Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията "Евклид" на Европейската космическа агенция

| обновено на 22.07.23 в 10:43
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 1 юли започна мисията "Евклид" на Европейската космическа агенция. Космическият телескоп “Евклид” беше изстрелян с ракета Falcon 9 на SpaceX от Кейп Канаверал, Флорида. Чрез широко зрително поле, телескопът търси два от най-мистериозните компоненти на Вселената - тъмна материя и тъмна енергия. След около половин година се очаква да пристигнат първите резултати.

Д-р Маги Лиу е астрофизик и е работила пряко по проекта. Тя ще бъде в България за публична лекция на 25 юли в Кино Кабана, където ще говори за тъмната енергия, тъмната материя, космическите изследвания и бъдещето на Вселената.

„Евклид“ е 1.2 метров космически телескоп, изстрелян до една много стабилна точка в космоса, наречена L2, където ще остане и ще наблюдава една трета от нощното небе с изключение на галактическите равнини, където има повече прах, коментира пред Радио София д-р Маги Лиу.

„На борда на телескопа има два инструмента – VIS - за визуални изображения, който ще вижда светлината във видимия спектър, тази, която ние виждаме с очите си и ще я използва, за да създава изображения на галактики и по-специално формата на галактиките. Ние откриваме тъмната материя непряко чрез ефекта на гравитационната леща. Ако светлината идва от галактика, която е много, много отдалечена, докато тя пътува към нас, тя ще бъде пресрещната от купове тъмна материя, или купове маса от всякакъв вид. И тези купове материя имат гравитация, която ще изкриви светлината по пътя й към нас. А това означава, че когато видим галактиката, формата й е променена, но тя е променена минимално, с по-малко от 1% и ние трябва да я усредним, на базата на много галактики, за да изчислим точно къде в небето се намира тъмната материя. Това е което този инструмент прави. Другият борден инструмент е NISP - близък инфрачервен спектрометър и фотометър ще ни каже колко далече са тези галактики“, обясни д-р Маги Лиу.

Тя добави, че в основни линии, „Евклид“ ще състави триизмерна карта на всички галактики във вселената и ще използва ефекта на гравитационната леща, за да изчисли къде се намира тъмната материя. А въз основа на това доколко са скупчени структурите на тъмната материя, ние ще разберем колко тъмна енергия има и къде точно във вселената се намира.

Очаква се „Евклид“ да функционира в продължение на 6 години, това е срокът му на експлоатация. Той има потенциала да продължи наблюденията си и за по-дълъг период от време.

„Евклид“ няма да може да наблюдава черни дупки. Наблюдението на черни дупки е изключително трудно, казва д-р Маги Лиу. Само най-големите радио телескопи могат да наблюдават резолюцията на черни дупки в детайли.

„Дори и тогава - при телескопа Айнщайн, който за първи път направи наблюдение на големи, масивни черни дупки, размерът беше само приблизително 4 пиксела. Така че, наблюдението на черна дупка е наистина много трудно, но „Евклид“ ще може да види това, което ние наричаме активни галактически ядра. Смятаме, че вътре във всяка галактика, в центъра има свръхмасивна черна дупка. Понякога тези дупки са активни, т.е. те се „хранят“ с материята около тях, „хранят“ се с газ и прах. Това съживява черната дупка и тя изхвърля колосални струи радиация. Това прави центъра на галактиката изключително ярък. Навярно „Евклид“ ще може да види това, но вероятно ще бъде много трудно да разграничи активните галактически ядра от обикновената галактика. Обикновено тези неща могат да се видят с рентгенови телескопи. Така че - не, „Евклид“ няма специално да наблюдава черни дупки, за съжаление“, добави д-р Маги Лиу.

По думите й, „Евклид“ ще наблюдава милиарди галактики. Ще има огромен обем данни, за обработване. Телескопът ще сваля стотици гигабайта информация на ден за времето на съществуването си. Така че обикновените компютри няма да са достатъчно мощни, за да могат да обработят информацията. За целта, в Европейската космическа агенция е създаден специален център за данни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл и във втората му част, посветена на тъмната материя и тъмната енергия, излъчена в "Радиокафе" в събота, 22 юли: .


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35