Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дончо Барбалов е внесъл 3-годишна Стратегия за управление на дълга на Столичната община

Снимка: Столична община

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов е внесъл доклад в Столичния общински съвет със Стратегията за управление на общинския дълг до 2026 г.

Тригодишният документ се подготвя въз основа на Закона за публичните финанси и опита, който е натрупан през годините.

Прогнозите, които се правят за обслужването на общинския дълг, са до 2051 г.

Въпреки икономическата криза, политическа криза и сериозното напрежение в света, свързано с войната в Украйна, Столичната община продължава да е финансово стабилна и да удовлетворява всички критерии, които да поддържат инвестиционен рейтинг и стабилна перспектива, е отбелязано в Стратегията.

За общинските проекти с чувствителна обществена значимост, за реализирането на които не са налични други източници на финансиране, Столичната община успешно привлича дългосрочен ресурс от международните финансови институции.

Към 31.12.2022 г. дългът на Общината е в размер на 638,7 млн. лева.

Предложената Стратегия за управление на дълга на Столичната община определя цялостния процес по управлението на дълга на общината. В нея са формулирани целите, насочени към удовлетворяване на потребностите от дългово финансиране на общината, ограничителните условия на нормативните актове и макроикономическата среда, както и потенциалните рискове, свързани с управлението на дълга.

Управлението на дълга на Общината обхваща следните дейности:
- всички дейности по поемането на дълг чрез емисии на ценни книжа на местни и международни капиталови пазари;
- всички дейности по поемането на дълг чрез договори за заеми;
- действията по отчитането и обслужването на дълга;
- действията, свързани с извършването на различни финансови сделки и операции, целящи намаляване на рисковете произтичащи от структурата на дълга и оптимизирането на неговото обслужване;
- действия свързани с издаването на гаранции за задълженията на дружества, в чийто капитал общината има мажоритарен дял;
- избор на финансови посредници по издаване на дългови ценни книжа; 
- управление на паричните средства и поддържане на ликвидност, така че да се обезпечат плащанията по дълга.

Публичното оповестяване на стратегията и достъпа на широката общественост до нея, както и откритостта на процесите по управление на общинските задължения са ключови фактори за осигуряване на прозрачност на управлението на дълга на Столичната община и укрепване на взаимоотношенията ѝ с кредиторите, инвеститорите и агенциите за кредитен рейтинг. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София се включва в "Нощ на литературата"

Инициативата "Нощ на литературата" се провежда за 12-а поредна година.  На 27 септември, откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места у нас, а темата тази година е "Книгите са нашите острови на нормалност“ . Нощта на литературата е събитие, което се провежда по едно и също време в различни градове на стария..

публикувано на 27.09.23 в 13:55

Автомобил със 17 мигранти се сблъска с такси в кв. "Драгалевци"

Автомобил със 17 мигранти се е сблъскал с такси на кръговото в столичния кв. "Драгалевци", съобщи МВР. 10 от мигрантите са били леко ранени и са откарани за преглед в болница от  7 линейки. Те са били с травми на крайници, обезводнени, изтощени, но няма тежко пострадали и загинали. Във ВМА са откарани 4 мигранти. В Пирогов - двама, в ИСУЛ-5, а в..

публикувано на 27.09.23 в 09:11

Временно спират водата в части от гр. Банкя и район "Панчарево"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Требаго“, гр. Банкя, на 27 септември 2023 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на: -   ул. „Требаго“, ул. „Методи Иванов“, ул. „Стръмна“, ул. „Вита“ и ул. „Окол“. При продължителност на..

публикувано на 27.09.23 в 06:15

Нова площадка радва децата в Княжеската градина

Нова детска площадка беше открита в Княжеската градина. Тя се намира в близост до фитнес съоръженията. Площадката е първата изградена от много години насам, тъй като мястото в центъра на София трудно позволява подобни съоръжение, пише в профила си във Фейсбук кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Същинското изграждане е извършено само..

публикувано на 26.09.23 в 14:18

Временно спират водоподаването в част от ж.к. "Лозенец"

Във връзка с подмяна на хидрофорна уредба по ул. „Мала планина“, ж.к. „Лозенец“, на 26 септември 2023 г., се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19.00 часа на клиентите на живеещите на ул. „Мала планина“, бл. 36 – висока зона. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно..

публикувано на 26.09.23 в 06:25
Руската църква Св. Николай

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат богослуженията в Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обичайните богослужения в храм "Св Николай Мирликийски", известен като Руската църква. Това съобщиха от Светия синод. Митрополит Наум призова за отваряне на Руската църква, "заключена от странични лица" ДАНС експулсира руснак и двама беларуси "Със своя заповед от днес,..

публикувано на 25.09.23 в 19:05

ДПС няма да издигне кандидат за кмет на София и няма да подкрепи никого

ДПС няма да издигне кандидат за кмет на София и няма да подкрепи в София никого, дори и на балотажа.  Това стана ясно от коментар на депутата от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.  "Не! И няма да подкрепяме в София никой! Да се знае! Дори и на балотажа!". 

публикувано на 25.09.23 в 13:57