Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи подобрения на инфрастуктурата в столичния район "Надежда"

Кметът Димитър Димов
Снимка: facebook/Димитър Димов

Какви са проблемите и нововъведенията в Район "Надежда"? Предстои ремонт и свързване на Северен парк с Парк "Надежда". Проектът се нарича "Орбинат". Около 15-о СУ "Адам Мицкевич", където има минерален извор ще бъде изградена "зелена класна стая", както и парник. Коментар по темата пред Радио София направи кметът на района инж. Димитър Димов. Предвидено е изграждането на паркинг с капацитет 147 автомобила.

"От 2017 г. работим по паркинга, който е в Трета част. Проектиран е и в момента се строи. Прави се етажен паркинг. Отделно всяка година от Столична община ни се полагат едни средства, за "Надежда" те са около 426 хиляди средно на година", сподели инж. Димов.

Той посочи, че за изминалата 2022 година изградените паркоместа са около 250. Относно детските градини той каза:

"В момента правим подробен устройствен план за кв. "Свобода", имаме терен до 141-о училище. Работим и по един друг терен на територията на кв. "Илиенци", за три или четири групи ще е детската градина".

За ремонта на тротоара покрай улица "Бели Дунав" инж. Димов сподели, че "този тротоар ще усвои много голяма част от средствата предвидени за района". Освен това заяви, че приоритет са тротоарите и безопасността около училища и детски градини. За кварталите "Илиенци" и "Требич" той каза, че най-големият проблем е канализацията.

"Имаше решение за продаване на общинския терен на ФК "ЦСКА 1948" за 10 години, но поради юридически проблеми в самото дружество с идеална цел ще се наложи прегласуване на това решение на Общинския съвет. Инвестицията е тук да се изгради нов терен с изкуствена трева, осветление и нови съблекални", коментира инж. Димов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25