Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 юни, 19 часа, зала "България"

Светлин Русев свири двата концерта на Сергей Прокофиев с Радиооркестъра

Светлин Русев

Светлин Русев е сред най-ярките имена сред българските цигулари днес, с бляскава международна кариера. Носител на награди от някои от най-важните конкурси в света като Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, наградата на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Музикант на годината (2016) на БНР, три пъти е носител на "Кристална лира". 

Свирил е в най-престижните зали в света под палката на Йехуди Менухин, Леон Флайшер, Марек Яновски. Бил е концертмайстор на Филхармонията в Сеул, на Оркестъра на Френското национално радио, на Оркестъра на Романска Швейцария. От няколко години е "свободен елемент", не е свързан с никой оркестър, но пък има време за нов репертоар и по-дълбоко потапяне в музиката. Професор е в Парижката консерватория, която е и завършил със златен медал.

Идва в студиото на "Радиокафе" направо от репетицията си със Симфоничния оркестър на БНР. Споделя, че с радиооркестъра винаги се е чувствал много добре. Предният му гастрол в афиша беше през 2019 е една паметна вечер, посветена на Георги Бадев. Тогава Светлин Русев изпълни три концерта в рамките на една програма. Тази вечер той ще изпълни под диригентството на Марк Кадин двата концерта за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев. Делят ги 20 години във времето, и двата са много интензивни, трудни, изискващи. Досега Светлин Русев е свирил всеки от тях поотделно, "но доста рядко" и никога заедно. На въпроса защо и двата в една вечер, той отговори с нотка хумор – "защото толкова е написал Прокофиев. Ако бях пианист, щеше да е по-трудно, защото клавирните му концерти са 5".

Изключително интересен събеседник е Светлин Русев, говорим за какво ли не – за привличането на нова публика - "много е важно хората веднъж да стигнат до залата. Влязат ли веднъж на концерт, на хубав концерт, музиката, резонансът ще им въздейства на клетъчно ниво". Той е убеден, че 90 от 100 човека се връщат, отидат ли веднъж на класически концерт. За разликата в програмирането и в репертоарната политика между България и западноевропейските държави – "о, много е различно. Там огромно внимание се обръща на образователните програми. Те знаят, че трябва да си отгледат бъдещата публика. А иначе хората навсякъде по света отиват на хубавите концерти".

Разбира се, коментираме и неговата изява на Айфеловата кула, която имаше толкова голям отзвук навсякъде в Европа и как концертите на нетрадиционни места разширяват зрителската аудитория. Светлин Русев разказва и се поредната си с Георги Господинов, в Лондон веднага след спечелването на международната награда Букър, "което е нещо изключително, за него, но и за България, представете си колко хора по света са "гугълнали" България. Аз много се радвам, че Георги Господинов често е в залата на моите концерти" – споделя Светлин

Предстоят му много интересни концерти през лятото, като особено го вълнува гостуването в Макао като солист и диригент, както и в Сеул, в новата концертна зала на един от етажите на голям търговски център, в рамките на проекта Coming Homeтой събира музиканти, които са от Сеул или са били свързани със Сеул (като Светлин Русев) и им дава възможност за различни музикални предизвикателства.

Концертът на Светлин Русе със Симфоничния оркестър на БНР е тази вечер, 9 юни, от 19 часа в зала България. Диригент е Марк Кадин, а освен двата концерта за цигулка и оркестър на Сергей Прокофиев, ще прозвучи първата сюита от балета Тривърхата шапка от Мануел де Файа.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад, който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31