Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милица Гладнишка - за музиката, изкуството и "Мелофобия"

Милица Гладнишка с Гергана Пейкова в "Радиокафе"
Снимка: Радио София

В предаването „Радиокафе“ гостува титаничната актриса, певица, любимка на милиони слушатели и зрители - Милица Гладнишка, за да разкаже за актуалните си ангажименти и проектите през идващото лято.

Тя притежава богата творческа биография – от завършването на Театралната академия, през уроците по оперно пеене и Майсторския клас по джаз пеене при Милчо Левиев, концерти, театрални спектакли, филмов дублаж, шоу програми и комедийни сериали на малкия екран, автор е и на музика за театър.

Оттук и резонното питане: Има ли нещо в света на изкуството, което да не може да прави, а много би й се искало?

„Разбира се, че има. Аз постоянно откривам неща, които мога и не мога да правя: не мога да работя сама - работя в екип, защото виждам, че възможностите ми са ограничени, а екипът попълва липсващите звена. С танците съм „пълна скръб“, в рисуването също не съм много добре“, искрено признава Милица и допълва:

„Харесва ми това, че благодарение на хората, с които работя се развивам в посоки, за които не съм и мечтала. Когато влязох в НАТФИЗ, нямах никаква представа от куклено изкуство, нямах представа какво значи етюд, представях си как играя комедиите или трагедиите на Шекспир, защото още от малка ги четях и ми бяха любими. Но работата с материал, който да „оживиш“ е нещо наистина изумително“. 

За кукленото изкуство, признава, че е трудно, но безценно, защото открива нови, неподозирани светове.

Освен всичките си артистични образи, Милица Гладнишка е и талантлив преводач от английски език. В разговора ще чуете детските й спомени за празника на българската просвета и култура 24 май, повече за артистичното и семейство, и баба й, на която е кръстена, която рецитира свое стихотворение, посветено на светите братя.

Поглед върху дигиталната епоха, в която живеем и пренасищането на творческите идеи в поп музиката в днешно време:

"В момента всичко е основано на бързото производство, за да има бърза печалба и тя да качва нивата – няма време да се изработи едно парче, както трябва, да почине мисълта, да разработиш идеята, за да видиш каква е реалната музика, трябва да ходиш по клубовете и за щастие, те са пълни. Съжалявам много, че телевизиите не пускат това разнообразие, което се случва в клубовете в София и из цялата страна, публиката не бива да се подценява", категорична е Гладнишка.

В разговора тя сподели още за работата си с тандема Деси Софранова и Мартин Лазаров и ги определи като изключителни хора и добри приятели. Разказа и за първата си работа с Иван Велчев и предстоящата „Мелофобия“, която ще се случи на 22 юни в театър „Сълза и смях“.

„Ще пеете с нас песни, които никога не сте чували. Обещавам го чистосърдечно, без да се хваля“, твърди Милица Гладнишка.

„Музиката я правихме тримата Иван Велчев, Мирослав Иванов и аз“, посочи още тя.

Какво й предстои в бъдеще, за новия й проект „Лисицата, котаракът и Рудолф“, чуйте подробности от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10