Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Зографски: София е приватизиран, концесиониран град

Андрей Зографски
Снимка: БГНЕС

"Всеки има право да се състезава за доверието на гражданите. Няма нечии избиратели априори."

Това каза пред БНР Андрей Зографски от "Спаси София" относно предстоящите местни избори и конкуренцията, която се очертава при кандидатите на т. нар. градска десница заради обявената кандидатура на проф. Вили Лилков.

"Трябва да откачим общината от зависимостите на близките фирми. София е приватизиран, концесиониран град. Основната маса пари изтича в дейности за поддръжка. (…) От "Спаси София" направихме много сериозен компромис (заради отказа Борис Бонев да се кандидатира за кметския пост – бел. ред.) Доста мъчително беше за нас, но сме щастливи, че го направихме. В името на този град – да се освободи от тези лоши практики и да го придвижим напред", коментира Зографски.

Новата тикет система на Столичната община е един от най-добрите тарифни модели в цяла Европа, подчерта той и изтъкна ползите от т.нар. електронен билет за време, в рамките на който прекачванията са безплатни, макар въвеждането на новата система да е било на принципа "две напред – една назад".

Засега обаче не могат да се оценят ефектите от новата тикет система. Центърът за градска мобилност не е от най-прозрачните институции, заяви Зографски. Според него важно е колко нови пътници сме спечелили от тази нова инвестиция на стойност 100 милиона лева, която от "Спаси София" отчитат като непрозрачна.

Официално голямо преброяване на пътниците в София не е правено от 2014 г., а ЦГМ трябва да прави това всяка година, отбеляза той.

Като изключително положителна тенденция Андрей Зографски посочи, че броят  на годишните карти расте ежегодно, като за тази година ръстът е бил "драматичен".

Част от линиите минават изключително нарядко. Това не трябва да бъде допускано в толкова гъсто населен град като София, каза още Зографски. По думите му, за да слязат повече хора от колите, трябва да има алтернативи, а не само рестриктивни мерки.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В СОС: Не 6, а 18 млн. лв. трябват за столичния градски транспорт

Малко над 18 млн. лв. ще бъдат отпуснати на столичните авто- и електотранспорт, с които дружествата да функционират безпроблемно до следващата актуализация на бюджета. Това решиха столичните общински съветници на съвместно заседание на ресорните комисии по транспорт, икономика и по финанси. То се проведе в началото на днешната..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

"Топлофикация - София" е със запорирани сметки

Още едно общинско дружество в София е със запорирани сметки. Става дума за "Топлофикация - София". Причината е дължимите неизплатени суми към "Булгаргаз".  Това обяви общинският съветник Борис Бонев.  Очаквайте подробности

публикувано на 03.10.24 в 11:35

Започва есенната кампания "Капачки за бъдеще"

От 5 до 18 октомври в страната ще се проведе есенната кампания "Капачки за бъдеще". Инициативата в София ще се проведе на 06.10.2024 г. (неделя) на пл. "Ал. Батенберг", от 09.00 до 16.00 часа. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки. "Капачки за бъдеще" стартира през октомври 2017 г., с цел да бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 11:04

И район "Младост" в автоматизираната система за сметоизвозване

Подмяната на старите контейнери с нова автоматизирана система продължава, съобщиха от Столичния инспекторат. В ж.к. „Младост-3“ се поставят нови контейнери, тип NORD. Автоматизираната система за сметосъбиране до момента е въведена в районите „Искър“, „Връбница“ „Студентски“, „Възраждане“ и в ж.к. „Младост-4“.  Новите контейнери заемат..

публикувано на 03.10.24 в 09:48

СОС решава за отпускане на 5 млн. лв. за автотранспорта и 1 милион - за електротранспорта на София

На извънредно заседание днес столичните общински съветници ще разглеждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от..

публикувано на 03.10.24 в 07:42

От ГЕРБ искат актуализация на заема за Столичния автотранспорт

Задълженията на транспортните оператори, според доклада на кмета на София Васил Терзиев, са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков ,..

публикувано на 02.10.24 в 17:14

Заради напрежението в Близкия Изток засилват полицейското присъствие в София

Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в София ще бъде засилено полицейското присъствие. Повече полицаи ще има и около сградите на посолствата у нас. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Това е чисто превантивен елемент. Към настоящия момент нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква..

публикувано на 02.10.24 в 14:35