Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Не бива да се занижават критериите за качество на пътните знаци

Диана Русинова
Снимка: Радио София

От Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) сигнализират в отворено писмо до медиите за занижени критерии за класа на светлоотразителност на пътните знаци.

Експертите са на мнение, че на фона на нарастващия брой трагични инциденти предвидените промени са в  ущърб на пътната безопасност в България.

От Центъра посочват, че промените се случват въпреки работата, свършена от междуведомствени работни групи от експерти, на които бяха изнесени данни и защитени предложения, работещи в полза на безопасността.

Според тях понижаването на критериите е много пряко свързано с обществената поръчка на стойност 100 милиона лева за пътни знаци, която бе обявена наскоро. Те се аргументират, че така се дава възможност на фирми, които произвеждат некачествени пътни знаци, да спечелят, което ще понижи и качеството на пътните знаци по Републиканската пътна мрежа. 

„Класът светоотразител има пряко отношение към това - колко рано и под какъв акъл, ако е поставен знакът в страни от пътя, ние ще успеем да го възприемем, респективно - за какво време водачите ще имат време да вземат решение какво да е тяхното правилно поведение и да намалят скоростта или да предприемат някакви други спасителни маневри, за да избегнат настъпването на пътнотранспортно произшествие“, обясни пред БНР-Радио София Диана Русинова от ЕЦТП.

Занижените критерии са въведени тихомълком, твърди Русинова.

„Не е далеч от истината предположението, че по този начин МРРБ е овладяно от една конкретна организирана престъпна група, която извън всякакви правила и норми по най-безобразния начин си позволява за безчинства с цел да удовлетвори частния си интерес за сметка на живота и здравето на хората.

Промяната на Наредба №18, с която ще бъдат понижени изискванията за светлоотразителност, е подписана и от министъра на вътрешните работи, от министъра на транспорта, както и от министъра на регионалното развитие и благоустройството на служебното правителство. Това означава, че хората, които публично ни убеждаваха, че правят всичко за пътната безопасност и за намаляване на произшествията, са подписали скандален документ.

ЕЦТП е протестирал идеите за понижаване на критерии и е информирал и двамата предходни министри на МРРБ - Гроздан Караджов и Иван Шишков, които от своя страна са уверявали експертите на Сдружението, че ще вземат отношение в случай на подобно действие. Сега фактите показват, че министър Шишков го е допуснал по безпардонен начин“, се казва в становището на Центъра.

Повече разяснения за вида и значението на светлоотразителността на пътните значи, както и по казуса с промените в наредбата чуйте от разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44