Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира 6-ото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Снимка: Радио София

Асоциация "Българска книга" даде официален старт на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който е част от 26-ия Пролетен панаир на книгата който се провежда в пространството пред НДК от 29.05 до 4.06 2023 година. Тези културни събития се организират ежегодно  от Асоциация "Българска книга" /АБК/.

Какво ни предлага детският литературен фестивал, разказа в предаването "Радиокафе", Мая Бобева, член на УС на асоциацията.

"Всъщност, тази година е шестото ни издание. Смятам, че то е най-голямото до момента, включва 25 събития, затова очакваме и много публика", сподели тя.

Към събитието проявяват интерес много училища и детски градини, разкри, тя и не скри удовлетворението си, че фестивалът се развива.

"Той е международен. Очакваме чужди писатели и творци - от Финландия, от Чехия, но българските автори също са на фокус при нас", добави Бобева.

Събитията са предназначени за деца от различни възрасти – от най-малките, които четат с помощта на родителите си, до гимназистите, които имат свой вкус и предпочитания към любими автори и жанрове дори.

Във фестивала ще вземат участие любими детски писатели и художници-илюстратори.

"Имаме събития с Петя Кукудева, Слави Стоев, Ваня Чернева, Иван Раденков, художникът Кристина Тужарова, хубаво е, че и от чужбина пристигат двама обичани български писатели – Юлия Спиридонова и Емил Молхов“ сподели Бобева и увери, че ще има богата програма за всякакви възрасти и всякакви интереси.

Фестивалът поставя акцент и върху отбелязването на няколко творчески годишнини – на Алеко Константинов, сър Тери Пратчет, Джордж Оруел, на книгата "Малкият принц" и първата географска карта. Предвиждат се и доста творчески работилници и уъркшопи, защото в крайна сметка, чрез книгите се твори. Ще има прожекция на "Малкият Никола" във Френския институт, както и литературен куиз за деца.

Основното мото на фестивала е "Чети и откривай" и съвсем естествено отвежда до каузата "грамотност" дефинирана отдавна през годините от Асоциация "Българска книга". За първа година организаторите дават възможност на децата да оставят свои послания, изписани върху стените на шатрата на фестивала.

"Тази година шатрата е по-голяма от предходните, изрисувана е от художничката Кристина Тужарова, освен да отправят посланията си, децата вътре могат да играят, да четат, ще има изложба на илюстрации, защото наистина искаме децата да свързват книгите с едно страхотно преживяване, развиващо въображението им", подчерта Мая Бобева.

Тази година във фестивала се включват 144 издателства с 14 хиляди книги, допълни тя.

Чуйте още подробности от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40

Чистият въздух и социалният контакт са основните ни предимства

Тreasure hunt в Борисовата градина. Събитието е напълно безплатно и е подходящо за ентусиасти от всякакви възрасти. Изисква се само добро настроение, любознателност и поне минимална физическа подготовка тъй като маршрутът предполага около 4 км ходене пеш. Иво Маринов е треньор и един от организаторите: "Общността ни Рън плюс е за тези, които..

публикувано на 30.09.23 в 10:00
Сградата DOT.Sofia

Сграда на Женския пазар донесе на създателите си голямата награда в конкурса на Камарата на архитектите

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти ( Вяра Желязкова и Георги Кътов ▼ ) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ , организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември под патронажа на министъра на..

публикувано на 29.09.23 в 18:28