Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потайностите на кв. "Люлин"

Снимка: БГНЕС

Водната кула в кв. "Люлин" е една от най-старите сгради в района. Построена е в началото на 80-те години на миналия век. Mалко след това е възникнала идеята пространството около нея да бъде облагородено, да има парк, сладкарница, а на върха на кулата да има телескоп. Проектът обаче не се осъществява, а днес кулата е просто част от пейзажа в Люлин 5. Голяма част от жителите на микрорайона биха искали кулата да стане място за провеждане на културни събития, както тази в Лозенец, но за сега не е подета инициатива в тази посока. Подробности разказа Габриел Тачев от гражданската инициатива "Историческа работилница "Люлин". Той е един от инициаторите за разпространението на малко известни факти от района.

Водната кула в „Люлин 5“

"Водната кула е използвана за напояване на земеделските площи, защото там са били земеделски земи. Тя съществува в кадастралните карти от 1971 година, като тя е запазена по времето на строежа на квартал "Люлин". След няколко години, през 1986 г. в списание "Архитект" е публикуван проект на арх. Тодор Булев, който иска да направи облагородяване на пространството около водната кула, да го свърже с Асамблея "Знаме на мира". Проектът е включвал да бъде изграден парк около самата кула, да има кафе-сладкарница, а на самата кула в най-горната й част дори се е предвиждало да има телескоп, от който да се наблюдава. Но проектът така и остава неосъществен", сподели Тачев.

Тя е една от двете кули, която се намира между жилищни сгради, наред с тази в кв. Лозенец.

Срещу Кооперативния пазар в Люлин, на мястото на Руския пазар е имало кино на открито. Проектът е бил за закрит киносалон, но средства така и не са отпуснати, като това е било компромисен вариант. Киното е просъществувало около 10 години, а малко са възрастните жители на квартала, които го помнят. Друг значим обект, който вече не съществува е галерията, която се е помещавала в бившата мебелна фабрика.


"Още от създаването на кв. "Люлин" проект за кино съществува, но с изграждането на инфраструктурата и жилищните блокове културните сгради в процеса на работа изостават. Това се случва не само в Люлин, но и в много части на София, защото до 1978 година почти няма нови изградени кина. През 1978 г. са отпуснати 10 петна за построяване на нови летни и закрити кина, като вече се разглежда и идеята за автокино. До Кооперативен пазар "Люлин" е отпуснато петно за създаване на закрит киносалон за 1500 души", каза Тачев.

По думите му спънките продължават и там е изградено лятно кино, което просъществува около 10 години - от първата половина на 80-те години до 1990 г. В Мебелната къща е имало изложбена зала, в която през 80-е години е имало много културни мероприятия като изложби на художници, фотографи и скулптури.

"Културните дейци са били от цяла София, като през 1986 г. са изложени дори платна на Рембранд. Също така през 87-а година се провежда първият Национален фотопленер в България по социална фотография и около 500 снимки са показани пак в изложбената зала към Мебелната къща", сподели Тачев.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32
Водещите Мариана Попова и Лили Големинова с художника Евгени Серафимов

В 21 век Кюстендил говори за изкуство

Срещата ни с някои интересни хора от град Кюстендил продължават. Евгени Серафимов е създател и ръководител на школата "Новите майстори", художник и иконописец, автор на редица проекти за промяна в градската среда. Той е учител по рисуване в училище "Кирил и Методий“, което е най-старото в Западна България и едно от най-старите български..

публикувано на 17.06.24 в 13:41

D2 в подкрепа на младите таланти в изкуството

В съвместна свързаност в полза на слушателската ни аудитория, днес  предаването  “Радиокафе“ се излъчва заедно с екип на Радио Благоевград, директно от град Кюстендил. Димитър Кърнев от група D2 е наш събеседник от центъра на Кюстендил. Той разказа за представлението „Финтът Бекенбауер“, което ще бъде представено от Общински драматичен..

публикувано на 17.06.24 в 12:36

Театралите от "Трупата" празнуват 10-годишен юбилей с постановката "Финтът Бекенбауер"

Предаването Радиокафе днес е съвместна продукция между Радио София и Радио Благоевград и се излъчва на живо от Кюстендил, едновременно по двете програми на БНР. Тази вечер на сцената на Драматичен театър - Кюстендил, жителите и гостите на града могат да гледат постановката „Финтът Бекенбауер“, с автор Станислава Ризова, с което се отбелязва..

публикувано на 17.06.24 в 12:35

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07