Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tour de France, еп.3: Бернар Ино, Лоран Финьон, Грег Лемонд - победителите на съвремието

Бернар Ино
Снимка: zafiri.com

На 1 юли 2023 година в Билбао стартира колоездачната обиколка на Франция.

Екипът на „Спортна среща“ прави специална поредица за историята ѝ, благодарение на Андрей Демирев. В този епизод той споделя какво влияние върху страната на баските и града Билбао ще има гостуването на Тур дьо Франс.

„Стотици хиляди излязоха по улиците да видят Тура, тъй като от 30 години Билбао е кандидат, през 1992 година в Сан Себастиан стартира Тур дьо Франс и Билбао кандидатства всяка година неизменно, докато тази година вече му предоставиха тази чест и вчера действително цялото население на страната на баските излезе по улиците. Беше невероятен празник. Това е невероятна реклама за Билбао, тъй като стартът бе гледан от 200 страни в продължение на 4 часа, няма съмнение, че това ще допринесе за страхотен туризъм“, отбеляза журналистът.


Снимка: АФП

Първият етап от обиколката е спечелен от британеца Адам Йет пред своя брат близнак Саймън Йет, като решаващи за тази победа са били последните 300 метра. Така двамата братя близнаци печелят 1. и 2. място в толкова важно състояние, в пролога - всъщност, не е традиционен пролог, а тежък етап  от 182 километра, с много спускания и качвания, поясни Андрей Демирев

Още подробности за настоящата колоездачна обиколка на Франция  и атмосферата в града домакин на провеждането ѝ, ще чуете от неговия репортаж.

  • Към историята:
Годината вече е 1978-а. Първата си победа отбелязва бретонецът Бернар Ино, който печели общо 5 тура. Преди първата си победа над Еди Меркс, Бернар Ино отбелязва „Еди има два крака като мен“.

Куриозно е, че когато печели Тура през 1982-ра, макар и да е носил Жълтата фланелка, той не е спечелил нито един етап преди финала в Париж. Въпреки сигурната си победа в онзи тур, той успява да се наложи и над всички финалисти спринтьори на финалната права на Шанз Елизе.

Когато го питат защо е рискувал със спринта при вече сигурна победа в Тура, той отговаря, че не иска да го запомнят като победител в един Тур дьо Франс, без да е спечелил нито един етап. В период от 3 години той печели Тур и Джиро едновременно, а през 1980 година прави и требъл – Тур, Джиро и Мондиал.

Бернар Ино беше всестранен колоездач – добър с часовника в планинските етапи и в спринта.

Роден боец, с хъс и агресивност по-скоро на боксьор, отколкото на колоездач. Неговият мотор беше гордостта му. Плашеше другите, дори на масата. Когато говореше, всички наоколо мълчаха, не се смееха дори когато разказваше вицове, спомня си Лоран Финьон, който печели Тура през 1983-та и 1984-та – парижанин с вид на студент, с дълга коса, свита на опашка. Той беше добър катерач и изкова своите успехи с изкачвания на Алп Д'Юез и Ла План., но също така печели и много етапи по часовник и бе изненада, че губи Тура през 1989 г. в последният етап по часовник в Париж. Почива на 50-годишна възраст от рак на хранопровода. До последните си дни той бе коментатор на Тура по Канал Франс 2, като в почивния ден летеше до Женева за химиотерапия.

Признава, че е вземал амфетамин, кортизон и кокаин, но лекарите му казват, че не това е причината за болестта му – „Иначе почти всички колоездачи биха се разболели от рак“, пише в автобиографичната си книга той.

През 1985 г. победител отново е Бернар Ино. Това е последната му 5-а победа.

Негов наследник в победите е Грег Лемонд. Как и защо Грег Лемонд измества Бернар Ино от трона му и каква е драматичната развръзка в историята на Тур дьо Франс през годините, чуйте от разказа на Андрей Демирев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“ , в който са включени всички сфери на изкуството. Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно. „Тогава решихме да направим..

публикувано на 08.05.24 в 13:32
Доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Добрата среда е условие за успех в ученето и работата

Бъдещето е на тези професии, които доставят такова удовлетворение на хората , че да са готови да си плащат да ги упражняват. Казват, че академичната общност има свободата да си избере които 18 часа от денонощието си поиска за да си върши ангажиментите. С тези думи между бъдещето и настоящето започна гостуването в БНР-Радио София доц...

публикувано на 08.05.24 в 12:07
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16