Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 юни (събота) от 19 часа

БНР представя проекта "Tutto Verdi" с концерт на Радиооркестъра в зала "България"

Снимка: Радио София

Представяме ви "Tutto Verdi" - концерт и запис на Радиооркестъра към Българското национално радио с диригент Павел Балев.

За него пред Радио София разказаха Георги Еленков – продуцент на вокална музика в БНР, Кирил Манолов и диригентът Павел Балев.

Това е проект, който подготвяме повече от 2 години с един от най-известните български баритони – Кирил Манолов, разкри Георги Еленков. Той  посочи, че е благодатна инициативата част от продукцията на БНР да бъде издавана, за да могат хората да си я закупят и да я слушат в домовете си, посочи той. Tutto Verdi включва издаването на 12 от най-популярните оперни  арии от творчеството на Джузепе Верди в изпълнение на Кирил Манолов, който точно с интерпретациите на Вердиеви образи прави своя голям пробив на световната оперна сцена и се превръща в един от любимите баритони на Рикардо Мути.

Компактдискът с брилянтните класически произведения ще бъде официално представен с концерт  на 24 юни 2023 г. в Зала България от 19 часа.

Специален гост  на събитието ще бъде една от най-известните български сопрани Красимира Стоянова, която ще пристигне от Виена.

"Много съм щастлив и доволен и благодаря на Националното радио, че застана зад този проект. Това е нещо, което е трудно осъществимо, не е лесна работа", сподели баритонът Кирил Манолов, за който този албум е дебютен.

"Генералният директор застана зад нас, за издаването на този диск, а и не само на този. Ще бъде издаден сборен диск на всички български оперни певци, работещи в чужбина", разкри той. Благодарност той изрази и към маестро Павел Балев, от името на творците, за неговата отдаденост на музикалната дейност.

"Трябваше ни само да се видим, за да се прегърнем", каза на свой ред диригентът Павел Балев. Срещата им е през 2019 за постановката на Фалстаф в Пловдив. "Аз очаквах Кирил Манолов, за да започнем да работим заедно, явно и той ме е чакал, разкри той. И тогава се ражда идеята – след като разбират, че мислят по един начин и чувстват музиката също така еднакво".

След тази среща следват много представяния на Фалстаф и още съвместни проекти, като особено впечатляващ е концертът на открито, с който Павел Балев се прощава с Баден Баден след 15 сезона начело на оркестъра там. Стичат се над 15 000 души, за да слушат как български оперен певец изпълнява една изцяло класическа програма под палката на български диригент. И двамата - от световна класа!

И ако се върнем към албума Tutto Verdi - "Едно е да правиш записи, които остават във фондовете, а различно е да се съсредоточиш да направиш продуциран компакт диск, който си има логика и има драматургично оправдание за създаването му", посочи Кирил Манолов и добавя, че идеята за изцяло вердиевата програма е била на Павел Балев.

"Продукцията, която направихме в Българското национално радио, определено е най-добрата, която съм постигнал", посочи Маестро Павел Балев, който в момента дели времето си между Операта в Лимож и оркестъра в Нордхаузен/Зондерсхаузен, както и във Варненската опера (където в момента подготвя премиерата на операта "Лисичката" от Яначек).

Чуйте още за предизвикателствата по създаването на тази музикална продукция, както и за концерта им в Баден-Баден от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05