Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Еленков: Кабинетът "Денков-Габриел" е без всякакъв картбланш пред избирателите

За пръв път ГЕРБ е патерица за управление на друга политическа сила

Георги Еленков
Снимка: Личен архив

Досега ГЕРБ си служеше с разнородни партийни патерици, за да управляват сравнително стабилно, а за първи път изглежда сякаш самата партия на Борисов е патерица, което неминуемо е травматично не само сред избирателния корпус, а и на вътрешнопартийно равнище.

Кабинетът "Денков-Габриел"  е без всякакъв картбланш пред своите избиратели пред широката българска общественост и от първия си ден следва да оправдава причините за своето съществуване. Реалността ще покаже сгрешиха ли ПП-ДБ от колаборация с ГЕРБ и сгрешиха ли ГЕРБ от колаборацията с „Продължаваме промяната“.

Това коментира пред БНР-Радио София Георги Еленков, юрист и професионален медиатор, част от ИМЕУС и от Националната мрежа за децата: 

„Струва ми се, че на пръв поглед ПП доста умело са изиграли картите и са постигнали оптимален резултат с оглед на своето число от 63 депутати. Дори президентът днес каза в Народното събрание, че господин Борисов е подарил цялата власт на ПП.“

Според Еленков българската прокуратура досега е протектирала като вярно куче пазач големите корупционни схеми. Сега се изметна, обърна се срещу част от своите стопани, преизпълнявайки за броени дни петилетката на повдигнатите обвинения и поискания имунитет. Това неминуемо натежа в преговорните позиции и доведе до всички тези отстъпки от страна на ГЕРБ.

Изтичането на записа от Националния съвет на ПП създаде условна равнопоставеност между преговарящите страни, но това резултира единствено в допълнителното деполитизиране на списъка с министри в кабинета.

„Намираме се в ситуация на безпрецедентна политическа криза, тежка социална поляризация и капсулиране на обществеността в информационни лагери.
Който не е с мен, е или заблуден или платен - резонира като мантра в информационните балони. При подобен краен политически солипсизъм липсва чуваемост и възможност за съзидателен диалог, така че действително от медиаторска гледна точка постигането на подобна формула на редовно управление е постижение“, каза още Еленков.

По думите му, електоратът на ПП трайно продължава да се свива поради редица обстоятелства, в това число - факта, че ореолът им от есента на 2021 г. на поредните месиански избавители е константно развенчан. Понастоящем тези 63-ма депутати са най-добрата ръка карти, която в обозримо бъдеще ПП би имала. Затова Кирил Петков пред Националния съвет на партията говори за оптимизиране на оцеляването срещу оптимизиране на практическите резултати.

Част от електората на ПП-ДБ не одобрява, но приема колаборацията с ГЕРБ, заради българския национален интерес. Други избиратели са крайни и предпочитат да не се подава ръка на опонента, когато е в нокдаун, за тях ГЕРБ са политически радиоактивни.

„Вече не сме в лятото на 2020 година и като че ли изборът със или срещу ГЕРБ не е така черно-бял“, допълни Еленков.

Медиаторът отбеляза още, че президентът Румен Радев все повече използва реторика на политически лидер, а не на безпристрастен обединител на нацията. Изказът му не може да се нарече неутрален при изрази като „целувката между Борисов и Петков“, за „озъбеното лице на една пълзяща диктатура“, за това, че „ПП съсипаха държавата“. 

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42

53% от бизнеса у нас не извършва никаква онлайн търговия

53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това. Българският електронен пазар е ценово ориентиран, каза пред Радио София Никола Илчев от eCommerce Academy. „Изследванията, които наблюдаваме, показват, че вече и в Европа потребителите започват да се ориентират на база цена, когато избират стоки..

публикувано на 27.03.24 в 17:36
Милена Цанова

Архаични ли сме, ако сме различни, пита Милена Цанова в своята първа песен с български текст

Милена Цанова бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да ни разкаже за своята нова песен, но и за да ни накара да се замислим върху крилатите фрази на цветните картички, с които зарадва екипа.  “Прави нещата със собствената си скорост, защото животът не е състезание“ , гласи красивото послание на една от тях. „Исках да вляза в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37