Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скейт паркът в "Надежда" ще е единственият в София с пул, откриват го тази есен

Снимката е илюстративна
Снимка: skatebg.com

Изграждането на скейт парка в район „Надежда“ върви по план. До завършването му остават може би още 3 месеца. Откриването със сигурност ще бъде преди зимния сезон, може би през есента, съобщи пред БНР-Радио София Александър Давчев, управител на единствената фирма у нас, лицензирана да изгражда подобни съоръжения.

„Основното в един такъв скейт парк е пулът. Това е най-сложното. Засега такива има в Стара Загора, в Бургас и в Самоков, но не и в София. Тънкият момент при изграждането е той да бъде устойчив във време, да може скейт паркът да е здрав и след 30-40 години.“

По думите на Давчев от 100-тина скейт съоръжения в България само 7-8 могат да са толкова качествени като изпълнение, че да са достатъчно устойчиви през годините. Причината за този факт е, че никой архитект не си признава, че не е проектирал и не може да го направи.

„Най-честите клиенти са кметовете, общините. Повечето архитекти в България не са компетентни, нямат и достойнството да си признаят, че не са правили такова нещо? Знаят точно толкова за проектирането на скейт парковете, колкото да убедят един кмет, че могат да го проектират. Но това са уникални съоръжения, които изискват прецизност и познаване на детайлите. Получава се и заблуда на тема бюджет, защото архитектът не знае как да го остойности. “

Давчев подчерта, че е добре този, който проектира, да практикува този спорт, да си  представи как ще се кара. Трябва да се осигури пространство за засилка, да се следи за непрекъсваемост, непресичане на линиите на каране и т.н.

  • Специално за Радио София той даде детайли за бетоновия скейт парк в „Надежда“. Предвижда се той да се състои от Пул (басейн); Куотър пайп (различни размери, радиуси, ширини и дължини); Рейл (кръгли или квадратни, прави/наклонени); Хендрейл (парапет на стълби); Стълби Хъба (ръб на стълби) Ръб на земя (различни размери); Вираж (различни размери); Йуро геп бенк; Баланс Мултибокс (Два комбинирани баланса с ръбове); Наклонени стени - Лолрайд Пирамида Бабуна с радиус на всички страни

Фирмата на Давчев досега е правила няколко идейни проекти, но засега в София се реализира единствено този в Северния парк.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява

Повече за паметника на легендата на българския спорт Георги Аспарухов - Гунди в София. Статуята на великия футболист се открива тази неделя, 1-и октомври, в 16.00 ч.. Мястото е парка Гео Милев, на броени метри от родната къща на Аспарухов в квартал “Редута”. Разговаряме с Милен Панайотов - съосновател и представител на Levski Family -..

публикувано на 30.09.23 в 16:00

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40

Чистият въздух и социалният контакт са основните ни предимства

Тreasure hunt в Борисовата градина. Събитието е напълно безплатно и е подходящо за ентусиасти от всякакви възрасти. Изисква се само добро настроение, любознателност и поне минимална физическа подготовка тъй като маршрутът предполага около 4 км ходене пеш. Иво Маринов е треньор и един от организаторите: "Общността ни Рън плюс е за тези, които..

публикувано на 30.09.23 в 10:00