Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Филмът „Догументъри“ на Илина Перянова е за децата, които стават хора

Премиерата е на 29 май в Дома на киното

Кадър от филма
Снимка: Uga Buga Art

Сценаристката и режисьор Илина Перянова ще представи съкратена версия на пълнометражния си филм ”Спасители: догументъри” на 29 май (понеделник) от 20:15 ч. в Дома на киното.

По-краткият 29-минутен документален филм „Догументъри“ е насочен към детската аудитория и както подсказва заглавието, е посветен на отношението към бездомните животни. При премонтиране на лентата авторският екип специално е целял да привлече и спечели с тематиката си детската аудитория.

„Този филм е едно дълго, дълго пътешествие, в което пътувам от над 10 години. Покрай него толкова много неща ми се случиха, с толкова много хора се запознах… Това все пак е филм кауза, филм с мисия, а именно - да ограмоти хората за начина, по който се отнасяме с бездомните, безстопанствените животни, да провокира диалог - посочи пред БНР-Радио София Перянова. - Човек вярва, че може някакси в града се изолира от животни, буболечки и насекоми. Няма как! Ние сме част от една планета, трябва да се научим да живеем заедно в любов, хармония и мир. По някакъв начин това е моята мисия.“


▲ Илина Перянова    Снимка: Димитър Ганев

  • Разказаната във филма история:
    От малка Ася се грижи за безстопанствени кучета в приют “Надежда” (който вече не съществува). Майка ѝ работи там като гледач. Ася там възпитава животните и те – нея. Връзката им е красива и е проследена през годините. Години по-късно, те си спомнят с носталгия този период от живота си като един от най-хубавите. Филмът ни запознава и с Розалин Шмих, която е част от "Бандата на 1500-те" - група доброволци, които помагат на Общинския приют за кучета с. Горни Богров.

В „Догументъри“ участват Ася Дончева, Михаела Михайлова, Розалин Шмих, Андрей Георгив, Альоша Костов и други. В операторския екип са Георги Маринов, Светослав Михайлов, Невена Златанова, Веселин Христов, Ангел Балакчийски ,Тодор Цанов, плюс Стефан Сърмабожов – с дрон. Композитор е: Емелина Горчева-Димова.

Подканвам чрез този филм хората да ходят в приюти за бездомни животни, да разхождат животни, да видят каква е средата и да разберат защо всъщност има полза от кастрацията. Каквото и да си говорим, приютите са едни затвори и една от моите тези е, че в крайната идеална цел на един хубав свят те не би трябвало да съществуват“, допълва Илина Перянова.

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.

  • Пълнометражният филм ”Спасители: догументъри” ще се появи пред публика през следващата година.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второто издание на програмата Екоускорител

Екоускорител е: ·   Младежки образователен формат за развитие на предприемаческо мислене и умения; ·   Лаборатория за иновативни идеи за решаване на глобалните и локални екологични проблеми; ·   Място, на което младите хора, които се вълнуват от състоянието на природата, могат да срещнат хора с подобни интереси и заедно да..

публикувано на 26.09.23 в 19:33

Нагласата на българите за годишните профилактични прегледи

На 26 септември 2023 г., вторник, от 11.00 часа, ще се състои пресконференция нa Фондация "Хъб Фор Хелт". На нея ще бъде предоставено социологическо проучване "За нагласите на българите към годишните профилактични прегледи", кампанията "Здравето си ти", както и безплатната версия на дигитално решение за общопрактикуващите лекари и техните..

публикувано на 26.09.23 в 18:40

Какви са предизвикателствата пред фармацевтите

25 септември е Световен ден на фармацевтите, който премина под мотото "Магистър-фармацевтите укрепваме здравната система". Какви са предизвикателствата пред тази професия, интересът към нея и трудностите, с които практикуващите я се сблъскват? Подробности разказа магистър-фармацевтът Венелин Сапунаров, представител на Регионалната фармацевтична..

публикувано на 26.09.23 в 17:03

Мартин Матеев направи помощник за електронно управление на бизнеса

Български стартъп създаде първата облачна услуга за управление на счетоводство и финанси. Тя дава възможност за използване на иновативен модул за автоматично разчитане на фактури, базиран на изкуствен интелект, дистанционна електронна идентификация и цифрово подписване с квалифицирани подписи и отворено банкиране.  Зад проекта стои..

публикувано на 26.09.23 в 16:45

Клипа към новата си песен "Самовила" DIA снима на фестивала в Жеравна

В предаването „Добър вече,, София“ бе гост певицата DIA, за да представи своята най-нова песен "Самовила“ . Освен, че разказа за песента, разговорът се завъртя  и около фолклорните мотиви в съвременната българска музика. “Тази песен я имам за дете, тя е много магична - както видеоклипът, така и самата история - легендата за самовилите“,..

публикувано на 26.09.23 в 15:58
Христина Каспарян

Имате ли "грамотност за бъдещето"?

Какво е грамотност за бъдещето ( Futures Literacy ) и има ли връзка тя с футурологията? Според ЮНЕСКО това е ключова способност да разбираме и използваме ролята на бъдещето в това, което правим в момента, разясни пред БНР-Радио София Христина Каспарян е ръководител екип Enterprise Europe Network към Българска стопанска камара – съюз..

публикувано на 26.09.23 в 15:56

Ден на отворените врати в Катедра "Японистика" под мотото "Силата на знанието"

По случай 135 години от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Европейския ден на езиците (26 септември), тази вечер от 18:00 - 21:00 ч. ще има ден на отворените врати в Катедра "Японистика"  под мотото „Силата на знанието“. Хората, които се интересуват от специалността и културата на Страната на изгряващото слънце,..

публикувано на 26.09.23 в 14:41