмощния си мотор "Хонда 900". Двадесет години по-късно Жиро успява да се възстанови от преживяната трагедия и я пресътворява в роман. В едно напрегнато повествование, което въздейства като истинско обратно броене, тя си представя в двадесет и една..

публикувано на 14.05.24 в 11:42