Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Основният проблем на съвремието е диалогът

3
С Апостол Миленков, Александър Александров и Ружа Семова
Снимка: Лили Големинова/Радио София

Акцент от Софийски музикални седмици: Апостол Миленков и Ружа Семова, както и Александър Александров, които представят съвременни австрийски песни в един специален проект. Кои са поетите и композиторите - в разговора с тях:

"Имахме съвместен проект във Виена, този е вторият. 450 хиляди там са всяка вечер на представление. Но имаме своята публика. Сдружението ни "Лилавият лебед" е на 15 години, срещите водят до нови емоционални моменти и радости. Обединяваме артисти, основният проблем на съвремието е диалогът. Ние даваме нов прочит на австрийска поезия и австрийска музика.

Сезонът няма значение - "Краят на есента" е името на проекта. Живеем в мрачно време и ми се иска тази есен да свърши, но преди 100 години е било същото. Няма вдъхновение. Избрахме трима поети от началото на миналия век. Началото е жестът на Витгенщайн малко преди началото на Първата световна - той дарява на поети, първите трима са взети от нас за проекта. Пресечната точка с музиката също е Виена, там навсякъде може да се научи нещо.

Щастливи сме да дойдем тук и да споделим какво сме научили. Представяме го и във Велико Търново, и в Русе. От една страна, текстът е много тежък. Музиката е много модерна, но и мелодична. Двама от композиторите бяха на концерта, това е част от диалога, новият ни прочит. Правим културологично пътуване.  Времето между двете войни в Европа има голям подем и влизане в нов момент. Важен е акцентът на повторяемостта на историята. Само красотата може да спаси този свят.

Опитваме се не да обясним музиката както по някои матинета. Но модерацията, която включваме, кореспонденцията между поетите и издателя, има своето място. Беше много интересно като се събрахме след концерта с композиторите, не искахме да свърши!"

Песните, както виждаме по-долу, вече имат и своето нотно издание.

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на конгрес посветен на Световния ден на сърцето

От 29 септември до 1 октомври 2023 г. в София ще се проведе Световният ден на сърцето. У нас пристигат водещи кардиолози от Майо Клиник, Кливланд Клиник, Джонс Хопкинс и други световно признати специализирани болници за лечение на сърдечносъдови заболявания. Те ще вземат участие в XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна..

публикувано на 28.09.23 в 20:00

"Политическо сатирично кабаре 16+" с премиера

На 1 октомври 2023 г. на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на постановката "Политическо сатирично кабаре 16+". Повече подробности разказа директора на Сатиричния театър и режисьор на спектакъла Калин Сърменов. "Толкова се смъкна, или се вдигна цифрата, че според мен ние вече трябва да сложим 12. Смятам,..

публикувано на 28.09.23 в 19:04

Започва Европейска нощ на учените 2023

На 29 и 30 септември 2023 г. в София и в цялата страна ще се проведе Европейска нощ на учените. В столицата локацията на събитието ще бъде в големия търговски център на бул. "Стамболийски", като стартът е от 11:00 ч. Подробности по темата разказа Михаил Илиев, управител на Сдружение за научноизследователска и развойна дейност (СНИРД)...

публикувано на 28.09.23 в 17:53

Психичното здраве при младите

На 29 септември 2023 г. ще се проведе конференция "Увеличаването на психичните разстройства при младите хора - мода или реалност". Фокусът на събитието е насочен към младите хора и психичното им здраве. Ще бъде представена и Младежка къща "Скрити лайкове" - място, в което младежите получават подкрепа, наставничество и разбиране, чрез..

публикувано на 28.09.23 в 16:20

Образът на Карл Велики в едноименната книга на Луиза Генова

Луиза Генова, която възкреси образа на краля на Франкската империя Карл Велики в едноименната си книга и Калина Христова,  чието дело са илюстрациите, гостуваха в предаването „Радиокафе“. “Книгата я мисля 7 години, а преди година назря моментът, в който я написах за 20 дни. Четири пъти я пренаписвах, мина редакция, корекция, докато се..

публикувано на 28.09.23 в 15:17

Симфоничният оркестър на БНР открива новия творчески сезон с концерт на 6 октомври

Предстои откриване на новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио . Част от предстоящите събития представи в предаването „Радиокафе“ новият диригент на Радиооркестъра Константин Илиевски . „Откриваме сезона с една много хубава програма, ще свирим симфонията на Дворжак „Из новия свят“ , а солист ще бъде при нас..

публикувано на 28.09.23 в 14:53

Иновации в индустрията, роботи, технологии за оползотворяване на отпадъците - в Industrial Tech Forum

На 4 октомври в рамките на най-значимото у нас международно изложение за индустриални машини и технологии MachTeh&InnoTech Expo в София ще се проведе Industrial Tech Forum . Форумът ще събере на едно място водещи специалисти от областта на машиностроенето, индустриалната автоматизация и роботиката, които ще представят актуалните..

публикувано на 28.09.23 в 14:03