Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова бе гост в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и на съпруга си Кирил, винаги успява да ги изненада с прекрасна и здравословна храна.

Тя гостува В предаването "Радиокафе", където разказа за "Кулинарният свят на Линда", нейната книга, която излезе съвсем наскоро.


"Представям ви традиционни семейни ястия, има и кулинарни изкушения за празници. Всички те са любими на семейството ми и са приготвяни по различни поводи. Това е нашата история, разказана от мястото, което всички у дома обичаме – кухнята. Надявам се, да намерите нещо ново, което да ви вдъхнови и да изградите свой кулинарен свят. Моят съвет е да не се страхувате да експериментирате"!,разказва Линда Петкова.

"Събирането им в книга всъщност е доста удобно за мен, защото вече ще трябва да отварям само една кулинарна книга, вместо някоя от многобройните си тетрадки с рецепти, които буквално се разпадат и са целите в петна от употреба", каза тя и добави:

"За мен, тайната на великолепното ястие се крие в истински добрите продукти. Сезонни, пресни, местни. България в това отношение има едни от най-чудесните плодове и зеленчуци“.

По думите й, колекцията е много богата с това и че всяко от местата е със своя кулинарна култура, храна и хранителни продукти.


Книгата "Кулинарният свят на Линда" съдържа 70 рецепти.

"С Линда се запознахме на един журналистически проект, след известно време тя ми се обади и каза: "Имам идея за книга" и когато започнахме да надграждаме този хубав и вкусен пъзел стана ясно, че това е нещо повече от кулинарна книга – вътре има много лични истории, преплетени са много лични нишки. Почти всяка рецепта носи името на любим човек – един магически хибрид от вкусове и спомени. Тази книга натиска най-различни сетива", споделя на свой ред, редакторът Краси Генова.


Красивите фотографии в книгата са на Любо Асенов.

За да разберете повече за различните съставки на ястията събрани от различните краища на света, чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42

53% от бизнеса у нас не извършва никаква онлайн търговия

53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това. Българският електронен пазар е ценово ориентиран, каза пред Радио София Никола Илчев от eCommerce Academy. „Изследванията, които наблюдаваме, показват, че вече и в Европа потребителите започват да се ориентират на база цена, когато избират стоки..

публикувано на 27.03.24 в 17:36
Милена Цанова

Архаични ли сме, ако сме различни, пита Милена Цанова в своята първа песен с български текст

Милена Цанова бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да ни разкаже за своята нова песен, но и за да ни накара да се замислим върху крилатите фрази на цветните картички, с които зарадва екипа.  “Прави нещата със собствената си скорост, защото животът не е състезание“ , гласи красивото послание на една от тях. „Исках да вляза в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37