Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 май Грузия отбелязва своя Ден на Независимостта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 май Грузия празнува своя Ден на Независимостта.

26 май 1918 г. е датата, на която от руините на Руската империя се ражда първата Демократична република Грузия.

Каква е историята, какви са традициите и коя е Грузия?

В предаването "Ритъмът на столицата" разговор с посланика на Грузия в България Отар Бердзенишвили.

"Тази дата е много важна за всички грузинци – както за живеещите в Грузия, така и за тези, които живеят в чужбина. Това е националният празник на Грузия – Денят на Независимостта. Независимостта и териториалната цялост е най-важния приоритет за нашата страна", посочи той и допълни, че за жалост тогава, преди почти век, през 1918 година, тази независимост е траяла твърде кратко, само 3 години преди съветската Червена армия да влезе и да окупира територията на страната и насила да я вкара в Съветския съюз.

"Ние казваме, че сме както древна,  така и млада държава, защото имаме 8 хиляди години история, а вече 32 години имаме своята независимост и се развиваме като млада държава, която поема посока към демократическите ценности на Запад и затова много се радваме, че сме част от Европейското общество и нашата най-главна цел е евроатлантическата интеграция, към която се движим“, допълни Отар Бердзеншвили.

За мен като посланик, е голяма чест да представям моята държава в България. Благодарен съм за гостоприемството и съм много щастлив, че съм тук, каза Бердзенишвили.  


"Двете държави – Грузия и България имаме много общи неща и история, която си прилича. През вековете и двете държави са живели под сянката на големи империи, но преживяхме всичко това. Днес имаме своята идентичност и свой уникален език", смята посланикът.

"Като посланик за мен е важно да развивам двустранните отношения между нашите държави и главният фокус ще бъде върху публичната дипломация и връзката между хората, защото дипломатите пристигат и заминават, но хората остават. Така че, най-важна е връзката между хората", категоричен е Отар Бердзенишвили.

На този ден, 26 май, който е Национален празник на Грузия, в страна е официален почивен ден. Всички - от млади до стари излизат и се събират в центъра на града, който е изпълнен с бяло-червени флагове на Грузия. Хората изразяват уважение към загиналите в битката за свобода, благодарение на които имаме независимост, разказва посланикът.

"За нас е важно когато сме в чужбина, да изпращаме съобщения към грузинската общност, за ги събираме и заедно да празнуваме този ден. Ние като Посолство организираме много и различни ивенти, например сградата на Националната библиотека ще бъде осветена в бяло и червено в знак на отбелязването Независимостта  на Грузия", съобщи още Отар Бердзеншвили.

Тези дни той ще изнесе специална лекция пред ученици от Първа английска гимназия и ще представи кратка история на Грузия за този ден, като част от публичната дипломация.

В разговора ще научите:

Как Грузия представя своята култура пред света, чрез полифоничното пеене и музика.

Коя е грузинската песен, която е включена заедно с изпълнението на Валя Балканска в грамофонна плоча на Voyager.

 Кои са някои от най-важните национални черти на грузинците?

Чуйте интервюто на Елена Пъневска с посланик Отар Бердзенишвили в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10