Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?


Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България”.

Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма, в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите.

Инициативата даде възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си и да покажат предприемачески умения. 

„В миналото издание на конкурса са участвали 36 младежи, докато сега - над 50 – обясни пред БНР-Радио София доц. Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет на Софийския университет. – 10 от тях достигнаха успешно до финалната фаза. Всички те имаха възможност да се срещнат с лектори и да бъдат подпомогнати от ментори по време на програмата. Най-хубавото е връзката между младите хора, обменът на идеи, обратната връзка, която получават от свои връстници, преподаватели и представители на бизнеса.“


Доц. Георгиев () изрази увереността си в следващите години инициативата да бъде надграждана, да е създаде общност от млади предприемачи и творци.

„Конкурсът като цяло е едно упражнение по сътрудничество между младите хора и между тях и околната им среда - изтъкна деканът на Стопанския факултет. - Проектите, които ни представиха младите хора - и в предварителния етап, и на финала, са от най-различно естество - една част от тях, залагат на дигитални технологии, използване на модели, свързани с вашите нужди, изкуствен интелект. Все повече забелязваме решения и предложения, свързани с кръговата икономика, околната среда, не трябва да пропускаме и сектора на здравните или медицинските технологии, където също видяхме интересни решения. Можем да кажем, че младите предприемачи до голяма степен отразяват актуалните предизвикателства на обществото.“

Чуйте повече по темата в звуковите файлове.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Искрен Иванов

Искрен Иванов: Проблеми с политическата стабилност в страната няма. Големият проблем е поляризацията

Политическата обстановка у нас не може да се окачестви като неспокойна, колкото е поляризирана, коментира пред Радио София политологът, преподавател и експерт по управление на кризи Искрен Иванов . „Големият проблем не е стабилността на правителството, защото на този етап не се задават дестабилизиращи тенденции, а по скоро разделението..

публикувано на 21.09.23 в 15:26

"Литературни маршрути 2023" с пето издание

Петият сезон на "Литературни маршрути 2023" на фондация "Прочети София" завършва през септември и октомври 2023 г. с нови дестинации по стъпките на именити личности от българското изкуство и култура. Подробности по темата разказа Тодора Радева, директор на фондацията. По думите й един от маршрутите, проведен на 16 септември 2023г. е бил  посветен..

публикувано на 21.09.23 в 14:39
Д-р Христо Тутунаров

Книга за частните армии разкрива генезиса на войната

На 25 септември 2023 г. ще бъде представена книгата "Частните армии. Еволюцията на войната". В предаването "Радиокафе" събеседник бе нейният автор – д-р Христо Тутунаров, преподавател в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) Винаги ли са съществували частни армии, откога ги има, кой ги е създавал? Ето..

публикувано на 21.09.23 в 14:06

Втора английска гимназия - какви ще са новостите тази година

Веселина Иванова, заместник директор на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" разказа за новите проекти, които предстоят през тази учебна година, както и за участието им в програмите на "Еразъм +". "Новата учебна година във Втора английска гимназия започна с вълнение, особено за учениците, които посрещаме за първи път, а това са нашите..

публикувано на 21.09.23 в 12:40

No more many more ще отпразнуват 10-годишен юбилей с концерт и нова песен

  Групата No more many more ще празнува 10 години на сцена с голям концерт на 28 септември 2023 г. Предстоящото радостно събитие стана повод за гостуването на двама от музикантите им в предаването "Добър вечер, София". За своя празник и за да зарадват феновете си, те са подготвили много интересни неща, също и нов сингъл. Превъзбудени,..

публикувано на 21.09.23 в 11:59

Трудно ли е да си предприемач у нас

Искра Евтимова разказа подробности за работилница "Моят успешен бизнес". Тя сподели полезна информация и опит за изграждането на онлайн бизнес, дигитален маркетинг, SEO и правилната нагласа. "Първото, което е най-важно е, човек да погледне вътре в себе си съвсем честно и да види какви спирачки има чисто ментално. Много голяма част от..

публикувано на 21.09.23 в 11:22
Мария Ботева

Протича Седмица на детската пътна безопасност

От 16 до 22 септември протича Седмицата на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата". Гл. инсп. Мария Ботева направи коментар по темата за безопасността на децата на пътя, част от Дни на пътна безопасност по партньорство на БНР с МВР. Целта е 20 септември да се превърне в ден без жертви на пътя...

публикувано на 21.09.23 в 09:54