Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Травмата – фокус в изложбата "The Shimmer of a Possibility"

Снимка: Галерия КО-ОП

"The Shimmer of a Possibility: Практики на грижата" е събитие с неформален характер, което ще се състои на 20 юли в галерия КО-ОП. То е част от изложбата на Красимира Буцева - The Shimmer of a Possibility. Самостоятелната изложба на авторката (в превод - Блясъкът на възможността) е инсталация, създадена след процес на рефлексия. Тя съчетава текст, звук, фотография и видео, като изследва паметта, травмата, грижата, терапията и психичното здраве. В нея Красимира Буцева използва автобиографични разкази и методологии от творческата си практика. Тя ги свързва с преосмислянето на различни практики на грижата, като „стъпва“ на психотерапията и проучвания върху травмата.

"Практики на грижата" е част от изложбата. Идеята е да се проведе под формата на разговор, воден от Красимира Буцева и Васил Владимиров (куратор на изложбата).

The Shimmer of a Possibility рефлектира 6-годишен проект, каза пред Радио София авторката.

„Това беше много дълга работа, която се занимаваше с политическо насилие и травмата от комунистическия режим в България. Аз работех с оцелели от лагери и хора, които са изживели политическо насилие, като ги интервюирах и посещавах местата на лагерите“, добави Красимира Буцева.

Това е третата изложба, по която работят заедно с куратора Васил Владимиров.

„Беше интересно, за нас като екип, да осъществим една изложба, която не е толкова характерна за практиката на Красимира, но в същото време е доста лична и показва чувствителност и уязвимост“, каза Владимиров.

В рамките на изложбата ще бъде представено и печатно издание, създадено в колаборация с артистките Джудит Хаман и Луана Лоич. 

Как Красимира Буцева успява да се съхрани след всички разговори с хора, преживели травма, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 800 млн. лева задължения на болниците през първото тримесечие на 2024 г.

Над 800 млн. лева са общите задължения на държавните и общинските болници през първото тримесечие на 2024 г., става ясно от представени данни от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Това поставя редица въпроси за финансирането и управлението на болниците у нас. 623 млн. лева достигат дълговете на държавните болници, а на..

публикувано на 11.06.24 в 15:51

КЕВР обсъди: По-скъп ток средно с 1,4% и по-евтино парно с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди цените на тока и парното от 1 юли.   Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец..

публикувано на 11.06.24 в 14:30
Еви Карагеоргиу - продуцент и кинообразователен експерт

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" ще стартира с десето издание

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" е посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години. Фестивалът ще отбележи своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени филми от 22 до 28 юни в София. Специално за ключовата годишнина организаторите от сдружение "Арте урбана колектив", освен прожекции на филм, са..

публикувано на 11.06.24 в 14:23
Весела Герчева и Юлиана Дечева

Академия "Муза" представя музеите в друга светлина

Магистърската програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България", която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти, куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска..

публикувано на 11.06.24 в 14:20

Спомен за слънчевия Чочо

На 11.06.2024 година се навършват 60-години от рождението на големия българския актьор Чочо Попйорданов. Името му е известно в редица от най-ярките кино продукции от 90-те години на 20 век. Щур, енергичен, безкрайно талантлив, откровен и пламенен в живота и на сцената, удостоен с множество номинации и награди, удостоен посмъртно с награда "Икар"..

публикувано на 11.06.24 в 12:51
Доц. Мария Димитрова и доц. Николай Велинов

Безплатни прегледи и обучение за пациенти с исхемичен инсулт в "Пирогов"

Безплатни консултации, а при необходимост - и прегледи, за пациенти с инсулт и техните близки ще се проведат на 19 юни в болница "Пирогов" от 12.00 часа. Те ще бъдат съпроводени от обучение, проведено от водещи специалисти в тази специалност.  Доц. Мария Димитрова, ръководител на Клиниката по нервни болести, и доц. Николай Велинов, ръководител на..

публикувано на 11.06.24 в 12:50

Балет "Арабеск" отбелязва 160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 година в Мюнхен се ражда знаменитият немски композитор и диригент Рихард Щраус. По този повод балет "Арабеск" представя "Тъй рече Заратустра" и "Дни на забрава". Спектаклите са на 13 юни 2024 г. на сцената на Националния музикален театър. Балетът представя нова, разширена редакция на спектакъла "Тъй рече Заратустра", по..

публикувано на 11.06.24 в 12:11